Odňatie rodičovského príspevku
Ahojte, chcela by som sa spýtať na jednu záležitosť, chcem si požiadať o odňatie rodičovského príspevku, nakoľko manžel nastúpi od nasledujúceho mesiaca na materskú. Za koľko mi cca príde rozhodnutie o odňatí? a kde by som naň našla tlačivo? Lebo na stránke ÚPSVaR som našla len žiadosť o rodičovský príspevok, ale nie o jeho odňatie. Ďakujem za rady.
@19daniela91 môže ísť aj manzel
Ahojte. A nahodou niekto nepisal aj cestne vyhlasenie, ze je osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov??? Lebo manzen nastupuje na MD, ale zaroven bude aj pracovat, tak o dieta sa budem stale starat ja. Dakujem
Ahojte..viete aj mne poradit? Od 1.11.nastupujem do prace, pokracujem na svojom mieste. Da sa vsak dohodnut aj par dni nezkor. Ukoncenie RD mam dat napr 2.11. Ked chcem este dostat rodicak a november? 🤔
@brixina Rodicovsky prispevok ti patri do 3 rokov dietata. Pocas poberanie RP mozes pracovat.
Nárok na rodičovský príspevok zaniká:
od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo vek ( do troch rokov veku, do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav alebo do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe),
smrťou oprávnenej osoby alebo dieťaťa.
@gioellix Ahoj,ideme riesit tiez manzel pojde na matersku,ale bude pracovat je SZCO!!,ja ostavam doma,ale pojdem na urad ako nezamestnana,lebo posledne sme mali problem,ze som sa hlasila len na Zdravotnej ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,a len kvôli tomu si manzel nemohol uplatnit na mna za tie mesiace znizenie zakladu dane!!! ci ako sa ta ulava vola. Upozornil vas niekto na to v pripade ze manzel je mozno tiez SZCO???
@majuska53 ahoj, nikto nas na nic taketo neupozornoval, ako to bude s odpocitatelnou polozkou za tento rok zatial neviem, manzel bol cast obdobia SZCO ale cast iba konatel. Uctovnicka sa zapoti v marci 🙂 Ty si bola ten prvy raz ako co? Na RD bez RP? Ja som ostala zamestnana na neplatenom volne.
@gioellix ja som na Sr este nepracovala,len v zahranici,tam som prac.pomer ukoncit musela.teraz som uz na 3 materskej,takze ja som sa len v ZP hlasila ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,len kvôli tomu aby stat za mna platil,kym manzel poberal matersku Bola som to obdobie na RD ale bez RP. Ty ked si stale zamestnanec tak to mas potom ine. Teraz ale musim ist na UP sa hlasit,ak chceme aby to potom zasa pri danovom nebol problem,a manzel si ma mohol uplatnit na vsetky mesiace v roku.Je to podla nového zakona.
@evittam a ked som zamestnana (pracovna zmluva na dobu neurcitu, momentalne na rodicovskej, do prace este nechcem nastupit), nemal by to za mna robit zamestnavatel?
Takze ta moznost ostat na rodicovskej dovolenke bez rodicaku nie je?
A posledna otazka, to dieta do 6 rokov, to je myslene to s ktorym by bol manzel na materskej? Lebo mame este aj 5 rocneho;)
Dobry den mam otazocku na skusenejsie mam 3 deti 1 a pol rocnu dceru a dvojicky a tiez idem ziadat o odobratie rodicovskeho prispevku a teraz nechapem ked tu ziadost podam tak natu starsiu dceru nebudem dostavat? A na dvojicky budem dostavat potom kolko ? Mate niektora 3 decka lebo ja mam teraz v hlave zmätok dakujem
Volali mi z uradu ze ak si dam tu ziadost odobrat tak na dvojicky budem dostavat viac ale presnu sumu mi nepovedali
@mar333 Výška dávky: 213,20 eur mesačne (suma platná od mája 2017).
Ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok v sume 213,20 eura sa zvyšuje o 25 % na každé dieťa, ktoré sa narodilo súčasne. Rodič dvojičiek tak dostane rodičovský príspevok vo výške 266,50 eur a rodič trojičiek vo výške 319,80 eur.
Dost malo to 213.20 dostanem iba na jedno dvojca? A nato druhe nic nedostanem? Tak to mam chapat

Ahojte. Potrebujem odniesť žiadosť na UPSVaR, ale už som porodila a s maličkým momentálne nikam ísť nemôžem. Môže teda odniesť tu žiadosť manžel, či musím ísť osobne?