icon

Ochranná doba v tehotenstve

saxona
14. feb 2013

Ahojte
prosim viete mi niekto poradit ako je to s ochrannou dobou v tehotenstev (8 mesiacov) v pripade ak dam vypoved ja nie zamestnavatel mne?mam zmluvu na dobu urcitu a tak sa mi neoplati zbytocne tahat este 3-4 mesiace tehotnej, lebo potom mi ju aj tak nepredlzia.
Momentalne som v druhom mesiaci a zamestnavatelovi som tehotenstvo este neoznamila. Prosim poradte ako treba postupovat. DAKUJEM 🙂

ediciaa
22. jún 2016

@zalka a @eliska3
Viete mi prosim poradit s mojou predoslov odpovedou?
Dakujem vam

gapa
22. jún 2016

@ediciaa ak ti dá lekár potvrdenie, že si bola od 5.5. tehotná, tak si v ochr. lehote pre nárok na materské aj nemocenské, treba ho pripojiť k žiadosti o mateské.
Ak sa nanovo zamestnáš u INého!!! zamestnávatela a nástup na md (presne 6týzždnov pred termínom!!!!! lebo v ochr. lehote sa uplatnuje presne 6týž. pred) máš v r.2016, tak z vym.základu v roku 2015, ak by bol nástup na md v r.2017, tak z vym.základu roku 2016. Musí tam ale byť aspon 90kalend. dní platené nem.poistenie (nerátajú sa dni napr. pn, očr, rd, md) a vym.základ u posledného zamest. sa neberie do úvahy ani do tých 90dní, preto treba iného, ako bol tej predposledný.

ediciaa
29. jún 2016

@gapa dakujem 🙂

mirrasek
1. aug 2016

@gapa Ahoj, vedela by si mi poradit?
Od 11/2009 som zamestnana v spolocnosti. V 07/2013 som nastupila na matersku dovolenku, nasledne pokracovala rodicovskou dovolenkou. 12/08/2016 mi rodicovska dovolenka konci. Od 13/08/2016 do 08/09/2016 budem cerpat dovolenku, nasledne bude pracovny pomer ukonceny a ja sa budem registrovat na UPSVaRe, cize nebudem nemocensky poistena.
S manzelom pracujeme na druhom dietati. V pripade, ze by sa mi podarilo v najblizsich 2 mesiacoch otehotniet a tym padom by som v case nastupu na matersku v r. 2017 (6 tyzdnov pred porodom) bola v 8-mesacnej ochrannej lehote, z akeho vymeriavacieho zakladu sa mi bude pocitat materska? Bude to z tej cerpanej dovolenky tento rok?

gapa
2. aug 2016

@mirrasek ak by si bola tehotná v čase ukončenia pp (ak ti lekár potvrdí, že si v posledný den trvania nem.poistenia bola tehotná a to ak otehotnieš do 2mesiacov ti nepotvrdí, len ak po ukončení pp nedostaneš už menštr, tak myslím potvrdiť by mal, lebo tehot. oni rátajú od prvého dna poslednej menštr)
ak by si teda tehotná v čase ukočnenia nem.poistenia bola, tak sa ráta materské akoby si na md nastúpila v posledný den trvania nem.poistenia, tj. rozhod. obdobie je rok 2015 a ak si tam nemala žiadny vym.základ, LEN RODIč.DOVOLENKU!! (NIE OčR, PN čI INé), tak by sa to rátalo z vym.základu, z ktorého by sa ti odvádzalo nem.poistenie za mesiac nástupu na md a ktoré ti mzdárka uvedie do potvrdenia o materskom. Ešte podotýkam, že nástup na md by bol v r.2017, presne 6týž. pred termínom a tam je ešte riziko, že sa zmení zákon, lebo vždy sa postupuje podla zákona platného v den nástupu na md (v ochr. lehote u teba by malo byť podla zákona teraz účinného presne 6týž. pred očakávaným termínom). A ten pravdep. vym.základ to treba so mzdárkou potom, mala by dať predpokladám mzdu podla prac.zmluvy pri ukočení pp a hlavne celomesačnú. Treba si s nou o tom pohovoriť, aby nedala minimum (aj to sa môže stať, že ju tak navigujú), ale to až potom a aj by som potom napísala cez soc.postovnu na ich pradnu a odpoved jej ukázala.
Ak by si tehotná nebola ale sa zamestnáš u iného zamestnávatela, tak
-- treba aspon 90 kalend. dní platiť poistné, aby sa ti rátalo materské z toho nového nem.poistenia,
-- inak- ak by si v novej práci 90dní platenia nem.poistenia nemala, by bol nárok z minima, lebo by bol nástup na md v r.2017 a v r.2016 by si mala menej ako 90dní platených nem. postenie u starého zamestnávatela (
------ ak by si čerpala dovolenku + pracovala u starého zaemstnávatela a spolu to bolo aspon 90kalend. v r.2016 dní bez pn, očr, rd, nepl.volna, tak by sa materské rátalo z toho vym.základu u starého zamestnávatelav r.2016.

