Oplatí sa zamestnať len kvôli materskej?
Ahojte baby! Netuším, či mi vie niektorá z vás poradiť, ale nemám sa moc na koho ohladom tohto obrátiť:
Mám 20 rokov a s manželom plánujeme bábätko - tehotná ešte nie som, otehotnieť plánujem v novembri až vo februári (samozrejme, nemusí to vyjsť, ja viem, ale plány sú pekná vec 🙂 ). Nikdy som nebola zamestnaná, v súčasnosti za mňa platí ZP štát, pretože ešte študujem externe, SP neplatím. Zamýšľam sa nad tým, či by som nemala začať riešiť svoju materskú. Napadajú ma 3 možnosti, no nedokážem posúdiť, ktorá z nich je finančne výhodnejšia:
1. zamestnať sa v manželovej firme a platiť odvody v podstate zo spoločnej kasy
2. stať sa samoplatiteľom nemocenského poistenia
3. kašlať na to a spoliehať sa len na ten úbohý rodičovský príspevok
Najradšej by som mala čo najvyššiu materskú (samozrejme ako každá z vás), no nedokážem posúdiť, či sa do toho oplatí investovať, či sa nám tie financie potom v podobe tej materskej vrátia.
@moni244 lebo poniektore su tu fakt dokonale a opak je pravdou....a ty by si nechcela mat najvyssiu matersku? kazdy ju chce mat a kto povie ze nie tak urcite klame...ja tiez milujem take mamicky co len buzeruju a hned kazdeho ukamenuju lebo sa pyta na nejaky nazor, kazdy sa snazi vyzit co najlepsie aby bolo
@simca06022011 Presne, oficiálne je vlastne nezamestnaná... Už ani nehovorím o žiadosti o nejaký úver, hocičo... Ako dokazuje svoje príjmy banke? Neviem, ja sa v týchto machináciách neorientujem, snažím sa byť čestná a nehanbiť sa za seba... Ale práca načierno má krátke nohy...
@vanda969 no to je dobre ,že tolko robiš, ale ja by som to robila riadne na zmluvu. Aj ked je to u manžela, ale predsa len pre ten pocitm, že su to moje zarobene peniaze a su len moje, kupim si za ne niečo, alebo si ich odložim. Si mladučka, ako moja dcera, pre pocit, aby som nebola na niekom zavisla. pracujem vo firme, kde šef je cudzinec ,ale šefka je moja blika rodina. Všetci čo sme tu zamesnani, mame normalne platy, žiadne peniaze načierno. Aj ostatne ženy, ked pred rokmi chceli, aby mali len minimalku a plus na ruku, tak to razne odmietla. Ale potom pochopili, ked šli na marodku s deťmi, ked odchadzali na matersku ,že o čom to je. A tiež tie čo šli do dochodku, velmi pozitivne to pocitli.
@moni244 ale autorka nepisala ze nechce robit alebo zeby chcela klamat tak ako nechapem ze co kecas a snad aj jej dieta bude potrebovat aj plienky aj oblecenie prip. mlieko a ostatne tak ma pravo ci uz na rodicak alebo matersku podla zakona na co ma narok...a ty mas kolko odrobene? 30 rokov? tebe by sa pacilo keby na teba niekto kydal ze klames a na zadku sedis?
@cica869 a co pisala? Ze ma tri moznosti, bud si platit odvody sama, zamestnat sa na papieri a nerobit, alebo to nechat tak a spokojit sa so smiesnym rodicakom. Als ked je toto podla teba ok, tak prosim, podla mna by nemal mat narok na matersku clovek, co nerobi a aj rodicak by mal byt obmedzeny, ze ina vyska pre pracujucich a ina pre nepracujucich, hned by to na slovensku inac vyzeralo
@moni244 ano ma moznosti kazdy z nas ma moznosti....pisala ze ci sa ma zamestnat u muza a platit odvody z ich kasy alebo sama si platit dobrovolne nemocenske alebo sa spoliehat na rodicak, ale podla mna chce vediet co sa najviac z toho oplati a niecaka ze ju tu ukamenujete za to ze nieco chce vediet a potom spominala ze pracuje tak asi nesedi na zadku...ale ved matersku dostavaju LEN pracujuci ludia tak ako neviem co riesis a ako ma byt rodicak obmedzeny podla teba? tebe by sa pacilo keby si ho nemala? potom by si nadavala ze ho nemas tak na tvojom mieste by som bola radsej ticho...podla mna je spravodlive ze rodicak je rovnaky potom sa nikto nestazuje ze je diskriminovany
@janickacrazy ono tie domy by postavil tak či tak, aj keby si viac platil, len bola to vtedy nerozvažnosť.
