Ochranná doba v tehotenstve
Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂
Ak by mi dajme tomu predlžili ešte na 3 mesiace čo,oni tak robia, a dala sa na PN v novembri? alebo je lepšie sa dať koncom oktobra na PN. Pracujem ako opatrovateľka 18 mesiacou.
Ahojte, potrebovala by som poradiť, ako to je v mojom prípade. Som tehotná cca 2 mesiace a v piatok som dala výpoveď s tým, že pracovný pomer by mi mal skončiť 31.12. V júli a auguste tohto roka, t.j. 2 mesiace, som mala neplatené voľno, kedy som si však dobrovoľne platila zdravotku. Inak som súvisle v jednom zamestnaní od r. 2011 doteraz. Chcem sa opýtať - týka sa aj mňa osemmesačná lehota zo soc. poisťovne a mám nárok na materské? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂
@addictfun ak teraz pracuješ, tj. teraz ti trvá nem.poistenie, tak áno. Ak skončí pp a nem.poistenie 31.12.2015, tak sa materské bude rátať z vym.základov roku 2014. ak by skončil pp a nem.poistenie napr. 1.1.2016, tak by sa rátalo z roku 2015. Od ukončenia pp už ti netrvá žiadne poistenie zamestnanca. POdstatné je požiadať o mateské PRESNE 6Týž. PRED OčAKáVANýM PôRODOM, aj keby si bola predtým na pn až do požiadania o materské. A po pôrode nezabudni na prihlášku na soc.poistovnu, aby si bola dôch.poistená odo dna pôrodu.
dakujem Vám ešte raz, dievčatá
@gapa @dena1973 Ahojte, tak v práci ma stále prehovárajú, aby som neodchádzala, ale išla aspoň na krátený úväzok až do materskej... Vedeli by ste mi povedať, ak by som pristúpila na ich návrh, čo by pre mňa z toho vyplývalo? Mal by vplyv krátený úväzok na výšku materskej? Bolo by to pre mňa plus alebo mínus?
@addictfun no nemocenské, ak by si bola na pn je tuším55% z vym.základu predchádzajúceho kal. roku (z hrubého), podpora je 50% z vym.základu 2roky pred zaevidovaním.
Ak by len zmenili pp na čiastočný od nového roku a r2015 máš plný uväzok a na MD pôjdeš v r.2016, tak sa aj tak ráta z roku 2015, len potom príp. podpora či ak by si robila v r.2017 sa ráta z roku 2016. A ked už, tak by som si dala možno do dohody, že na čiastočnom úväzku som do nástupu na md, ak by si potom chcela pokračovať a oni nebudú mať pre teba prácu po md a rd, aby bolo odstupné z plného uväzku, príp. by si išla na dalšiu materskú (no nie v r.2017, to by bolo z r.2016) ale najskôr v r.2018 tiež aby bolo z plného uväzku.
Ahojte,chcela by som sa opytat, pracovný pomer mi skoncil 31.1.2016 vypovedou z mojej strany.4.2. 2016 som sa dozvedela,ze som v 5.tyzdni tehotenstva. Zatial som evidovana na Urade prace,prosim poradte mi,vznika mi tym padom ochranna lehota?pracovala som v poslednej praci 13 mesiacov.mam narok ist teraz na PN?a budem mat potom narok aj na materske?alebo si mam najst pracu aspon na tych par mesiacov?
Prosim poradite mi ohladom danoveho priznania z ceskej republiky?
Ahojte ,potrebovala by som poradiť ...som zamestnana ale zmluva mi končí 14.4. (na dobu určitú) už mám aj výpoved...nastup na MD by som mala mať približne v polovici juna, od decembra som pn,po dkončení prac,zmluvy som chcela ukončiť pnku ale neukončím a ešte vydrzím do MD aby boli aspon nejaké eurá zatial ,prechodku od lekára budem nosiť primo do socialnej poistovne? je nutné sa zaevidovať na úrade práce kedže budem stale pn??? ešte jedna otazka,Zamestnavatelovi som neoznamila o svojom tehotenstve kedže som na pnke tak som nepotrebovala,len sa bojím či nebude problem ked budem teraz žiadať o MD a oni nevedia o mojom tehotesntve? dakujem za radu
Ahojte baby - poradkyne 🙂 aj ja sa chcem spýtať čo je najlepšie v mojej situácií? Som zamestnaná od 1.6.2015 na dobu určitú do 30.5.2016 - momentálne som tehotná, nástup na materskú koncom augusta. Už mi to pozerala známa na sociálke, že nárok na materskú mi vznikol, mňa však zaujíma čo mám urobiť a kam mám ísť ked sa mi skončí pracovný pomer. Komu oznámiť že som tehotná aby mi platila ochranná lehota (8mesiacov). Poradili neísť sa hlásiť na ÚP, len na sociálku ale mne to aj tak nedáva zmysel. PN-ka je u mňa zložitá, nechcem naháňať lekárov lebo niet dovôdu. Ďakujem za všetky tipy, rady a informácie 😉
@chrumen chod sa normálne zaevidovať na UP ... a z UP nastúpiš na MD ... presne 6t v ochrannej lehote pred termínom pôrodu, do žiadosti o MD si napíšeš zamestnávateľa toho posledného ... a papiere odnesieš do SP ...
a ešte aj potvrdenie od gynekologa že v čase skončenia PP si bola tehotná ... to dáš spolu zo žiadosťou o MD .... na SP
@zalka mne by si vedela prosím ťa poradiť?
@sasenkas33 prechodky nosíš priamo na SP,
n a UP sa nemôžeš evidovať lebo si na PN,
na ZP odnes potvrdenie, že si na PN, nakoľko počas PN za dobrovolne nezamestnananú osobu tj. za teba platí odvody do ZP štát .. ak by si toto neodniesla, tak ťa budú vyzývať abo na teba zabudnú a o pár rokov sa ozve exekútor ..
a žiadosť o MD odnášaš rovno na SP spolu s potvrdením od gynekologa, že si bola tehu pri skončení PP .. presne 6t pred termínom pôrodu, skôr nastúpiť nemôžeš na MD
@zalka a treba niekoho informovať o tom že som tých 8 mesiacov v ochrannej lehote? treba niekde špecialne odniesť tlačivo o potvrdení tehotenstva? a bude problem ak som neoznamila zamestnavatelovi svoje tehotenstvo?
Dakujem ti velmi pekne
@zalka a na tu zzdravotnu poistovnu treba ake potvrdenie? prefotenu pnku alebo nejake tlačivo od lekára alebo zo socialnej poistovne?
@sasenkas33 a žiadosť o MD odnášaš rovno na SP spolu s potvrdením od gynekologa, že si bola tehu pri skončení PP .. presne 6t pred termínom pôrodu, skôr nastúpiť nemôžeš na MD
ved som ti to napísala ... tak som to nakopírovala zase ...
@sasenkas33 na ZP potvrdenie zo SP o poberaní nemocenských dávok
@zalka Dakujem
@sasenkas33 rado a stalo

Ahojte aj ja by som potrebovala poradiť... pracujem ako opatrovateľka, zmluva mi konči 31.10 2015, som v 18 tt, mam to oznamiť zamestnavatelovi alebo sa dať na PN? Za odpoved dakujem vobec sa tomu nerozumiem. :/