mirrasek
3. aug 2016

@gapa Dakujem za vycerpavajucu odpoved. Si zlato 🙂

fufa23
11. sep 2016

@gapa ahoj☺mozem sa spytat,velmi dobre to vysvetlujes☺vo firme som pracovala od 30.11.2012. Od 11.07.2015 do 04.04.2016 som bola na materskej.po ukonceni materskej som sk9ncila prac. Pomer nakolko som bola iba na zastupovanie.od toho casu som nezamedtnana-kvoli podpore v nezamestnanosti.teraz som opat tehotna,termin porodu mam 15.11.2016.je nejaka sanca ze by som mala narok este na matersku?Dakujem☺❤

majusqa77
11. sep 2016

@fufa23 to teda dost skoro riesis? Kedy mas nastup na matersku?? Asi jedine riesenie je prihlasit sa na dnp, len neviem z coho by sa ti potom pocitala materska. Pripadne - mas niekoho, kto by ta teraz na tych par dni zamestnal??

fufa23
11. sep 2016

@majusqa77 priznam sa nejakym zazrakom som sa dostala k nejakemu clanku o materskej a tak som zacala googlit ci by som mal narok...pretoze som neratala s tym ze by son mala narok a to som to riesila aj s niekolkymi uradnickami z upsvar a soc poistovne a pravdaze o tomto mi ziadna nepovedala...moja chyba

gapa
12. sep 2016

@fufa23 takže
-tvoj pp trval od 30.11.12. do 4.4.2016???? a z toho si bola na md 11.7.15-4.4.16???? (nie RD!!!)
-a termín máš 15.11.16.
Z toho mi vychádza, že si musela byť tehotná už aj toho 4.4.16=posledný den trvania nem.poistenia (počas md trvá, ale nie už počas RD!!), len treba aby ti to písomne potvrdil lekár, teda napísal, že si tehotná v xx. týždni a tehotná si bola aj 4.4.2016 a to priložíš k žiadosti o materské. Treba nástup na md presne 6týž. pred termínom!!!!! nie skôr, aj keby si bola pn do nástupu na md.
Nárok na materské (ak sedia údaje, čo píšem) budeš mať a bude sa rátať z vym.základu roku 2015 a to obdobia 1.1.-10.7.15 (ak od 11.7.15 si bola na md do konca roku) 🙂 Ak nejaké údaje nesedia, tak samozrejme to môže byť úplne inak.

fufa23
13. sep 2016

@gapa DAkujem ti velmi pekne za ochotu 🙂 Udaje sedia, uz som sa na to informovala aj v soc. poistovni, takze mi to vyjde 🙂 Velmi som bola sklamana z pracovniciek uradu, lebo na zaciatku tehu ked som sa informovala tak mi tvrdili ze nemam narok...a v nedelu vecer som cistou nahodou natrafila na clanok o retazovych tehotenstvach a o ochrannej lehote a pozerala som to na soc. poistovni len som si nebola ista. Inak by som si riesila od novembra rodicak kedze som do 04.09.2016 poberatelom podpory v nezamestnanosti a manzel bral rodicak. Este raz Ti dakujem.