@cica869 pozri v iných krajinách ako napr. UK ak by si nepracovala okrem rodinných prídavkov - na ktoré tiež musíš spĺňať isté podmienky - nedostaneš nič - žiadnu materskú, rodičovský už vôbec nie - oni ani nevedia čo to je. A nielen v UK, platí to aj v iných krajinách. @moni244 má tak trochu pravdu s tým rozdielnym rodičovským pre pracujúce a nepracujúce matky - od 1/2010 bol rodičovský pracujúcich matiek vyšší - tiež som ho dostávala, bolo to cca 256€, matka, ktorá pred pôrodom nepracovala dostávala v tej dobe cca 164€. Až v r. 2011 vtedajší minister Mihál zjednotil rodičovský znovu na asi 190€. A prečo by pracujúce maminy nemohli mať ten rodičovský vyšší?? RP je vlastne sociálna dávka - tie pracujúce odvádzali dane, z ktorých sa mimochodom vypláca rodičovský aj tým, ktoré nepracovali - až také nespravodlivé by to nebolo. Nikde netvrdím, že výška RP je horibilná - ale okrem krajín tzv. východnej Európy to je neznámy pojem.
@alenah31 Len druhá vec je to, že napr. v Irsku síce nedostávaš rodičák, ale prídavky na dve deti sú tam 280 eur, čo je viac ako tento náš úžasný rodičák a tie prídavky poberáš až do 18 rokov, nie tri roky ako rodičák. U nás sú tie prídavky také úbohé, že za to kúpiš ledva jedny topánky, aj to ked sú v akcii. 😠
@alenah31 v inych krajinach sa aj inak zije maju iny standrad nemozes porovnavat svk s uk to je jak miesat jablka s hruskami....rodicak je spravodlivy pre vsetkych rovnako tak sa aspon nema kto stazovat ze jeden ma viac druhy menej ved pracujuce maju aj matersku co este chcu? co teraz su majsterky sveta lebo pracovali a myslia si ze mozu dostavat vsetko? troska pochopenia aj pre nepracujucich treba a nie hned ich zahrabat pod ciernu zem este sa aj tak narobime do 70tky dost
@janickacrazy iste....ale tie rodinné prídavky dostaneš len v prípade ak jeden z rodičov pracuje min. 5 rokov v danej krajine (IRL a UK to má jednotné - urobili to na základe veľkej migrácie cudzincov, ktorý zneužívali soc. systém) - poctivo platil dane a odvody zo mzdy, deti poctivo navštevujú škôlku a školu......atď. Ako som písala vyššie....žila som tam 7 rokov, rodinné prídavky sme tiež nedostávali hneď - bolo to vtedy cca 80 libier. A dostával ich manžel nie ja - on tam pracoval hneď, ja cca po piatich mesiacoch čo sme tam prišli.
@vanda969 ak stihnes pracovat 270 dni pred tak sa zamestnaj, samoplatitelom tam to nie je uplne tak ako vravia lebo kamoška si platila sama najviac ako mohla aby mala čo najvyšiu mater. naplatila 3000e a nič nedostala ani cent len ubohu mater.podotykam je kader. a bola živnostnik lebo ma vlastny biznis. takže dopadla tak že po troch mes. išla robit
@moni244 je zbytočne tu niečo vysvetľovať. Inak má pravdu UK a SVK sa fakt nedá ani porovnať: keď si slobodná matka bez zamestnania na SVK - dostaneš rodičák až do 3 rokov, rodinné prídavky, príspevok pri narodení - máš nárok na výživné od otca na dieťa aj na seba, príspevok na bývanie, štát za teba platí poistné na zdravotku.....síce nič moc, ale aspoň čosi. Ak si slobodná nezamestnaná matka v UK - nedostaneš nič, štát ťa dokonca ani zdravotne nepoistí, 8 hodín po pôrode musíš opustiť štátnu pôrodnicu, lebo iné ošetrenie ti neumožnia pokiaľ si po pôrode ok (všetko je tam platené), ak nenahlásiš pri odchode adresu kam pôjdeš s dieťaťom ihneď volajú ich slávnu sociálku - nie, dieťa ti úplne nevezmú, ale vrátia ho až po preukázaní slušného bývania a až si vybavíš aký-taký príjem. Ale je pravda, že tam otec musí platiť výživné a oveľa vyššie ako tu a keď ho neplatí platí ti ho štát a nerobia sa s tým také caviky ako u nás.
