Oplatí sa zamestnať len kvôli materskej?
Ahojte baby! Netuším, či mi vie niektorá z vás poradiť, ale nemám sa moc na koho ohladom tohto obrátiť:
Mám 20 rokov a s manželom plánujeme bábätko - tehotná ešte nie som, otehotnieť plánujem v novembri až vo februári (samozrejme, nemusí to vyjsť, ja viem, ale plány sú pekná vec 🙂 ). Nikdy som nebola zamestnaná, v súčasnosti za mňa platí ZP štát, pretože ešte študujem externe, SP neplatím. Zamýšľam sa nad tým, či by som nemala začať riešiť svoju materskú. Napadajú ma 3 možnosti, no nedokážem posúdiť, ktorá z nich je finančne výhodnejšia:
1. zamestnať sa v manželovej firme a platiť odvody v podstate zo spoločnej kasy
2. stať sa samoplatiteľom nemocenského poistenia
3. kašlať na to a spoliehať sa len na ten úbohý rodičovský príspevok
Najradšej by som mala čo najvyššiu materskú (samozrejme ako každá z vás), no nedokážem posúdiť, či sa do toho oplatí investovať, či sa nám tie financie potom v podobe tej materskej vrátia.
@cica869 ano to mas pravdu ale aspon nejako je to "chranene" keby to tak nebolo tak nechcem ani vediet ako by to niektore skupinky vyuzivali - hned na matersku zhrabnut ju vysoku ale potom sa uz nikdy nezamestnat. Jasne ze vela zien by praveze potom do prace sla a tu matersku by si na odvodoch x krat preplatili no ale myslim ze strasne vela ludi by to zneuzivalo
@fokuska vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody....podla mna je dobre ze najprv si odrob a potom mozes mat matersku aj ked tu najvysiu je tazke dostat kedze maloktori bezny clovek zarobi nad 1000 eur priemerna mzda je myslim okolo 600 eur cca nie? ono je to asi urobene tak koli nasim potmavsim spoluobcanom to by bolo cele zle
@cica869 veru aj DNP zrusili kvoli romom ..pani na socialke mi povedala, ze oni si platili plnu sumu a chodili ju otravovat, kedy budu mat narok na marodku..lebo ani to si nevedeli vyratat a potom sa hned supli na marodku ..a ked by to len kazda druha romka spravila , tak ? a kto ich do osady pojde kontrolovat ci su na marodke alebo co ... zrusili to kvoli nim , lebo neskutocne zneuzivali system ..
@vanda969 vobec o ziadnu nenavist nejde... ide o to co si napisala na zaciatku a tiez o to, ze ked pracujes u manzela vo firme tak kludne si plat aspon min. odvody... vsetci chceme mat nizke naklady vo firmach ale nikto nejde pisat na konik ako to urobit tak aby si sa prizivovala na systeme do ktoreho nevrazas zatial nic.
@vanda969 este ma na tebe zaraza ina vec, hovoris ako vela pracujes a kolko uctovnictva vedies kadekomu ale nevies si asi dobre spocitat ako to urobit aby si mala normalnu matersku - zasluzenu, na zaklade toho kolko aj odvadzas. Paci sa ti mat nizke naklady v muzovej firme, robit na cierno ale zaroven chces brat najvyssiu matersku zo system do ktoreho prispievaju ludia, ktori neosieraju system a poctivo platia dane.
@vanda969 Prepáč, akože nežiadame ťa aby si sa nám tu spovedala... ale dodatočné informácie boli viac než žiadané. Tvoja prvá otázka vyznela tak, ako to tu každý pochopil. A teda že u manžela nepracuješ a proste nerobíš nič. Nehnevaj sa, ale tak to vyznelo, možno to len nebolo správne naformulované, ale všetky sme to tak pochopili.
V tomto prípade by si sa podľa mňa mala oficiálne zamestnať u manžela a prepočítať si, aká mzda je potrebná na to, aby si mala materskú vyššiu ako rodičák. Tak či tak by som ale ostala pri možnosti zamestnať sa aspoň za minimálnu mzdu, ale oficiálne.
Ach taketo lemry.... Nic to nerobi a peniaze to chce...... Potom ma dostavaju baby, co len uvidia ducha na teste a uz idu po PN..... Lebo tehotenstvo je strasna choroba! Neviem ja by som sa zcvokla byt 9 mesiacov doma zavreta, ale ocividne niekomu to vyhovuje.
@perzefona skus si precitat autorkine vysvetlenie situacie na druhej strane diskusie. Nie je lemra, maka vo firme, len nie oficialne.
Myslim, ze tuto situaciu pochopia zeny, ktore pomahaju v podnikani svojim manzelom, na Slovensku to nie je sranda, tie odvody su fakt brutalne a tak kazdy kalkuluje.
Ale suhlasim, ze ked uz prepocitate, ze sa neoplati oficialne zamestnanie sa vo firme, netreba ocakavat ani nejake vyrazne podpory od statu. Jednoducho si tie peniaze "setrite" tym, ze neplatite plne odvody za plneho zamestnanca.
