Odchod na materskú

majka200
7. mar 2018

Ahojte,chcem sa opytat lebo dnes ma moj gynekolog zmiatol..chcela som aby mi dal termin odchodu na matersku 7 maja co je nejakych 6 tyzdnov aj 5 dni pred porodom.povedal ze mi presne 6 tyzdnov pred porodom vychadza odchod na matersku 12 maja..povedal mi ze stale zeny vypisuje 6 abo 8 tyzdnov a nie tak ze termin medzi..napr.6 tyzdnov a nieco..to akoze moze socialka take riesit?ved v podstate som v tom termine medzi 6 az 8 tyzdnom pred porodom tak by to malo byt jedno ci sest tyxdnov a par dni ci?dakujem vopred za radu.

pininka
7. mar 2018

Tak mna zo socialky vratili kvoli jednemu dnu co zle doktorka napisala a nesedelo tych 6 tyzdnov. Musela som ist vypisovat vsetko nazad. Ak to raz napisal den predpokladaneho porodu urcite to nieje jedno,ci je to 6 tyzdnov, alebo 7 a pod.

majka200
autor
7. mar 2018

Tak ano ale je to len termin predpokladaneho porodu.ved lekar urcuje aky mam zdravotny stab a ci odidem 6 tyzdnov skor abo 7..ved do tych osmich tyzdnov ma zena narok ist na matersku ci?je to predsa ten medzny termin 6 az 8 tyzdnov.ved kludne sa moze stat ze zena porodi skor.

pininka
7. mar 2018

@majka200 to ano, ale oni musia vediet od kedy ti budu posielat tie peniaze. Mne to vypocitavali na den, pri prvych dvoch som isla presne 8 tyzdnov pred porodom a pri poslednej presne 6 tyzdnov pred porodom.

majka200
autor
7. mar 2018

A ked budu mat papier od mojho gynekologa ze od 7 maja nastupujem na matersku tak ved budu vediet kedy maju zacat posielat peniaze ci?neviem divne mi to pride to ich pocitanie..moja personalistka mi sama povedala ze vsetko zavisi od gynekologa ako mi napise matersku a vedela ze pojdem 6 tyzdnov a nieco a nepovedala mi ze s tym bude u socialky problem..skusim sa jej este raz nato spytat.ale aj tak dakujem za radu.

bambulka1122
8. mar 2018

Na matersku nastupujes bud sest tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu, alebo ked mas zdravotne problemy tak osem tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu, nic medzi..bud - alebo, podla zdravotneho stavu.

seagul
8. mar 2018

Ja som v decembri nastupovala 6t aj 2 dni vopred ( lebo mi to tak vychadzalo lepsie po vianociach ) a nikoho to netrapilo. Mne lekar napisal na tlacivo len datum porodu a nastup som si mala vypisat sama. Socialka to bez problemov akceptovala.

nela6
8. mar 2018

nemozes si nic pisat svojvolne, presne 6tyzdnov treba vypocitat.

majka200
autor
8. mar 2018

Logicky ked si aj zena da presne 6 tyzdnov pred porodom a nahodou porodi o tyzden skor tak to uz nebude vychadzat 6 tyzdnov pred porodom ale ze isla 5 tyzdnov pred porodom..ja si myslim ze ked je tam 6 az 8 tyzdnov pred porodom tak to je na gynekologovi ze aky termin jej napise ked sa neciti dobre pokial to je medzi tym siestym a osmym tyzdnom.aspon moj nazor..ale opytam sa este nasej personalistky a dam vediet ako to dopadlo.

pininka
8. mar 2018

@majka200 ale tvoja personalistka s tym nic nema, zavolaj si na socialku,lebo to oni ta vratia potom nazad ked mas raz v tehu knizke napisany dany termin,od toho sa to pocita, a to ze ty porodis skor s tym nic nema. Ja som ani jedno neporodila na termin a papiere som musela mat presne.

bambulka1122
8. mar 2018

Presne tak, personalistka s tym nic nema,
ako som uz pisala vyssie, pocita sa to od predpokladaneho terminu porodu.
Ak chces zostat silou mocou o tych par dni skor doma, tak si pred materskou vyber este dovolenku

snehulienka82
8. mar 2018

@majka200 musi to byt presne 6 tyzdnov. Ak by si bola na rizikovom, tak 8 tyzdnov. Takto je to na nastavene

evittam
9. mar 2018

@majka200 Ja neviem co je ťažké pochopiť na tom,ze na MD sa nastupuje buď 6 alebo 8 týždňov pred predpokladanym TP.

mima86
9. mar 2018

Aj me to vratili kvoli jednemu dnu. Mala som dva terminy porodu (jeden podla sona druhy podla ms). Doktorka mi zapocitala ten zly. Tak sim jej to priniesla naspat a prepisala datum porodu a bolo. Rodila som o tri tyzdne skor. To nikto nevie, kedy zena porodi, preto sa pise predpokladany datum. Ak porodis skor, aspon budes mat dlhzie matersku. Ked bude dieta na svete viac sa hodia peniazky, nehovoriac o tom, ze niektore zeny idu hned po md do prace, tak aj tych par dni im pomoze.

