icon

Ochranná doba v tehotenstve

saxona
14. feb 2013

Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂

majusqa77
6. apr 2016

@chrumen na up hned. 6 tyzdnov pred porodom budes niest ziadost o materske na socialku

chrumen
12. máj 2016

@zalka prosím ťa nevieš mi poradiť - materská sa ráta buď z príjmu za uplynulý rok alebo z poslednej roboty kde je však podmienka aby som ta bola zamestnaná 90dní - ono sa to neustále mení, našla som nejaké info z februára tohto roku, že ešte sa dá takto prilepšiť materská. Zaujíma ma však o aké dni ide - kalendárne alebo pracovné? Toto neviem nikde zistiť

zalka
12. máj 2016

@chrumen 90 kalendárnych dní, a potrebuješ ukončiť predošlé zamestnanie, a začať pracovať u úplne nového zamestnávateľa ..

misicka01
14. máj 2016

@zalka ahojky pozerám že si tu v tom zabehla ☺ vedela by si mi poradiť? Momentálne som na Rd z 2,5 ročnou dcérkou, onedlho by som mala nastúpiť na Md ale neviem či mám na ňu nárok keďže minulý rok v decembri mi skončil pracovný pomer. Ďakujem

zalka
15. máj 2016

@misicka01 bola si tehotná ked ti skončil PP? ak áno tak máš nárok na MD z ochrannej lehoty za predpokladu, že si odpracovala aspon 1 deň.
Ak si neodpracovala 1 den tak sa prihlás na DNP den pred nástupom na MD, potom sa odhlás ... zaplat tuším 5e za 1 den prihlásenia z minima .. nárok na MD by ti malo vzniknúť z DNP .. ale do istoty sa odhlás po nástupe na MD ...

misicka01
15. máj 2016

@zalka áno bola som tehotná už v druhom mesiaci.Môžeš mi prosím povedať a vysvetliť čo je to Dnp ešte som sa stym nestretla . Ďakujem

misicka01
15. máj 2016

@zalka a neodpracovala ani jeden den lebo som na Rd

zalka
15. máj 2016

@misicka01 DNP dobrovolné poistenie v SP ... vymeriavací základ si dáš 429 eur a dostaneš 300e MD

misicka01
15. máj 2016

@zalka prepáč, že sa ta toľko vypytujem. Ak som to dobre pochopila stačí len na jeden deň sa prihlásiť do Sp ako Dnp pred nástupom na Md a dostanem materskú. Môžem to spraviť aj skôr alebo iba deň pred nástupom na Md ?

zalka
15. máj 2016

@misicka01 no kedže ti odporúčam zrušiť DNP tak to urobi den pred nástupom a v den nastupu ju aj zruš .. tj. budešprihlásená 2 dni ...ak ti priznajú MD tak sa opätovne prihlás na DNP .. a dalšia vec .. prihlás sa na všetky poistenia .. lebo ak chceš využiť po MD ...po 34t ... podporu v nezamestnanosti .. tak by si sa mala i na to positenie prihlásiť

misicka01
15. máj 2016

@zalka koľko vychádza mesačné Dnp?a ak si nedám žiadne poistenie tak po skončení Rd k budem mať narok na podporu?

zalka
15. máj 2016

@misicka01 nieeeeeeeee nárok na podporu máš do 364 dnoch od skončenia PP alebo doby poistenia ..
už si bezpoistenia 5mesiacov .. preto ti píšem poisti sa DNP ... aj s poistením v nezamestnanosti ...
ked ti skončí MD, tak o RP požiada tvoj manžel a ty pôjdeš na UP a dostaneš podporu aspon 200e ak sa prihlásiš z minima na dobrovolné poistenie.

misicka01
15. máj 2016

@zalka oki ďakujem ti veľmi pekne si zlatá ☺

zalka
15. máj 2016

@misicka01 a po skončení poberania podporyprepíšete RP z muža na teba ...

