icon

Otcovská dovolenka verzus udržanie zamestnania

4. aug 2025

Som muž a som v nasledovného situacii: mám skoro dvojročnú dcéru, ku ktorej čoskoro pribudne syn. Manželka chce, aby som s dcérou isiel na otcovsku dovolenku, zatiaľ čo ona bude na MD so synom. Súčasná práca v korporate ma baví a mám ju aj celkom dobre ohodnotenu. Problemom je však nestabilita roboty, keďže sa u nás vo firme kontinuálne prepúšťalo v posledných rokoch. Nás team zredukovali o cca. 60 % od jeho vzniku pred pár rokmi. Bojím sa, že keď pôjdem na MD, tak keď sa po 7 mesiacoch vrátim, tak budem prvý na rade pri súčasnom prepúšťaní. Trh práce nič moc a hoci viem viacero cudzích jazykov, tak si nemyslím, že by som si tak skoro vedel nájsť zamestnanie. Mám ísť na otcovsku dovolenku alebo nie. Moja intuícia mi vraví, že nie, ale žena na tom nástroji, lebo nechce mať 2 deti (na obdobie trištvrte roka, než pôjde dcéra do skolky) naraz doma. Čo by ste spravili?

Strana
z4
lenkakoc444
4. aug 2025

@anonym_autor isla by som na otcovsku. Nepoviem keby robis v nejakej malej firme, ale v korporate je sumafuk ci ides alebo nie. Ak sa bude prepustat prepustia ta tak ci tak. Vratis sa po materskej cize sa vratis spat do svojho timu zo zakona. Dohodla by som sa s TL na najvodnejsich datumoch pre obe strany a cau. Pisem to ako byvala TL v korporate.

majus2323
4. aug 2025

@anonym_autor ak vám budú vychádzať financie tak by som pomohla žene. Nestojí to potom za nejakú popôrodnu depku alebo preťaženie ...
Prácu si naozaj podľa mňa nájdete aj potom , možno aj lepšiu ako máte dnes.
Najviac sa musíte ale vy 2 o Tom rozprávať

nelca84
4. aug 2025

@anonym_autor to je aky argument, ze nechce mat dve deti naraz doma 🙈 to je uz asi neskoro riesit teraz, ked je dieta na ceste. A ci mas ist na rodicak? Tak zalezi hlavne od toho, ako ste na tom financne a ci si mozes dovolit prist o tuto pracu, resp. ci si mozte dovolit, ak budes par mesiacov nezamestnany alebo budes musiet zobrat menej financne ohodnotenu pracu... jednoducho si musite spisat pre a proti a potom to vyhodnotit.

janickacrazy
4. aug 2025

@anonym_autor Nuž to je ťažká otázka. Neviem, ako ste na tom celkovo finančne a či ozaj by ti v práci robili problémy alebo nie, no z okolia mám skúsenosť od 2 mužov, že veru po návrate z MD ich preradili na inú pozíciu vo firme. Jeden následne aj odišiel a našiel si inú prácu, lebo nebol spokojný s tou druhou pozíciou, kde ho preradili. No zase ak nepojdeš, tak manželka bude nespokojná. Ťažké rozhodovanie.

autor
4. aug 2025
@lenkakoc444

@anonym_autor isla by som na otcovsku. Nepoviem keby robis v nejakej malej firme, ale v korporate je sumafuk ci ides alebo nie. Ak sa bude prepustat prepustia ta tak ci tak. Vratis sa po materskej cize sa vratis spat do svojho timu zo zakona. Dohodla by som sa s TL na najvodnejsich datumoch pre obe strany a cau. Pisem to ako byvala TL v korporate.

@lenkakoc444 práveže u nás v teame to sumárum nie je. Je nas málo a zanedlho kolegyňa odchádza na materskú, tak nás bude ešte menej.

autor
4. aug 2025
@nelca84

@anonym_autor to je aky argument, ze nechce mat dve deti naraz doma 🙈 to je uz asi neskoro riesit teraz, ked je dieta na ceste. A ci mas ist na rodicak? Tak zalezi hlavne od toho, ako ste na tom financne a ci si mozes dovolit prist o tuto pracu, resp. ci si mozte dovolit, ak budes par mesiacov nezamestnany alebo budes musiet zobrat menej financne ohodnotenu pracu... jednoducho si musite spisat pre a proti a potom to vyhodnotit.

