icon

Otcovská dovolenka verzus udržanie zamestnania

4. aug 2025

Som muž a som v nasledovného situacii: mám skoro dvojročnú dcéru, ku ktorej čoskoro pribudne syn. Manželka chce, aby som s dcérou isiel na otcovsku dovolenku, zatiaľ čo ona bude na MD so synom. Súčasná práca v korporate ma baví a mám ju aj celkom dobre ohodnotenu. Problemom je však nestabilita roboty, keďže sa u nás vo firme kontinuálne prepúšťalo v posledných rokoch. Nás team zredukovali o cca. 60 % od jeho vzniku pred pár rokmi. Bojím sa, že keď pôjdem na MD, tak keď sa po 7 mesiacoch vrátim, tak budem prvý na rade pri súčasnom prepúšťaní. Trh práce nič moc a hoci viem viacero cudzích jazykov, tak si nemyslím, že by som si tak skoro vedel nájsť zamestnanie. Mám ísť na otcovsku dovolenku alebo nie. Moja intuícia mi vraví, že nie, ale žena na tom nástroji, lebo nechce mať 2 deti (na obdobie trištvrte roka, než pôjde dcéra do skolky) naraz doma. Čo by ste spravili?

anonym_059a20
5. aug 2025

Načo ste si robili druhé dieťa, keď žena dve deti nebude schopná zvládnuť? Ja neviem, ja by som od muža nechcela, aby zostával doma z práce na otcovskej dovolenke. Je to aj celkom pokles príjmu a keď už sme si dieťa urobili, tak s tým, že som vedela, že ja budem doma a muž zarábať (jedine ak to je dopredu dohodnuté inak a muž je doma a žena zarába, ale to je tak asi málokde). Zrejme som stará škola.

anonym_3185b7
5. aug 2025

@anonym_autor Nešla by som na otcovskú a snažila by som sa udržať si dobrú prácu. Nikdy by som od muža toto nežiadala. Keď prídeš o prácu, bude do teba hučať. Či pôjde ona pracovať? Predpokladám, že takto skoro chcela druhé dieťa ona, lebo reťazová materská.

taisu
5. aug 2025

Toto je mimoriadne nezodpovedné, nechápem, ako môžu ženy vážne hovoriť, že by si mal ísť na dovolenku v takejto situácii. Potom ti odhryznú hlavu, keď prídeš o prácu.

mamaaja82
5. aug 2025

Maj rozum,praca je momentapne pre vas priorita dve deti zvladne,nic strasne,nebude prva ani posledna.Ziadat moze aj modre z neba ale zdrvy rozum by mal vyhrat u obidvoch,na kieho frasa mas byt doma?Zivit vas niekto musi,ucty sa z lasky nezaplatia a deti uvidis predsa kazdy den po praci,tie dristy,ze cas straveny s detmi a bla bla vsak nejdes do australie na desat rokov.Rozum do hrsti chlape!

julish
5. aug 2025
@anonym_autor

@stormie Sme americká IT firma (a kedysi aj najväčší zamestnávateľ v shared services na Slovensku). Viac už fakt nepoviem.

Alternativny nazov diskusie: "Nejdem na rodicovsku, lebo co ked ma prepustia z IBM" Fakt sa smejem.

julish
5. aug 2025
@melanta

K čomu je táto diskusia? Ty silou mocou nechceš odísť na materskú, stále točíš iba o práci. Proste maj gule a urob rozhodnutie - je pre teba viac práca alebo rodina? Deti sú malé iba raz, ten čas ničím iným nenahradíš. Ak to nie je pre teba viac ako práca, tak maj gule a povedz to žene narovinu. Mimochodom, píšeš, že vieš viac jazykov, čiže okrem AJ vieš ďalšie jazyky aspoň na úrovni B2. Robíš roky IT korporát a podľa mňa si tým ovplyvnený veľmi negatívne, máš pesimistický pohľad. Často sa s tým stretávam, ľudia žijú ako v bubline a nevidia realitu a nevidia nič iné. Nie je dôvod mať takéto obavy s takouto praxou a jazykovým vybavením. Pozitívny človek, rozumný, s jazykovým vybavením a praxou si uplatnenie nájde. Ale čas s deťmi ti ujde a ten už v budúcnosti nenájdeš.