majusqa77
13. sep 2016

@gapa jezis, to mi ani nenapadlo, ze moze byt v ochrannej lehote este

ediciaa
22. sep 2016

Dobry den, viete mi prosim podarit, ak pocas 8 mesacnej ochrannej lehoty idem na PN a som evidovana na urade prace, na koho lekar vypise PN? (Na UP alebo SP? Alebo na poslednoho zamestnavatela?)

evittam
22. sep 2016

@ediciaa UPSVaR nemá nič spoločné s PN, taktiež ak si už nezamestnaná tvoj predchádzajúci zamestnávateľ, PN vypláca SP.

ediciaa
22. sep 2016

@evittam dakujem, takze sa pn vypise na SP? Ale to by mala obvodna vediet, ze? Ja ldn ak by nahodou...

gapa
22. sep 2016

@ediciaa ak si bola tehotná v čase ukončenia nem.poistenia, čo asi áno, ak píšeš, že si v 8mes. ochr.lehote, tak si uplatníš nárok z posledného nem.poisenia, teda ak to bolo zamestnanie, tak z toho zamestnania. Ak pn vznikla neskôr ako 7dní od ukončenia pp, tak budú na SP vyžadovať aj potvrdenie, že si tehotná a aj si tehotná bola v posledný den trvania nem.poistenia (treba uviesť konkrétny dátum) - vystavuje gynek.

ediciaa
22. sep 2016

@gapa dakujem, ano bola som tehotna ked som ukoncila pracovny pomer, ale este som o tom nevedela. Prac. pomer som ukoncila v maji. PN vznikla neskor ako 7 dni po ukonceni prac.pomeru. Gynekolog mi potvrdenie a tehotenstve vystavi- je to nejaky specialny papier zo SP, ktory bude musiet gynekolog vyplnit?

gapa
22. sep 2016

@ediciaa nemyslím. Ešte som žiadny nevidela, ale ak by si ho nemala, tak nemôžu uznať 8mesač.ochr. lehotu.
Ešte taká kontrolná otázka, neskončila si prac.pomer napr. počas rodič.dovolenky alebo jej poslendým dnom, tj. bolo aktívne nem.poistenie-to je podstatné.

ediciaa
22. sep 2016

@gapa dakujem za vsetky odpovede 🙂 velmi si to vazim lebo v tomto sa moc nevyznam. Mam odpracovane vkuse 2,5 roka... A ked som dala vypoved som sa dozvedela po 3 tyzdnoch ze som tehu. Verim ze mi uznaju 8mesacnu ochr.lehotu a aj tuto PN

lienocka23
2. dec 2016

Ahojte. Prosim viete mi poradit? 31.12.2016mi rusia pracovne miesto z dovodu nadbytocnosti. 7.1.2017 mam nastupit na MD. Ako mam postupovat? Kde sa mam hlasit, alebo?

evittam
2. dec 2016

@lienocka23 No, už sa ti nejak neoplatí hlásiť nikam - daj sa na PN od 1.1.-6.1. a potom rovno na MD.😉 Môžeš zabehnúť na UPSVaR ale tam sa nejak s tebou baviť nebudú pokiaľ budeš PN. A určite radšej PN - dostaneš aj za tých 6 dní nejaké peniažky.😉 Alebo sa skús dohodnúť so svojim gynekológom nech ťa dá na MD skôr - nastupuješ 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom? Posunúť o týždeň skôr termín pôrodu nie je taká katastrofa....

lienocka23
2. dec 2016

@evittam no nastupujem 6 tyzdnov pred porodom...hm...tak skusim tu pn dohodnut s obvodnou alebo radsej s gynekologom? Pripadne skusim.sa spytat na posunutie terminu porodu. Kazdopadne dakujem.