@janickacrazy
@nelca84 plán je, že keby ma prepustili dostanem celkom dobre odstupné. A potom môžem ísť na otcovsku a rodičovskú so synom. Žena má robotu istú, robí v sfére, kde ju nikdy neprepustia.

mamina7070
4. aug 2025

jedine zeby zena isla do prace a ty ostanes s dvomi detmi doma
je nezodpovedne aby obaja rodicoa boli sucasne na kratkodobych davkach
tvoja intuicia ta neklame v tejto situacii po navrate mozes byt prvy na rade, tvoja praca bude rozdelena medzi ostatnych
za mna kratkozrake riesenie

a to nikdy neprepustenie zeny ja by som to tak netvrdila kazdy je nahraditelny aj ona a po dvoch MD a RD nebudte naivni obaja

mondolina
4. aug 2025

nie, a ani by som to od muža nežiadala.

lenkakoc444
4. aug 2025
@anonym_autor

@lenkakoc444 práveže u nás v teame to sumárum nie je. Je nas málo a zanedlho kolegyňa odchádza na materskú, tak nás bude ešte menej.

@anonym_autor korporat je vzdy understaffed. Urcite by som kvoli tomu neprisla o cas s detmi, ze co v praci bude bezomna. Ak sa bude prepustat prepustia Ta ci pojdes na MD ci nie. Podla mna je najdolezitejsia komunikacia. Sadni si s TL a preberte to ved nemusis byt 6m. Na to tam je aby si vykryla taketo veci.

autor
4. aug 2025
@mamina7070

jedine zeby zena isla do prace a ty ostanes s dvomi detmi doma
je nezodpovedne aby obaja rodicoa boli sucasne na kratkodobych davkach
tvoja intuicia ta neklame v tejto situacii po navrate mozes byt prvy na rade, tvoja praca bude rozdelena medzi ostatnych
za mna kratkozrake riesenie

a to nikdy neprepustenie zeny ja by som to tak netvrdila kazdy je nahraditelny aj ona a po dvoch MD a RD nebudte naivni obaja

@mamina7070 Ďakujem. Myslím si, že mája súčasná robota nemá perspektívu, možno o rok alebo 2 má aj tak prepustia, ale to by som riešil za pochodu. Nechcem na seba zbytočne ukazovať a stať sa ľahkým cieľom.

mamina7070
4. aug 2025

sak ked ta prepustia to je ine odides s odstupnym a nastupis v OL na matersku/otcovsku

autor
4. aug 2025
@lenkakoc444

@anonym_autor korporat je vzdy understaffed. Urcite by som kvoli tomu neprisla o cas s detmi, ze co v praci bude bezomna. Ak sa bude prepustat prepustia Ta ci pojdes na MD ci nie. Podla mna je najdolezitejsia komunikacia. Sadni si s TL a preberte to ved nemusis byt 6m. Na to tam je aby si vykryla taketo veci.

@lenkakoc444 Tak v našom každý rok prepúšťajú 300 až 400 ľudí. Žiaden understaffed nie je. Uz vyše 4 rokov neprijali nikoho nového.

viestta
4. aug 2025

@anonym_autor chod na otcovsku, ten cas co budete cela rodina spolu ti nic nenahradi. Ked ta prepustia pojdes na rodicak ty, manzelka do prace a potom budes hladat inu robotu.

autor
4. aug 2025
@mamina7070

sak ked ta prepustia to je ine odides s odstupnym a nastupis v OL na matersku/otcovsku

@mamina7070 áno to je tiež jeden z plánov. Ale chcel by som tam vydržať čo možno najdlhšie.

lenkakoc444
4. aug 2025
@anonym_autor

@lenkakoc444 Tak v našom každý rok prepúšťajú 300 až 400 ľudí. Žiaden understaffed nie je. Uz vyše 4 rokov neprijali nikoho nového.

@anonym_autor pozri praca v korporate je casovana bomba prepusteny budes ako aj sam pises. Cize kvoli takejto praci by som o cas s detmi nechcela prist. Budete obaja doma mozes si hladat nieco ine, urobit nejaky kurz na kt. teraz nemas cas. Ak pride k prepustaniu pocas Tvojej MD odstupne dostanes aj tak. Nechcem pisat za vsetchych manazerov a TL naSlovensku, ale to ci si muz vyuzil MD alebo nie nikdy nehralo rolu v tom kto bude prepusteny. Aspon teda u nas nie. Vacsinou aj tak ide cely team. A sk si nejaky expert a mysis, ze by Ta mohli podrzat tak Ta pockaju. Moj nazor urcite by dom isla, informovala TL asap a dohodla sa na terminoch.

sandria
4. aug 2025
@anonym_autor

@mamina7070 áno to je tiež jeden z plánov. Ale chcel by som tam vydržať čo možno najdlhšie.