Nečítala som všetky príspevky, ale podľa mňa zamestnaj sa u manžela na dohodu cca 10 € mesačne (len kvôli tomu aby išli dni poistenia), keď zistíš, že si tehotná a už budeš mať dni poistenia (270) tak ukončíš dohodu a zamestnávaš sa na zmluvu s max. vymeriavacím základám a budeš platiť 3 mesiace a potom môžeš na PN a následne na materskú. Keď zistíš, že si tehotná a nebudeš mať 270 dní poistenia, tak platí ten istý postup, lebo keď to začneš riešiť pred tehotenstvom tak 270 dní určite dosiahneš. Dôležité je platiť z maxima tých 90 dní (3 mesiace).
@meamak nie len teba zarazaju niektore info. Ja sa tu nahodou dobre bavim. Niekto napise uvodny prispevok, zeny zacnu rozhorcene (a opravnene) pisat svoje nazory a potom sem zakladatelka napise "dodatok", aby z toho nevysla ako najvacsi vychcanec, ze vlastne ona maka 24/7 u muza vo firme, popri tom robi ucotovnictvo dalsim firmam, vari pre zamestnancov firmy!, stara sa o manzelovu matku, dom, zahradu ..... a este popritom externe studuje - hotovy David Copperfield, tak sa tu hned prehodi retorika a vsetky jej to tu s prepacenim za vyraz zeru aj s navyjakom a uz sa jej tu tlieska .... Ja sa tu fakt asi rozpucim od smiechu WOW - no jednoducho 20 rocna sikulka, len si akosi nedokaze natukat do kalkulacky par cisel, aby zistila, co sa jej viac oplati. 😝
@sisaka Aj mňa to už napadlo, aj som to vyššie napísala po tom ako "odhalila pravdu". Mala tie veci, že PRACUJE u manžela a že má iné povinnosti napísať do prvého príspevku, pretože sa bytostne dotýkajú celej situácie. Tiež tomu moc neverím, alebo to je 20 ročná superwoman...
A stále si stojím za tým, čo som písala v prvých príspevkoch, aby si tie ženy čo robia u manželov dali pekne všetko zoficiálniť a spolukonateľstvo 50 %, inak by som to nerobila. Pretože robiť mukla načierno za nula peňazí, prípadne celú akože "výplatu" vrážať do domácnosti a žena sa už na tom nejako zvezie a v realite nemá žiadnu slobodu čo sa týka vlastných peňazí, zatiaľ čo mužíček si buduje firmu, odrbáva na daniach a keď sa dačo stane tak žena bude bez praxe, bez práce, bez prachov...
A to som si teraz nevymyslela, stalo sa to presne takto rodinnej známej 🙄
@sandra551 Máš pravdu, stalo sa toto isté mojej dobrej kamoške a to ešte mali firmu len s priateľom, čiže neboli ani manželia, ona tam robila skoro 10 rokov zadara, ale všetko bolo oficiálne písané nanho. A jedného pekného dna milý priateľ zistil, že už ju nemiluje. No super. Firma ostala jemu a ona pekne šup na úrad práce. Baby, dávajte si na takéto veci pozor.
môžeš v manželovej firme účtovať,upratovať, variť a hoci aj piecť, ale ak kvôli "výhodnosti čo najnižších nákladov" nedostaneš niekedy v budúcnosti zápočet pre dôchodok, potom sa nesťažuj na sociálke!
@moni244 mňa celkovo udivuje, keď niekto nadáva na rodičovský príspevok...iste - suma 202€ nie je terno, ale dostávame ho 3 roky!!!!!!!!!! Sestrina švagriná teraz porodila v Belgicku dvojčatá - žije a pracuje tam 25 rokov, odišla tam ako 18-ročná a až teraz sa im "zadarilo". Materská dovolenka je štandardne 6 týždňov - ona ako osamelá matka + za odpracované roky má materskú platenú 20 týždňov a potom dovidenia - ide znovu do práce a deti k opatrovateľke resp. do jasiel. Skoro 7 rokov som žila v UK - aby som mala na niečo nárok tiež som musela pracovať. Jasné rodinné prídavky sú všade oveľa vyššie ako u nás - ale tiež ich dostaneš až po splnení istých podmienok. Holt podaj prst a utrhnú ti celú ruku 😝
@natalym jasné, že som to mohla napísať do úvodného príspevku, ale nechcela som sa sťažovať, ani sa dávať ľutovať. Dostala som sa do začarovaného kruhu, nechcela som, aby ma manžel (vtedy ešte priateľ) živil len tak, chcela som aj ja niečím prispieť, tak som začala najprv variť, aby nemusel jedlo nosiť. Po gympli som si spravila účtovnícky kurz, aby sme ušetrili aj na účtovníčke, ked sme spolu začali bývať, nejak automaticky som prevzala starostlivosť nad jeho mamou (nič extra, len jej dávam lieky, pomáham pri kúpaní, nadrobno sekám jedlo a tak) . Teraz mi to takto samozrejme vyhovuje, celý deň sa ani nezastavím, no na druhej strane robím v podstate to čo ma baví, a nemusím riešiť