mima86
9. mar 2018

Oprava - dlhsie (neviem preco sa nedaju komentare opravovat 😀)

rika88
9. mar 2018

Ja som mala ist na matersku 26.2,ale nevyhovovalo mi to. Potrebovala som to od 1.03,tak sme sa dohodli,ze mi prepisal termin porodu o tie 3dni, tým padom to vychadzalo presne 6týždňov.

ivuska027
9. mar 2018

Mozem sa spytat, preco tak tvrdohlavo trvas na tom medzitermine?

evittam
9. mar 2018

@mima86 MD nebudes mat dlhsiu, jedine,ze by si bola osamela matka sama sa starajuca o dieta, tam sa predlžuje poberanie MD z 34tyzdnov na 37tyzdnov ale az po uplynutí tych 34tyzdnov. Pripadne pri dvojičkach je MD 43tyzdnov.

lal
9. mar 2018

@evittam ona to myslela tak, ze ked sa narodi o mesiac skor, tak si dlhsie uzije o ten mesiac matersku s dietatom, nie ze sa jej predlzi materska. To je jasne ze dlzka md je dana.

bialica
9. mar 2018

dievčatá, toto som našla na nete, ale článok je ešte z roku 2014

Zamestnávateľ vás nemôže limitovať, kedy nastúpite na materskú. Nemusí to byť len šesť či osem týždňov pred pôrodom. Ale aj medzi tým.
Nárok na materské si môžete uplatiť šesť až osem týždňov pred pôrodom.

Andrea má v júli rodiť, v máji sa jej začali komplikácie, tak jej odporučil lekár, aby na materskú dovolenku nastúpila skôr ako šesť týždňov pred plánovaným termínom pôrodu.

Andrea si vypísala v žiadosti o materské dátum, podľa ktorého jej do termínu pôrodu ostávalo sedem týždňov. V práci jej žiadosť vrátili s odôvodnením, že Sociálna poisťovňa neakceptuje, žiadosti s materským sedem týždňov pred pôrodom.
Ako je to naozaj

Podľa zákona o sociálnom poistení môže žena nastúpiť na materskú dovolenku šesť až osem týždňov pre očakávaným dňom pôrodu, potvrdzuje aj hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

"Poistenkyňa si spravidla nárok na materské uplatňuje šesť týždňov pred pôrodom. Môže si ho však uplatniť aj skôr, teda aj sedem týždňov pred očakávaným pôrodom," vysvetľuje Višváder.

V Žiadosti o materské lekár žene uvedie deň očakávaného termínu pôrodu a poistenkyňa si sama uvedie dátum, od ktorého si nárok na materské uplatňuje. "Sociálna poisťovňa akceptuje začiatok poberania materského aj skôr ako šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr ale osem týždňov pred pôrodom," tvrdí Višváder.
Skoro všetko má výnimky

Toto pravidlo má len jednu výnimku. A to v prípade ženy, ktorej vznikne nárok na materské v ochrannej lehote, teda v čase, keď je už reálne nezamestnaná.

"Tá nemá možnosť výberu, môže si nárok uplatniť len šesť týždňov pred očakávaným pôrodom," dodáva Višváder.

evittam
9. mar 2018

@lal Naozaj?

mima86
9. mar 2018

@evittam ano myslela som to tak, ako pisala @lal 😀

mima86
9. mar 2018

@evittam lebo niektore zeny idu do prace hned po md, teda ak porodia skor, tak doetatko je o nieco stars. Napr. Ja som bola v porodnici s babou, ktora porodila den po nastupe na md a teda jej dieta bude o mesiac a pol starsie, ako keby sa narodilo v termine a tedaak by chcela ist do prace, tak to ma lepsie podla mna.

majka200
autor
9. mar 2018

Cize dievcata mam priamo informacie zo socialnej poistovni : kedykolvek v rozmedzi 6 az 8 tyzdnov mozem ist na matersku,socialna poistovna si len overuje rozmedzie- ci nejde zena skor alebo neskor na matersku ako ma ist a od toho datumu pocita 34 tyzdnov 🙂 je to aktualna info zo socialky.😉

majka200
autor
9. mar 2018

@ivuska027 kvoli dovolenke, ktoru chcem vycerpat a presne mi to tak vychadza v medznom termine.nechcem ist na pnku pokial nemusim..chcem ist rovno z dovolenky na matersku .

pininka
9. mar 2018

@majka200 tak to sa zasa ukazuje, co uradnicka, to nazor. Som rada ze toto uz nemusim chodit vybavovat.

majka200
autor
9. mar 2018

@evittam nieje to tazke pochopit .ja som len chcela vediet ci je mozne ist v medznom termine medzi siestym a osmym tyzdnom..ale uz to mam overene a mozne to je.

siska53
9. mar 2018

@majka200 a preco si nezavolas rovno na socialku? Tam.ti presne povedia.

evittam
9. mar 2018

@majka200 A mas to aj na papieri ci ti to len povedala do telefónu?

deedol
9. mar 2018

Ja som k tomu nasla toto, ked som to riesila (ak nepojde otvorit, dajte do googlu: lehotnik materska)
www.socpoist.sk/1350-ext_dok/41302c

majka200
autor
9. mar 2018

@evittam mam informacie priamo zo socialky..kedykolvek v tomto rozmedzi ma zena pravo ist na matersku. Pre nich je dolezity ten datum a od neho rataju 34 tydnov.