Otázky ohľadom nástupu na MD.
Ahojte. Potrebovala by som poradit. Od 10.6. som zamestnana u jedneho zamestnavatela na dobu urcitu do 10.9. Nastup na matersku mam 2.10.
Chcem sa spytat ci budem mat narok na matersku ked som odrobila 90dni u tohto zamestnavatela.
Dalej sa chcem spytat ze ked sa pojdem 3.10. zaevidovat na urad prace tak ci sa mi vyrata materska z tohto posledneho zamestnania alebo mi ten nastup na urad prace uskodi?
Dakujem za kazdu odpoved
@asfodelka napísala si strašné nepravdy, ak tomu nerozumieš, tak neraď. A rada, chod sa opýtať na SP alebo kamkoľvek, nie je rada, to vie každý že môže a tetušky na úradoch ale nie sú povinné poskytovať právne rady.
@asfodelka Jej PP na dobu určitú momentálne trva. Konci 10.9. Nastup na MD 2.10., t.j.bud pojde na PN co je najlepšie alebo ak nechce byt obmedzovana vychadzkami tak bud ako samoplatca ZP alebo evidencia na UPSVaR. Ale to uz sa opakujem. Narok na MD ma nakolko je v OL.
A k tvojmu rozhorceniu,ze som reagovala na tvoju odpoveď-toto je verejna diskusia. Opravila som tvoje zavádzajúce informácie aby zeny mali správne.
@evittam vies, nic proti Tebe, ale pred nedavnom som riesila svoju situaciu v inej teme kde si mi radila ze na vysku materskej mi neposkodi ked po skonceni zmluvy podpisem dohodu na mesiac do materskej... atd. Poradila si mi zle. Zhodou okolnosti som na socialke natrafila na safranovu pani ktora ma vypocula a podala mi info ktore som potrebovala. A to ze ak mi skonci zmluva a moj zamestnavatel mi da dohodu - ja na nu neodrobim 90 dni a este s nizsim zakladom pokazim si vysku materskej. Prebrala som s nou rozne scenare ako sa vysomarit ale vyslo z toho jednoznacne ist na pn. Mne sa ale tento rok velmi dari a vsetko co sa mohlo sa zamotalo a nakoniec som sa cez socialku -a dodatocne mi to potvrdil pravnik- dozvedela ze ja vlastne uz pol roka robim na neurcito lebo firma mi predlzovala zmluvy najprv pol roka+rok+rok co znamena ze za 2 roky mi predlzili na 2,5 a podla paragrafu tusim 68 alebo9 to znamena ze ziadne skoncenie sa nekona a teda ani pn. Tolko k dotvoreniu obrazu o radach na nete. Zelam Ti vela uspechov 😊
@asfodelka Nikde som ti neporadila zle. Ak by si po skončení PP uzavrela dohodu na mesiac nijak ti ta dohoda neposkodi. Nema totiz ako. Nakolko ako ti tetuska správne povedala nemala by si na nu odpracovanych 90dni bez PN a OCR cize v tvojom pripade by bol stale VZ pre MD hruby zdanitelny príjem za r.2018.
Ďalej akoze ziadna PN? Jediná chyba bola,ze ti mal prvých 10dni platiť PN zamestnavatel. Ale bola si normálne vypisana na PN?Ak ano tak SP mala upozornit zamestnavatela a vrátiť PN jemu. A naozaj nejak nerozumiem ako sa moze stat,ze ty odídeš z práce na PN a nevies,ze tvoj PP trva a neskončil. To si neziadala výstupné doklady?
Cize tolko k radám na SP - ze vraj od fundovaných tetusiek. Aj ja tebe zelam veľa úspechov.
