Od 30.5.2023 rodičovský príspevok na deti, ktoré v roku 2022 neprijali do MŠ
O príspevok treba požiadať ešte dnes, aby bol poskytnutý aj za máj 2023. Všetky info, príklady z praxe + tlačivo nájdete tu:https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=955
Na úradoch samozrejme o tom nič nevedia, ale netreba sa dať. Mne dnes povedali, že budú mať k tomu poradu 2.6.2023 čo je už neskoro a príspevok za máj nezískate. Nakoniec mi to museli zobrať, keďže vyhláška platí už od včera 30.5.2023. Treba si to podať ešte dnes.
tlačivo z ms nemôže byť staršie ako rok, čiže to treba podať včas. Po skončení platnosti rozhodnutia to už riešiť nebudú.
MŠ majú podľa zákona čas na odoslanie rozhodnutia o prijatí/neprijaí do 30.6., čiže niektorí ľudia ešte vôbec nemajú v rukách žiadne rozhodnutie
Ďakujem za info. Neviete ako je to s deťmi, ktoré mali teraz 3 roky? Do škôlky sa dá dať prihláška aj napr.od júna,júla ?
@mandarinka1984 myslíš tak, aby dieťa aj nastúpilo v tomto dátume?
záleží na kapacite a riaditeľke, ale poviem ti skúsenosť z našej MŠ, v ktorej učím...
cez leto sa nové deti neprijímajú, lebo fungujeme v obmedzenom režime, čerpá sa dovolenka, deti sú pospájané, každý deň je nejaká iná učiteľka, nie je to pre to dieťa dobré...
a v júni sú ešte väčšinou naplnené kapacity, takže tiež skôr nie..
@sajmonka_1216 pýtam sa na margo toho príspevku, lebo rd konci a budem bez príjmu
@mandarinka1984 to by si musela mať prihlášku do mš podanú v máji 2022. Deti, ktoré nebudú prijatie do mš na školský rok 2023/2024, môžu požiadať o rodičovský príspevok až od septembra 2023.
@sajmonka_1216 samozrejme, z tohto roku nemám ešte ani ja vyjadrenie z mš, prihlášky sa podávali do konca mája. Čo som uvádzala v príspevku sa týka prihlášok a vyjadrení z MŠ za rok 2022.
@pjana jasné, tak to potom áno 🙂
@pjana len treba uviesť aj všetky dôležité,podstatné, reálne a pravdivé informácie o tomto rodičovskom príspevku, kvôli neprijatiu do MŠ.
Nárok na tento príspevok má rodič dieťaťa, ktoré dovŕšilo do 31.8 2022 tri roky a má rozhodnutie o neprijatí do spádovej MŠ ( podla trvaleho pobytu dieťaťa) z kapacitných dôvodov. Rozhodnutie nemôže byť staršie ako 12 mesiacov.
Teda deti ktoré dovŕšili 3 roky po 31.8.2022 a máju rozhodnutie o neprijatí, nemajú nárok na rodičovský príspevok.
Tiež na rozhodnutí musí byť dôvod neprijatia do MŠ z kapacitných dôvodov, nemôže byť dôvod, lebo dieťa nemá ešte 3 roky.
A dôležitá je spádová škôlka, podľa trvalého pobytu dieťaťa. Rozhodnutie musí byť zo spádovej škôlky. Nie inej škôlky v meste.
Dobri ja bisom sa chcela spitat ze narok maju deti ktori v roku 2024 budu mat po 3 roki a ukocia poperat matersku davku? Dakujem za odpovet
@ivetaadamova nie.. bude platiť len pre tých, ktorých deti budú mať 3 roky do 31.8.2023
@mandarinka1984 máš smolu, prihlášku si mala podať vtedy kedy sa podávali, nie že teraz chces, lebo vznikol príspevok. Ty už nárok nemáš. Až budúci rok najskor
@sajmonka_1216 a ten zakon neplati na buduci rok rok 2024?
@ivetaadamova áno bude platiť aj vtedy, platí už od tohto mája, ale jedna z podmienok je, že dieťa musí mať 3 roky do 31.8.2023
Prosim vas, ziadost do MŠ som podavala v obci v ktorej nemame trvaly pobyt. Myslite,ze by som teraz v auguste mohla ziadat v obci kde mame trvaly pobyt potvrdenie o neprijati? Odvážna otazka,ale mozno niekto poradi
@lenkitaa A tam, kde nemáte TP, ti dieťa tiež neprijali?
@zuzanockamt ano tam mi ju taktiez neprijali
Chcem sa spitat ak málo moje dieťa v máji tohto roku 3 roky a nezobrali ho do spádovej škôlky a aj tlačivo som už dostala od nich ,aj som už všetko poslala na úrad práce 10.7 .tak potom kedy budú vyplácať ten rodicak v septembri alebo až v októbri

@pjana prispevky sa poskytuju na urade spatne