Ochranná doba v tehotenstve
Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂
@dena1973 ja viem že nič nedostanem,len potrebujem tie dva mesiace nejak zaplátať a na Pn neviem či lma vypíše len tak lekár.Chcela som vedieť či je to možne ísť po vyčerpaní dovolenky okrem pn aj na ten dobrovolný,či to nejak ovplyvní výpočet materskej.Samozrejme že ked zamestnávatel s neplateným volnom nebude súhlasiť šupnem si Pn.A či mu to už mám teraz oznámit že som tehotná ešte ked.som na Rodičáku alebo ked budem čerpať dovolenkuAle ak som to dobre pochopila ešte som stále v ochranej dobe takže ked v nej aj otehotniem nemal by ma prepustiť??
@lujzzicka Ty sa nemusis dat na PN od gynekologa, ak ta nebude chciet vypisat. PN si mozes dat aj na inu diagnozu u vseobec. lekara. Je potrebne sa s lekarom porozpravat o situacii, v ktorej sa nachadzas...
Zamestnavatelovi to mozes nahlasit.....neviem ako ta ma v evidencii, ci s tebou po ukonceni RP pocita, alebo je za teba este poriesena nahrada...
Len na tu PN mas narok v pripade, ze ti bude aj nadalej trvat PP.
@dena1973 no som zamestnaná na dobu neurčitú a ak dobre viem nemajú za mna náhradu.Ja som myslela že na.Rd,MD, a Pn máš ochrannú dobu a ked ja budem čerpar normálnu dovolenku po dohode s ktorou suhlasili som znovu akoby v práci.Ja.som sa pýtala či ten dobrovolný rodičovsky neplatený,nejako ovplyvní výpočet materskej.A či mám to oznámenie o tehotenstve dat už teraz alebo až počas tej normálnej dovolenke????
@lujzzicka No ak nastupis do prace resp. budes cerpat dovolenku, tak ochranna lehota tam vznika. Nahlasit zamestnavatelovi mozes aj teraz.... Ak budes cerpat po ukonceni dovolenky NV, tak narok by mal vzniknut,no nie som si ista s akeho prijmu.....ako to posudia na SP. Bud to bude z VZ, z ktoreho budu platene odvody za dovolenku z r. 2015, alebo z minima.
Skus este otazku adresovat @zalka.
@zalka Ahoj poprosím ťa o radu,Ked nastupim po Rd do prace 11.11.2015 po dohode budem čerpať normálnu dovolenku 34dní presne do konca roka.Od prvého chcem ísť bud na Pn ale o na dovrovolný neplatený rodičovský,lebo malého mi nezobrali do školky a v marci mám nastupiť na druhú matersku.Ovplyvní nastup na Pn alebo Rd výpočet Materskej a z čoho sa mi bude rátať??Dakujem pekne
@majusqa77
§166
(4) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala.
zákon to povoluje, celá MD a RD platená štátom nemá vplyv na financie zamestnávateľa. a ak sa dá dohodnúť tak nie je to nenormálne, a ak vyžaduje návrat do práce a nechce poskytnúť, lebo je to jeho vôla dobrá poskytnúť dovolenku dalšiu ... tak je nutné skončiť s výpovedou alebo sa vrátiť pracovať.
ahojte prosim vas je tu niekto kto by mi vedel poradit pracujem v ceskej fabrike uz 3 roky zistila som ze som tehotna zmluva mi konci 30.11. 2015.pracujem na ranne a nocne 12 hodinove smeny. mam narok na nejaku ochrannu lehotu kde mi budu pocas tehotenstva nieco platit firma alebo po skonceni zmluvy sa musim hlasit na urad a oni mi budu prispievat. z manzelom sa velmi tesime miminku no neviem ako dalej pokracovat. Za kazdu odpoved dakujem ak prosim vas viete na koho alebo kam sa obratit o pomoc a radu dakujem v praci este o nicom nevedia .
@laura444 keďže si otehotnela počas trvania pracovného pomeru a máš zaplatených 270 dní nemocenského (kedže si odpracovala 3 roky), si v ochrannej lehote od štátu a to 8 mesiacov a máš nárok aj na materskú (z platu za rok 2015). Tiež máš nárok aj na podporu, kedže si odrobila viac ako 2 roky. Podpora sa ti začne vyplácať od 1.12. pol roka.
@laura444 nepíšeš, prečo ti končí prac. pomer. Tehotnú nemôžu prepustiť kvôli tehotenstvu, ale ako je to u nás na SVK, dôvod si vždy nájdu. Každopádne by stálo za pokus oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi a uvidíš, v tomto nemám skúsenosti. Ak by ťa aj tak prepustili, odporúčam ísť tesne pred skončením prac. pomeru na PN-ku. Bude sa ti vyplácať PN-ka a podporu doberieš potom, čiže si prilepšíš o tú PN-ku.

@lujzzicka Ak budes na neplatenom volne nedostanes ziadne peniaze. Daj sa na PN a budes mat platene aspon nemocenske do nastupu na materske.
Ak mas nastup na materske v r. 2016, tak sa ti bude pocitat materske z preplatenej dovolenky z r. 2015.
Ak by si v r. 2015 nemala ziadny prijem iba RP, tak by sa ti pocitalo z pravdepodobneho prijmu, ktory urci zamestnavatel.