@evittam aby som to uzavrela : ako pise
@majusqa77 - moze sa mylit, rozpravala som tam s dvomi a zvazovalo sa viac veci - bolo povedane ze ak je ico rovnake nemam nic podpisat lebo mi to poskodi... a evittam - ak by si citala co som pisala - pisem ze na pn sa nekona a dalej robim az po nastup na matersku - kedze firma si uznala chybu v zmluvach a mam zmluvu na dobu neurcitu. Firma je ceska a zjavne nesleduje slovenske zakony. To ze viac verim pracovnicke na sp bude asi tym, ze vyska mojej materskej sa nebude ratat podla nazoru zien na nete, nech je mysleny v akokolvek dobrej viere, ale podla toho ako mi to vyhodnotia tetusky na sp. Je tam dostupne poradenstvo zrejme nie preto aby mi radili zle ale aby mal clovek pristup k informaciam. Ak by radili zle, no naco by tam boli...
@asfodelka Ale to co pisem nie je len môj nazor ale fakt podla zakona. To ze pisem na MK neznamená ze nemozem mat vedomosti. Takže si vyprosim akékoľvek porovnávanie s nejakymi uradnickami na SP. Mam 20rocnu prax v odbore.
Pisala si len ze nebola ziadna PN, ano inak som to pochopila. A plati co som uz napísala. Ci mi veris alebo nie. Mne je to naozaj jedno. Pekny den.
@asfodelka A ako pises-pokial by mi nieco nedali pisomne tak im neverím. Povedat ti môžu co len chcu. Osobné bohate skusenosti. A dokonca maju zakázané radit a podávať akékoľvek informácie co sa napr.tyka dosiahnutia max.MD podobne. Hadat som sa sem neprisla a ani ti nic dokazovat.
Nezistne pomaham a radim tu uz roky.
A vyska tvojej MD nezávisí od tetusky na SP ale od zakona a sposobu výpočtu. Ktory som tiež uviedla.
@asfodelka Dam ti priklad-ja ti poradím aby si spravila tak a tak po RD a budeš mat max.podporu. Ty pojdes na UPSVaR a mila ústretova tetuska ti poradí,ze na co sa budes chodiť hlasit ved mozes byt doma na neplatenej RD a ty tak spravíš lebo ved tetuska povedala. A prides o cca 1000Eur/mesiac/polroka. Na zaklade fundovaných rad úradníčky.
Osobna skúsenosť - takto isla radit mne.
@evittam @asfodelka @majusqa77 @natalienka12 no fúha baby aké hádky. A v podstate žiadna z vás nevzdala do úvahy skončenie PP @ivetanr , nakoľko ak zadávateľka skončí PP a nenastúpi na MD ešte počas trvania PP, tak jej MD bude rátaná z príjmov roku 2018 a ak tam nemá 90 dní poistenia u jedného zamestnávateľa tak jej MD bude minimálna.
Vôbec sa jej nebude rátať MD z platu u posledného zamestnávateľa. A na to ste všetky pozabudli.
Na to aby sa jej MD rátala z príjmov u posledného zamestnávateľa muselo by to zamestnanie trvať.
Takže ak @ivetanr chceš MD z platu od posledného zamestnávateľa, musíš sa dohodnúť že zamestnanie ti potrvá minimálne do nástupu na MD . A ten čas dovtedy môžeš byť na PN napr.
@zalka kdo umi, umi...👍
@majusqa77 nemusia ju označiť za nepravidelný príjem, ved vieš že svojvolne prehadzujú dohody,
pravidelný ak je krátka na nepravidelný a tak, a ak je dohoda nižšia ako predošlý príjem .. tak vyrátajú z toho nižšieho VZ .. aktuálneho.
Spomínaš pár týždňov dozadu, baba písala, že jej vyrátali MD z platu .. aj ked PP trval krátko 30 dní. A sme riešili, že nemožné. Až kým nenapísala, že mala plat nižší .. tak jej dali z menej ako minimalneho VZ pretože plat v hrubom mala na čiastočný úväzok dákych 300e v hrubom .. a nevyrátali jej z min. VZ 477e

@asfodelka Pyche?! 😀😀😀 Vdaka za pobavenie. Zvysok som uz napísala. Pekny vecer.