icon

OČR slobodnej matky - učiteľky - v čase karantény.

levandula27
18. mar 2020

Som slobodná matka, učiteľka, školy a školské zariadenia sú teraz zatvorené. Počula som, že ak si vezmem očr, je teraz viac platená a plus mi bude vyplatené 600€ navyše ak som sama s dieťaťom. Je to pravda??

miriam11
Odpoveď bola odstránená
levandula27
autor
18. mar 2020

@miriam11 to je tiež pravda 😀

danielka7
18. mar 2020

@levandula27 ja som sama tiež s dieťaťom. Staršia je už našťastie dospelá,ale žeby som mala mať niečo naviac,som ešte nepočula. Dostanem ocr max. 55% z vymeriavacieho základu.

evittam
18. mar 2020

@levandula27 A kto ti akoze vyplati tych 600Eur navyse? 😀😀😀 Prepac ale musela som. Nie nic take nie je.
A pokiaľ viem učitelia maju plnu náhradu mzdy a homeoffice. Ci sa mylim?

evittam
18. mar 2020

@miriam11 Určite?

heleninamama
18. mar 2020

@levandula27 Ty si učiteľka? Ježiši Kriste, to je už to školstvo v úplnej riti! Zákony, finančná gramotnosť zdravý rozum? To všetko naraz absentuje? To akože kto ti má platiť v tejto situácii 600 navyse za to, že si slobodná matka? Majú sa ti nebodaj skladať ti, ktorí pracujú?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
alenah31
18. mar 2020

@evittam nekomentujem...nemôžem, bože asi začnem chlastať....

levandula27
autor
18. mar 2020

@heleninamama nikto ti nekaze sa mi na nič skladať a nikto sa ani nepýtal sa tvoj hlúpy názor.. Je vraj tak, ty to aj tak neovplyvnis 😊

levandula27
autor
18. mar 2020

@evittam áno zatiaľ mám, ale nikto nevie čo bude o 2 týždne..

heleninamama
18. mar 2020

@levandula27 Do skončenia karantény majú deti homeschooling a učiteľom beží plat, to je dosť ok, nie? Som bývala učiteľka a vždy ich branim, lebo o tej robote viem svoje, ale to, čo si ty napísala ty je taká zmes hlúposti a arogancie, až mi vyrazilo dych. Prečo by mali mať práve učiteľky 600euro navyše, prečo nie napr. sestry, predavačky, robotníčky za pásom? Prečo slobodné matky, veď dieťa nemajú so štátom? A to, že si neuvedomuješ, čo sa deje s ekonomikou... bez komentárov. Tvoj prejav sa nedá ospravedlniť, lebo dobrá učiteľka by mala mať vyššie IQ, všeobecný prehľad o fungovaní systému v ktorom žije, zdravý rozum, schopnosť komunikovať na úrovni a argumentovať, na tom trvám, lebo Boh ochraňuj naše deti. Musíš žiť ako každý v tejto situácii, nikto ťa nebude zvýhodnovať, lebo si učiteľka a slobodná matka. To boli tvoje rozhodnutia.

michellia
18. mar 2020

Tych 600€ nehalsili v inej krajine? Prepac ale tu sa mi to nejak nevidi, kezde nasa vlada nema ani na zakladne lekarske vybavenie teraz

evittam
18. mar 2020

@levandula27 Jej hlupy nazor? A ta tvoja otázka je co? Prosim ta ak to tak je posli mi zákon a aj kontakt kde to vybavím. Mam dve deti. Vdaka
No to nevie nikto. Ale urcite nikto nebude platiť 600 Eur lebo si slobodna matka. To naozaj tomu veris?

evittam
18. mar 2020

@levandula27 A súhlas s
@heleninamama
Len dúfam, ze moje deti nikdy nestretnú ucitelku tvojho formátu. Prepac za uprimnost ale bohužiaľ.

cichlida
18. mar 2020

@levandula27 ze 600e 😂mna odvali ...prepac, ale vacsiu hlupost som nepocula

levandula27
autor
18. mar 2020

@heleninamama už ľutujem ze som sa tu niečo opýtala, lebo tu naozaj prekrutite všetko podľa seba.. Ja som sa len OPYTALA!!!! Nič tu neriešim a nekomentujem zbytočne.. Neriešim komu čo patrí alebo nepatrí. Ale IQ žien tuto v tomto fóre je asi nižšie než sa zdá..

levandula27
autor
18. mar 2020

@evittam ja zase dúfam, že nikdy nestretnem človeka ako si ty, ktorý rieši to, načo som sa vôbec nepýtala. Ale svet je plný takých ľudí, bohužiaľ..

levandula27
autor
Autor odpoveď zmazal
alenah31
18. mar 2020

@levandula27 @evittam @heleninamama tak som napísala na ústredie soc. poisťovne do BA ešte doobedu nakoľko som bola sama zvedavá - a nie, nič také sa nekoná, pred pol hoďkou mi odpísali. Správu dementovala, žiadny príplatok k očr pre osamelých rodičov nie je ani sa neplánuje zaviesť. Soc. poisťovňa nikde v žiadnom vyhlásení v tv, na internete ani v písomnej forme takéto info neposkytla. Ale fakt by ma zaujímalo odkiaľ túto info máš.

levandula27
autor
18. mar 2020

@alenah31 ok, ďakujem za odpoveď. Toto mi stačilo. Známe v dedine to hovorili. Jediné čo som chcela, bola odpoveď na moju otázku, nie hlúpe komentovanie situácie.

ovaaa
18. mar 2020

Pozri si navrh 13 opatreni, ale ci budu schvalene novou vladou tazko povedat.Tam je aj bonus 600€ koho by sa mal tykat a a OCR resp. novy naxov pre OCR s vyplatenim 80% pocas karanteny koronavirusu.

levandula27
autor
18. mar 2020

@ovaaa konečne som sa dočkala normálnej odpovede 🤗 ďakujem Vám veľmi pekne! Takže to je iba návrh zatiaľ, nevedela som to, preto sa pýtam.. Ešte raz vďaka!

danielka7
18. mar 2020

@levandula27 pozrela som si ten návrh a tu je tá časť čo si sa pýtala. Ale ak by to prešlo,tak teba sa tých 600 eur netýka.

Zmena v podmienkach OČR, aby rodič, ktorý zostane s dieťaťom doma mohol poberať špeciálnu PN vo výške 80 % svojej priemernej mzdy. PN by v tomto prípade hradila od prvého dňa Sociálna poisťovňa. Ak obaja rodičia pracujú v nepretržitých prevádzkach štát im poskytne 600 eur voucher na úhradu nákladov na opatrovateľku pre dieťa.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikani... © Podnikajte.sk

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
Autor odpoveď zmazal
levandula27
autor
18. mar 2020

@danielka7 áno, už som si to prečítala. V poriadku, nevedela som presne o čo ide 🙂