@anonym_autor neviem či ti stojí za to urobiť rozhodnutie, ze ostaneš v robote (lebo TY chceš vydrzat čo najdlhšie) keď ti tvoja manželka jasne povedala ze ťa potrebuje doma. Deti sú vase a tak sa láskavo podieľaj na pomoci kým staršia nepôjde do školky a nie nechať to všetko na samotnej žene.

stormie
4. aug 2025

Podla popisu hovoris asi o mojom byvalom zamestnavatelovi 😂 ja som bola hned v prvej vlne prepustania, o cca 2 mesiace som mala nastupit po materskej, uz som realne riesila veci okolo a namiesto toho vypoved + stedre odstupne. Kolegyna sa po materskej stihla este vratit cca o mesiac skor tak bola rada, o 2 roky ju vyhodili aj tak…
Nas byvaly team postupne prepustili asi cely a co viem vsetci boli nakoniec radi, lebo si nasli lepsie miesta. Niekto si nasiel pracu hned, niekto si dal pol roka pauzu. Ja som vycerpala este narok na podporu, uzila si prazniny s detmi, pracu som si nasla hned ako som chcela, v inom korporate, na seniornejsie pozicii a samozrejme s vyssim platom…
Cas straveny s detmi/rodinou ti nic a nikto nevrati, okrem toho manzelka isto oceni pomoc, na tvojom mieste nevaham a ostavam doma

autor
4. aug 2025
@stormie

Podla popisu hovoris asi o mojom byvalom zamestnavatelovi 😂 ja som bola hned v prvej vlne prepustania, o cca 2 mesiace som mala nastupit po materskej, uz som realne riesila veci okolo a namiesto toho vypoved + stedre odstupne. Kolegyna sa po materskej stihla este vratit cca o mesiac skor tak bola rada, o 2 roky ju vyhodili aj tak…
Nas byvaly team postupne prepustili asi cely a co viem vsetci boli nakoniec radi, lebo si nasli lepsie miesta. Niekto si nasiel pracu hned, niekto si dal pol roka pauzu. Ja som vycerpala este narok na podporu, uzila si prazniny s detmi, pracu som si nasla hned ako som chcela, v inom korporate, na seniornejsie pozicii a samozrejme s vyssim platom…
Cas straveny s detmi/rodinou ti nic a nikto nevrati, okrem toho manzelka isto oceni pomoc, na tvojom mieste nevaham a ostavam doma

@stormie Sme americká IT firma (a kedysi aj najväčší zamestnávateľ v shared services na Slovensku). Viac už fakt nepoviem.

stormie
4. aug 2025
@anonym_autor

@stormie Sme americká IT firma (a kedysi aj najväčší zamestnávateľ v shared services na Slovensku). Viac už fakt nepoviem.

@anonym_autor 👍pisem o tom istom korporate

saxana000
4. aug 2025

Ak by si o pracu prisiel alebo by sa k tomu schylovali mozes ist na rodicovsku este s tymmladsim a potom este s peknym odstupnym zaziadat o peknu podporu a tam bude estte sakra dost casu na to si najst pracu.duplom ak ma zena robotu istu.jedno v skolke druhe mozno aj v jasliach rodicak vam ostane ten naklady pokryje deti su male len raz a dve takto malicke deti je riadny zahul ak na ne bude sama.ona asi najlepsie vie preco ta do toho tlaci..

autor
4. aug 2025
@stormie

@anonym_autor 👍pisem o tom istom korporate

@stormie Tak sama vieš, aká je tam situácia. Všetko tlačia do Indie a na Filipíny. Vraj AI nás nahradí. Čo ma tam drží je flexibilita, veľa Home office (aspoň v našom teame) a tým, ze môžem byť dosť doma a tak pomáhať žene s dcérou. Preto nechcem túto robotu mojim lahkovaznym rozhodnutím stratit.

stormie
4. aug 2025
@anonym_autor

@stormie Tak sama vieš, aká je tam situácia. Všetko tlačia do Indie a na Filipíny. Vraj AI nás nahradí. Čo ma tam drží je flexibilita, veľa Home office (aspoň v našom teame) a tým, ze môžem byť dosť doma a tak pomáhať žene s dcérou. Preto nechcem túto robotu mojim lahkovaznym rozhodnutím stratit.