misicka01
15. máj 2016

@zalka Muž môže byť normálne zamestnaný popri poberani Rp ? Nedalo by sa to tak ,že miesto nástupu na materskú by som išla na Up a muž by poberal Rp.Nakoľko čakáme dvojičky tak Rp budeme mať vyšší

zalka
15. máj 2016

@misicka01 RP 253 na dvojičky máš viac ako 300e MD ???...
RP dostaneš i ty ...po narodení detí ... MD dostaneš 6t pred pôrodom ... už tu si 6t v pluse ...

barborka93
27. máj 2016

Ahojte viete mi poradiť s priateľom plánujeme druhé dieťatko.v pondelok nastupujem do práce na skrat.prac.uvazok kde zarobím cca 200€. predtým som bola na rod.prispevku a ako študentka. 2.maja som nastúpila do práce žiaľ len 4dni potom som šla pre uraz na PN a pracovný pomer som ukončila ja.čo musim splniť aby som mala nárok na materskú?

evittam
28. máj 2016

@barborka93 Je to tu všade napísané - ale tak ešte raz - musíš splniť 270 dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom a ďalej aktívne NP pri nástupe na materskú alebo byť v 8-mesačnej ochrannej lehote. Ak budeš pracovať len na ten polovičný úväzok tak budeš mať MD v takej výške ako je RD.

barborka93
28. máj 2016

@evittam dakujem a ešte sa spytam ak by som pracovala do 5m a do konca termínu pôrodu by som bola na PN tak aj to sa rata

evittam
28. máj 2016
barborka93
28. máj 2016

@evittam dakujem pekne

dena1973
28. máj 2016

@barborka93 PN sa do výpočtu materského nezapočítava...
Počas trvania PN sa započítavajú iba dni nemocenského poistenia (ak pracovný pomer trvá) do splnenia podmienka 270 dní NP za posledné 2 r. pred pôrodom...
@evittam

evittam
29. máj 2016

@dena1973 No veď ja som to tak myslela, že doba PN sa ráta do tých 270 dní. 😉
@barborka93

dena1973
29. máj 2016

@evittam O.k. 😉

barborka93
29. máj 2016

Takže sa rata cize ak by prác.pomer trval ale bola by som na Pn tak sa mi to rata dufam ze chapem spravne?

dena1973
29. máj 2016

@barborka93 Dni PN (ak prac.pomer pocas PN trva) sa do dni nemoc. poistenia zapocitavaju...
Podmienka pre narok na materske je 270 dni nem.poistenia v posl. 2 r. pred porodom... Musis tieto dni do dna porodu nazbierat...

ediciaa
21. jún 2016

@zalka pripadne kto sa vyzna.
Prosim vas o radu, 6.5.2016 som skoncila trvaly pracovny pomer so zamestnavatelom dohodou (mala som odrobenych 2,5 roka u danneho zamestnavatela) v priebehu maja som otehotnela, doktor urcil zaciatok tehotenstva na 5.5.2016, co je jeden den pred vypovedou, to som ale este fyzicky nebola tehotna, ale tehotenstvo sa pocita od prveho dna menstruacie (co bolo toho 5.5). Plati u mna 8 mesacna ochranna lehota?
Dakujem za vase odpovede.

zalka
21. jún 2016

@ediciaa hm... čiste teoreticky mohlo by .. ale neriskovala by som, skús sa zamestnať na pár dní alebo aspon si založiť DNP.

eliska3
21. jún 2016

@ediciaa ochranna lehota platí v prípade, ak si čase ukončenia PP už bola tehotná. Musel by ti dať lekár potvrdenie, že 6.5.2016 si už bola tehotná.

ediciaa
21. jún 2016

Cize ak mi da lekar potvrdenie ze som tehotna od 5.5. tak by mi to mali uznat.
A ak by som sa zamestnala hoci na tyzden tak potom sa ro bude ako riesit? Budem v 8 mesacnej lehote? A z coho sa mi vypocita materska?
Dakujem