gapa
2. dec 2016

@lienocka23 ozaj z nadbytočnosti ?? § 63 ods.1 písm. b) podpísala si dohodu??? Lebo ak si nepodpísala dohodu, len dostala výpoved a neskôr písomne s doložením dokladu o tehotenstve od lekára (mať potvrdenu kopiu oznámenia s dátumom prevzatia oznámenia) oznámiš tehotenstvo, tak nekončí pp uplynutím výpovednej lehoty ale až ukončením ochrannej doby tj. po tehotenstve, md a rd.
Inak, ozaj sa mi zdá, ak končí pp 31.12.2016 dohodou, papierovo pre teba jednoduchšie nastúpiť na md už v r.2016. Aj tak sa ti materské ráta z roku 2015, ak končí pp 31.12.2016

lienocka23
2. dec 2016

@gapa bude sa mi ratat MD z roku 2015 aj napriek tomu ze mam nastup na MD az v 7.1.2017?

majusqa77
2. dec 2016
gapa
3. dec 2016

@lienocka23 áno. Pri uplatnení nároku na materské v ochrannej lehote po určení nem.poistenia, ak trvalo nem.poistenie aspon 90 kalend. dní od vzniku sa určuje rozhodujúce obdobie akoby nástup na md bol v posledný den trvania nem.poistenia, tj. u teba 31.12.2016, preto je RO rok 2015 vid. § 54 ods. 8 Zákona o soc.poistení
kopírujem:
zdroj: http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...

(8) Ak nárok na nemocenskú dávku vznikol v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia.

lienocka23
3. dec 2016

@gapa a co v pripade, ak by som sa na par dni sama dobrovolne nemocensky poistila? Teda do dna nastupu na MD? a nie je tam este ochranna lehota na nemocenske 7 dni? Dakujem inak za infosky 😉

gapa
4. dec 2016

@lienocka23 potom by bolo materské rátané z DNP a to z minima a nie už z prac.pomeru. Ochranná lehota zo zamestnania by prestala plynúť vznikom nem.poistenia dobrovolného (alebo akéhokolvek iného).
Ale ak mamička nie je tehotná v čase ukončenia nem.poistenia zamestnanca, tak cez dnp môže nárok na materské získať - ale ak sa prihlási neskôr ako 8týž. po otehotnení (teda nástup na md je skôr ako po 26týž. pod prihlásenia na dnp),t ak je nárok z minima.

catrina_s
23. jan 2017

OCHRANNA LEHOTA V TEHOTENSTVE
Baby, ako to chodi ? Staci pn od obvodnej ? Socialka pocita vysku nemocenskeho na zaklade predchadzajuceho zamestatnia? Teda aby splnalo podmienku odpracovanych 90 dni ?
Plati ochranna lehota 8 mesiacov, vsak ? Narok na matersku mam. NO dostala som vypoved vskusobnej dobe. Momentalne 5.mesiac... takze asi najlepsieist na pn...

havana_frost
23. jan 2017

@catrina_s Ak pôjdeš na PN - budeš dostávať až do MD marodku. Ak nepôjdeš, tak nebudeš dostávať nič (ak nemáš nárok na podporu). Ak máš nárok na podporu - tak je lepšia podpora a PN následne. (po 3 mesiacoch podpory si môžeš zvyšok /polku z 3mes/ čerpať naraz.
Na MD musíš v ochrannej lehote nastúpiť presne 6 tt pred termínom. Neviem či ti bude stačiť PN od obvodnej, resp. či ti obvodná môže takú (dlhodobú gynekologickú) PN vystaviť, ale to ti už povie ona.
Ochranná lehota je 8 mesiacov, áno. Materské aj nemocenské sa ráta z ostatného zamestnania (ak si tam odpracovala aspoň 90 dní). Ak si tam skončila ešte počas skúšobnej doby, ktorá býva zvyčajne 3 mesiace, spĺňaš tých 90 dní?