Odobratie rodičovského a rodinných davok

mirka479
3. júl 2020

Dobrý deň.Chcem sa opýtať,či má niekto skúsenosti stým,že mi pozastavili zatiaľ kým sa to prešetrí,tieto dávky,pretože sa priateľ zamestnal sezónne v Rakúsku.Ze má žiadať tam rodičovský a aj prídavky.Len on nemá trvalý pobyt kde dieťa(ani prechodný)takže asi nebude mať ani nárok na tieto dávky.

kopytko03
3. júl 2020

Áno bohužiaľ je to bežný postup. Teraz vás čaká hromada papierovačiek.

9lf9
3. júl 2020

@mirka479 je to tak pokial tebe na SK netrva prac.pomer a druhy rodic pracuje v AT o davky treba primarne ziadat tam.

mirka479
autor
3. júl 2020

Len na jednej stránke som čítala,že musí mať trvalý v mieste kde žije dieťa a priatel to nemá.Mozno by sa to dalo urýchliť potom nejakým potvrdením,že nemá nárok na dávky.

lubica088
3. júl 2020

@mirka479 prislo ti prosim aj nejake pisomne vyjadrenie, ze ti rusia davky ? ci len zastavili ? aj mne to urobili, bez akehokolvek oficialneho vyjadrenia 😒

pelopeia
3. júl 2020

Pokiaľ jeden z rodičov pracuje v zahraničí a druhý na Slovensku nepracuje, zahraničie je primárne zodpovedné za výplatu rodinných dávok. Otec a dieťa nemusia mať rovnaký trvalý pobyt. Dôležité je, že je to otec dieťaťa a že je zapísaný v rodnom liste.

mirka479
autor
3. júl 2020

@pelopeia o.k ďakujem,a aj ste to vybavovali,že asi ako dlho to trvá kým schvália.

mirka479
autor
3. júl 2020

@lubica088 neprišlo mi ešte nič,len včera mi volali z úradu,že priateľ sa odhlásil z evidencii na základe toho,že ide robiť do zahraničia,a že mi dávky pozastavia od 1.7 kým sa to nepresetri.Este tam musím ísť a doniesť aj jeho zmluvu.

guiseppinka
3. júl 2020

@mirka479 no takto, idealne ist na krankenkassu sa spytat co vsetko potrebuju. Rodicak teda kinderbetreuungsgeld (kbg) vyplaca krankenkassa a pridavky familienbeihilfe (fbh) finanzamt. Standardne nikto netusi ake maju lehoty, lebo niektorym to daju rychlo, niektori cakaju neskutocne dlho. Isto bude potrebovat rodny list, takze ten prelozit plus si myslim, ze bude treba potvrdenia o tom, ze tebe zastavili tieto davky. Ale ako to je so sezonnymi pracovnikmi neviem, nepoznam tak nikoho, kto by tak pracoval

pelopeia
3. júl 2020

@mirka479 ja som si to nevybavovala, pracujem na upsvar a vyplacam rodinne davky. Vybavovanie nikedy trva pomerne dlho, hlavne pokial rodicia nie su zosobaseni. zalezi tiez od konkretnej institucie v zahranici. je mozne ze priatelovi davky nepriznaju ale budete si musiet o ne ziadat vy..

mirka479
autor
3. júl 2020

@pelopeia ale rodicovsky musi ziadat len on,nie?lebo,pani u nas z uradu mi povedala,ze to musi on a rodinne davky si mozem aj ja.

mirka479
autor
3. júl 2020

@guiseppinka a poznate niekoho kto vybavoval rodicovsky prispevok v at..a neboli zobrati a namal partner trvaly pobyt na tej adrese kde dieta.

guiseppinka
3. júl 2020

@mirka479 zijem v at, je to uplne jedno kto kde byva (na svk nemame s muzom rovnaky tp od svadby). Ja som vybavovala kbg uz 2x, o chvilu ma to caka zase... Preto som napisala, ze nech ide na kassu a popyta sa co a ako, pretoze tam dostane najpresnejsie info konkretne pre vas... Ono to az taky problem nie je vybavit, len oni zvyknu raz schvalit rychlo, raz to trva dlho.. akurat neviem ako to je so sezonnymi pracovnikmi, lebo takeho niekoho nepoznam...

mirka479
autor
6. júl 2020

@guiseppinka este sa vas chcem opytam,ten doklad o zastaveni vyplacania davok na SK,maju rakusaci nejaky formular,ci mi len na SK daju daky doklad.Dakujem

guiseppinka
6. júl 2020

@mirka479 dones zo slovenska, isto budu mat aj nemecku verziu.