@anonym_autor co sa tyka HO tak co viem po korone sa situacia zmenila a firmy ho zacinaju obemdzovat, neviem kolko mate vy ale kolegyna koli tomu dala vypoved, chceli aby bola v office 3 dni. Neviem ako dlho tam robis ale podmienky HO sa menili od nastavenia 2-3 3-2, potom total flexibilita, potom trebalo dovod a schalenie od mng … To co je teraz o mesiac/rok moze byt uplne inak takze na toto by som sa nespoliehala. A dost velky rozdiel je robit z domu a medzi meetingami prebalit dieta alebo mat 24 hod na rodinu. Pozri ja ta nenahovaram, ale ked vas budu chciet prepustit tak to spravia, tam sa robili ine svinstva (doslova) …kolegov vyhodili a ich robotu nemal/nevedel realne nikto iny robit, inu mng zlakali do ineho teamu a za mesiac isla, keby neprijala ponuku tak ju nevyhodia a to tam robila 10+ rokov ..

petamich
4. aug 2025

Podporujem otcov na materskej, nech si uziju cas straveny spolu a nie len po praci a cez vikend, moj manzel tiez bol ale my sme sa vystriedali, chapem pridanu hodnotu muza doma napr. hned po porode ale byt obaja doma na davkach, napr. sa uskromnovat a este s viziou, ze ma mozno prepustia, lebo manzelka nechce byt sama doma s detmi. Ja ti neviem...no na co?

petamich
4. aug 2025
@sandria

@anonym_autor neviem či ti stojí za to urobiť rozhodnutie, ze ostaneš v robote (lebo TY chceš vydrzat čo najdlhšie) keď ti tvoja manželka jasne povedala ze ťa potrebuje doma. Deti sú vase a tak sa láskavo podieľaj na pomoci kým staršia nepôjde do školky a nie nechať to všetko na samotnej žene.

@sandria radsej prist o robotu, lebo zena teraz prisla na to, ze dve deti budu? 🙂 ona ho nepotrebuje doma, ona ho chce doma a to je velky rozdiel (o potrebe tazko hovorit, ked dieta cislo dva este nie je na svete)

anonym_253134
4. aug 2025

Keď máš HO koľko to je dni v týždni a ako jej budeš vedieť pomôcť okrem toho, že budeš vedľa v izbe?Ak dosť veľa dní pracovala by som ďalej.
Ak by si bol nápomocný iba občas po určitom čase tak ísť na materskú.Bude mať čo robiť 2 r dieťa je ešte malé, bude chodiť na poradne, kojit.Ked budú chcieť vyhodia ta aj tak dostaneš odstupné, podporu vieš jazyky, máš prax čoho sa tak bojíš?Keď vás budú prepúšťať aj tak o rok, dva ty už budeš na novom😏viac detí asi mať nebudete tak si uzi rodinu.Ved finančne tak veľa nestratia, keď budeš na MD
Ak vieš byť na HO a naozaj jej reálne pomôcť nie sedieť za PC tak neodchádzaj.

synne
4. aug 2025

Rozhodnúť sa musíte vy, ale čo ak vám dieťa nevezmú do škôlky pre nedostatok miesta? To bude žena chcieť aby si s ňou ostal doma ešte o rok navyše? Možno len ako ďalšia alternatíva by mohlo byť dočasné skrátenie úväzku, ak to je u vás v práci možné.

ekira1
4. aug 2025

Tvoja žena nechce mať naraz dve deti doma.. to jej skoro došlo, a vedenie do škôlky ráno s dvomi deťmi už zvládne? Obávam sa, že toto nemá riešenie, aby ste boli obaja spokojní.

selena_luna
4. aug 2025

Ak sa u vas prepusta, tak je pravdepodobna aj moznost ze dostanes vypoved skor ako by ti skoncila materska, na ktoru sa rozhodnes neist.
Za mna - chod do matersku. Deti su male len raz a pre mojho muza to bola oci otvarajuca skusenost. A stale na ten cas spomina ako na najlepsie mozne prezity.
Praca neutecie, respektive vzdy bude, ak nie tato, tak ina.

anonym_9d308d
4. aug 2025

Toto by som od muža nežiadala ak sú financie na ňom. Deti by som si robila tak, aby som ich zvládla sama. Čiže jedno v škôlke, škole, s druhým doma.

melanta
5. aug 2025

K čomu je táto diskusia? Ty silou mocou nechceš odísť na materskú, stále točíš iba o práci. Proste maj gule a urob rozhodnutie - je pre teba viac práca alebo rodina? Deti sú malé iba raz, ten čas ničím iným nenahradíš. Ak to nie je pre teba viac ako práca, tak maj gule a povedz to žene narovinu. Mimochodom, píšeš, že vieš viac jazykov, čiže okrem AJ vieš ďalšie jazyky aspoň na úrovni B2. Robíš roky IT korporát a podľa mňa si tým ovplyvnený veľmi negatívne, máš pesimistický pohľad. Často sa s tým stretávam, ľudia žijú ako v bubline a nevidia realitu a nevidia nič iné. Nie je dôvod mať takéto obavy s takouto praxou a jazykovým vybavením. Pozitívny človek, rozumný, s jazykovým vybavením a praxou si uplatnenie nájde. Ale čas s deťmi ti ujde a ten už v budúcnosti nenájdeš.

Strana
z4