@moni244 súhlasím s tebou v tom, že Rómka, čo v osemnástych porodí už dobre že nie tretie dieťa, nikdy nič nerobila, nikdy nebola zamestnaná a ani nemala o to záujem, rovnako ako nikto z jej rodiny, by nemala dostávať rovnaký rodičovský príspevok, ako žena, čo 10-20 rokov prispievala nemalými sumami do ,,spoločného"... ale ty si ma nesprávne pochopila! (alebo ma skôr ani nechceš pochopiť) ja robím, rovnako a možno aj intenzívnejšie ako ty. Nie som lenivá, nesedím na zadku, aj keď sa ma o tom snažíš presvedčiť. Ak nebudem prispievať na NP, materskú určite nedostanem, môžeš byť pokojná. tak o čo ti teda ide preboha? ale ok, beriem, radšej si ventiluj negatívnu energiu na mne, ako keby si to malo odniesť tvoje dieťa 😉
Zase sa to zvrhlo na morálnu debatu 😒 Baba hladá normálnu radu, ako to chodí. Ak máš záujem, napíš mi. Vymyslíme.
Ale ano ti co pracuju platia odvody a dane tak vlastne platia ostatnym soc. davky. Fer je ak ja pracujem a z toho su vyplateni ini a naopak ak potom potrebujem davku ja tak mi bude na oplatku vyplatena z toho co pracuju ostatni. Tak to funguje - ako otehotnies skor ako prispejes do systemu tak kde ma stat zaruku ze potom do prace pojdes a nieco odvedies? Pride mi fer rozlisit aj rodicak podla toho - nepracovala si? Ok tu je prispevok. Pracivala si? Ok nieco si do systemu dala tu je vyssi prispevok.
@cica869
Suhlas s @moni244

@vanda969 no poviem ti nieco o tom.. v tvojej situacii som uz viac menej 6 rokov, s partnerom som 11.. predtym som cely cas pracovala, potom som pracovala u neho a aj mimo a nakoniec som ostala 24/7 vo firme, kde som nikto, co robi vsetko... a nie dobrovolne, lebo v momente ako sa urobi sro si vydobijem spolocnicku+konatelku a bude hotovo, ale pri SZCO je to nemozne.. na tvojm mieste KASLEM na naklady firmy, na "vas zivot=firmu", zamestnaj sa tam ak tam robis... takto sa ti nerataju roky do dochodku, nemas platene odvody a nebude ani materska... a KLUDNE kedze je predpoklad ze z domu budes robit aj pocas MD aj RD (ja som teda...) aj ostat oficialne v praci (ja som MD odrobila neoficialne, ale k polroku som "nastupila" do prace). NEch z toho nieco mas... lebo vas zivot, aj vasa laska moze raz pominut a nebude sa ti to pacit... ostanes bez penazi, mozno aj firmy (a otazne je aj keby si bola spolocnicka tak co...) a co je najhorise bez moznosti nejakej statnej podpory, dochodku... cohokolvek. Clovek moze byt doma, pracovat na spolocnom, je to o tom co vam vyhovuje.. ale poistku by mal mat clovek vzdy a hlavne ak sa chysta mat dieta... vezmi si, ze sa napr. firma dostane do tiesne, nebudete mat peniaze a nebudes mat matersku?? Budes vediet vyzit z 200EUR s dietatom? Ja som mala teda riadne uspory a aj materska sa mi ratala z cca 950EUR/brutto ale kedze partner sa prejavil ako niekto kto nema predstavu co treba kupit/zariadit a zaplatit vsetko som cvakala sama... a on gulal ocami... financna sloboda je na nezaplatenie :D
No som sa rozpisala, hadam niekto pochopil o com tocim :D