to, ktoré mlieko je práve v akcii 🙂 musím však myslieť aj na budúcnosť. @sisaka @meamak práve kvôli takým reakciám ako je vaša, som v úvodnom príspevku neodokrývala svoj život konkrétnejšie. Uznávam, ak si to po sebe prečítam, znie to celé dosť divoko, občas sa aj ja divím, či to naozaj všetko robím... ok, uznávam, do záhrady sa pozriem len raz za dva dni, nemám vždy tip-top v dome upratané, zamestnancom varím len cez týžden, školu mám len 3-4x do mesiaca a ked mám skúšky, tak nosíme jedlo z reštaurácie, aby navarím viac, zmrazím a v prípade núdze vyberám z mrazničky, a samozrejme, občas sa mi faktúry riadne nakopia. Stáva sa, že nestíham, myslím, že na tom nie je nič zlé. Len ma potom vždy zarazí, ked sa stretnem s takým názorom, že mám kopu času lebo celý deň len sedím na zadku. Pritom ja by som tak žiť rozhodne nedokázala 🙂 ale to akože vážne stojíte o to, aby som vám toto všetko takto detailne vykreslovala? :D jasné, aj ja sa bavím, len už to nie je debata o tom, o čom mala pôvodne byť 🙂
@meamak samozrejme, že si dokážem vypočítať, koľko by nás stálo, zamestnať ma na maximálny vymeriavací základ, ale do sociálnych vecí sa moc nerozumiem. Myslím, že účtovníčka nepotrebuje vedieť, ako fungujú sociálne dávky 🙂
@vanda969 Vieš takto Ti to poviem, zrejme si veľmi šikovná a akčná a veľmi ochotná, ale keby si bola moja dcéra tak by som na 100 % bola proti. Ešte že ste manželia. Čakaj ,ale že v budúcnosti Tvoj muž naváľa ešte viac a viac, čím lepšie kôň ťahá tým viac na neho naváľajú, viem to z vlastnej skúsenosti. Na Tvojom mieste by som sa normálne legálne zamestnala u manžela a hotovo. Aj keď ja osobne to mám tiež všelijaké, práve preto. Ak sa to raz na začiatku nedá do poriadku tak v tom časom bude ešte väčší chaos a Ty jedného dňa zistíš, že dreš ako kôň a nemáš ani na kabelku. To každá povie na začiatku: Ale ten môj nie je taký. Never tomu. A dieťa by som v Tvojom veku ešte neplánovala, budeš mať domácnosť, mamu, firmu a ešte aj deti. Ďakujem pekne.
neviem, či to niekto spominal, ale pokial chceš dostavať matersku musiš mať odrobene najmenej 270 dni, aby si mala narok, teda nestači sa len zamestnať a ak sa zamestnaš tak od začatku zamestnania počitať tých 270 dni, takže dovtedy ani otehotnieť nemožeš, lebo všetko padne a nedostaneš nič. iba rodičak a peniaze budu len tak vyhodene.
@vanda969 Ahoj Vanda, ak maju byt odvody platene z firmy tvojho muza, radsej na to kasli, lebo zaplatite na odvodoch viac, ako dostanes za 6 mesiacov na materskej. Ak ale budes zamestnana pod niekym inym, potom sa ti to oplati. ale pri tom vsetkom co robis doma, tak by som to neriesila, a dostala iba rodicovsky prispevok a ostatne peniaze si radsej vyberte z firmy- tie, ktore by ste inac platili na odvodoch.
A dalšia vec čo ma napadla, kedže niektore Ti tu radia, že ked sa zamesstnaš u manžela, len tak, že sa to neoplati. Ja nechapem zmyšlanie dnešných mladých, ved aspon ake take odvody do buducna, ved potom či už na marodku možeš isť, napr, uraz sa može stať, a čo tak započet do dochodku a roky do dochodku?Na to nemyslite, len teraz vybabrať čo najviac so štatom, Ano su velke odvody, a su všelijake klučky ako to využiť, ale ja už poznam aj ovocie ,kedy pan bol živnostnik ,platil najmenšie odvody a ostatne si odkladal, ale prišiel uraz , do prace viac nemože, lebo ma choru nohu, dostal dochodok 70€ a je rad, že mu deti pomahaju a s manželkou chovaju kravy, svine a vela pestuju, aby vyžili. A to ma 55 rokov. Niekedy treba aj inak rozmyšlať dopredu, nie len pre tuto chvilu čo žijem. Dochodkovy system je aky je, ale zatial funguje.
@betunka39 No ked si ostatné odkladal, tak by mal mať ušetrenú slušnú sumu, nie?
@janickacrazy no nema lebo to rozdal potom po lekaroch a opravoval dom, ked mal uraz. A nenaodkladal vela, kedže mali 5 deti, každemu postavil dom.
@betunka39 no keby si poctivo platil odvody, tak určite 5 domov nepostaví, tomu ver a teda ved deti nech pomáhajú, ked dostali zadarmo domy, aj to je veľká hodnota, majú otcovi čo splácať

@fokuska v zivote nic nie je fer a vobec nie na slovensku takze vitaj v realite...ja som matersku mala ale uz som aj zabudla ze dajaku som mala