Odňatie rodičovského príspevku
Ahojte, chcela by som sa spýtať na jednu záležitosť, chcem si požiadať o odňatie rodičovského príspevku, nakoľko manžel nastúpi od nasledujúceho mesiaca na materskú. Za koľko mi cca príde rozhodnutie o odňatí? a kde by som naň našla tlačivo? Lebo na stránke ÚPSVaR som našla len žiadosť o rodičovský príspevok, ale nie o jeho odňatie. Ďakujem za rady.
@lenkaadanc nemôžete to tak urobiť. Ty budeš poberať materskú dávku. Muž nemôže poberať nič.
@luliu Dakujem uz tomu rozumiem. A celkovo som to asi zle napisala 😃😃
Ale este sa chcem spytat. Dcerka bude mat 6.11 3roky a ja mam termin porodu 18.9 to znamena, ze RP musim zrusit v auguste ,ze ? Ale kedze som stale zamestnana tak nastup na matersku odnesiem do prace a oni to poslu do SP tak sa mi automaticky zrusi RP takze na UP potom uz nemusim chodit ci ?
@lenkaadanc v ten mesiac kedy ti začína materská, zrušís RP. Napr. materská od 20.9,tak 19.9 posledný deň poberania RP a za september dostaneš ešte v októbri celý rp
@lenkaadanc musíš ísť na upsvar zrušiť RP. SP nič neposiela na upsvar, to je tvoja povinnost
@lenkaadanc keď ti príde rozhodnutie zo sociálnej poisťovne o priznaní materskej dávky, tak s tým rozhodnutím pôjdeš na upsvar a zrusis rodičovský príspevok.
@lenkaadanc a ak si zamestnaná a pracovný pomer trvá tak si môžeš požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, je to cca 41 €, ktorý sa poskytuje na 1-3mesiace. Poziadas on na upsvar, dolozis potvrdenie od zamestnávateľa, že pracovný pomer trvá, potvrdenie o priznaní materskej dávky a rodný list.
@maria584 Dakujem 😉
@maria584 Dakujem 😉
Dobry den,chcela by som poprosim o radu ak niekto vie....manzel nastupil na MD od 2.5.2018, pani na UPSVAR mi povedala ze na ziadost o ukoncenie RD mam dat 1.5. s tym, ze ten den sa este rata....logicky mne to dava zmysel.tak som to takto urobila,rozhodnutie mi prislo ze mi odnimaju RD od 1.5. v juni mi uz RD na ucet neprisiel, tak som sa isla pytat,ze preco, ked manzel nastupil ay 2.5 na MD. pani sa odvolavala ze je to moja chyba lebo ja som si napisala datum 1.5 a uz som aj presvihla lehotu 15 dni na podanie odvolania(logicky kedze peniaze posielaju mesiac pozadu/.....tak teraz rozmyslam u koho nastala chyba....ja som sa jej vyslovene pytala, aky datum mam napisat, aby to bolo spravne pochopene, ze este toho 1.5 som na RD, osobne si aj myslim ze to bolo spravne napisane, ze ich ziadam o ukoncenie poberania RD K 1.5.2018. viete mi niekto prosim poradit???dakujem
Dakujem pekne za radu....ale bude im to sediet datumovo kedze mi odnali od 1.5 a je to vraj uz pravoplatne...??myslite ze staci dat len novu ziadost od 1.5?ci sa da aj konkretne za maj?
Mna zaujimas zase toto - syn bude mať tri roky 20. oktobra - tak či za celý oktober dostanem rodičovský alebo len za tých 20 dni, alebo za oktober nedostanem vobec.
@bielamacka3 rodicovsky je vyplacany za cely mesiac, ci ste na RD 1den, alebo 15, alebo cely mesiac. Takze v novembri Vam pride rodicovsky v standardnej vyske
Ahojte dievcata, presla som z RP na MD,retazovy porod,pracovny pomer na dobu neurcitu. Chcem poziadat o odnatie RP len cakam stale na vyrozumenie zo SP, maju na to na UPSVaR nejake tlacivo ci si mam napisat sama ziadost? Mozem si hned poziadat o pispevok na starostlivost tych 41€ alebo ako to funguje? A co treba k tomu este vybavit?
@sorciera24 Dobrý den, prosim Vas, ak Vam teda oficialne odnali RP k 1.3., manzelovi pocitali matersku od toho 6.2.?
Ďakujem pekne
@niquita ano, vtedy to tak bolo.....len to už je pekných pár rokov dozadu

@lenkaadanc pochop že súčasné poberania týchto dvoch dávok nie je možné, to ako keby ty si nemala nárok na materskú tak co, otec bude poberať RP na jedno dieťa a ty na druhé? Nezmysel. Bud materská alebo rp