@melanta presne si to vystihla

jvasenka
5. aug 2025

@anonym_autor súhlasím s už napísaním ale musím otázku:naco ste si robili 2 deti keď žena s nimi nechce byt sama doma? mne to proste hlava neberie. ja som neverila že to zvládnem a preto máme rozostup medzi deťmi kt mi vyhovuje

mondolina
5. aug 2025
@mamaaja82

Maj rozum,praca je momentapne pre vas priorita dve deti zvladne,nic strasne,nebude prva ani posledna.Ziadat moze aj modre z neba ale zdrvy rozum by mal vyhrat u obidvoch,na kieho frasa mas byt doma?Zivit vas niekto musi,ucty sa z lasky nezaplatia a deti uvidis predsa kazdy den po praci,tie dristy,ze cas straveny s detmi a bla bla vsak nejdes do australie na desat rokov.Rozum do hrsti chlape!

@mamaaja82
tiež nechápem niektoré komenty, veď otec je len v robote, prečo by deti nevidel? 🤣
aby s 2 deťmi museli byť 2 dospelí doma....👍

mamaaja82
5. aug 2025
@mondolina

@mamaaja82
tiež nechápem niektoré komenty, veď otec je len v robote, prečo by deti nevidel? 🤣
aby s 2 deťmi museli byť 2 dospelí doma....👍

@mondolina my mame aktualne dvojrocaka cerstveho a mala 10mesacna,neviem co by doma robil muz s nami,vacsie baby maju 4,5 a 9 skoro,bol dva tyzdne po porode a fertig,len by tu zavadzal 😁Vecer ich kupe ja robim kase a uspavam,po robote je s nimi od piatej,asi by som sa mala psychicky rutit 3x tyzdenne.🙈😁

maminkadeticiek
5. aug 2025

Nesla by som na tvojom mieste.

nikaeli
5. aug 2025

Aká je šanca, že si v prípade výpovede nájdeš novú prácu? Spoliehať sa na odstupné je z môjho pohľadu veľmi zvláštne. Ja by som niečo také od manžela nikdy nežiadala. Ak sa manželka obáva prvých dní, ostaň s ňou doma dva týždne, kým si zvykne na novú situáciu. V dnešnej dobe ísť vedome do možnosti, že stratíš prácu, je pri dvoch malých deťoch veľmi nezodpovedné. To staršie dieťa je aké veľké?

stormie
5. aug 2025
@julish

Alternativny nazov diskusie: "Nejdem na rodicovsku, lebo co ked ma prepustia z IBM" Fakt sa smejem.

@julish problem je ze ak ho budu chciet vyhodit tak to spravia bez ohladu na to ci je/bol na rodicovskej a novu pracu si bude musiet hladat tak ci tak. Teraz moze vyuzit cas s rodinou (podla platu mozno ani neklesnu financne). Ak sa potom bude mat kam vratit tak ok, ak nie tak dostane pekne odstupne (mne dali este viac ako je zakonom dane) + este pol roka moze cerpat podporu, takze bude mat financie tak na rok na hladanie novej prace . Podla toho co pise tak ma prax a jazyky, tak by zo nemal byt problem

jamidea
5. aug 2025

@anonym_autor dovod tvojej zeny radsej nebudem komentovat. Na tvoju otazku, nie, nesla by som ako otec subezne s matkou na matersku.

marca12
5. aug 2025

@anonym_autor Cas s detmi a rodinou je ten najvzacnejsi cas. To sa uz nebude opakovat. Ziadna praca nestoji za to. Nemyslism si,ze si nenajdes pracu,ak by ta aj vyhodili.

anonym_253134
5. aug 2025
@mamaaja82

@mondolina my mame aktualne dvojrocaka cerstveho a mala 10mesacna,neviem co by doma robil muz s nami,vacsie baby maju 4,5 a 9 skoro,bol dva tyzdne po porode a fertig,len by tu zavadzal 😁Vecer ich kupe ja robim kase a uspavam,po robote je s nimi od piatej,asi by som sa mala psychicky rutit 3x tyzdenne.🙈😁

@mamaaja82 neverím, že by ti neprišlo vhod, ak by deti zobral von a ty si v kľude navaris oddýchneš.Teraz sa tu budeme pretekať kto koľko zvládne.Bez zbytočného premýšľania by som zostala doma.Nie jeho žena je ustráchane, ale on 😉má prax, jazyky coho sa tak boji?

bosorkabb
5. aug 2025

V skutočnosti na tu rodičovskú ísť nechceš. A teda ak nechceš tak nechoď. Lebo ak pôjdeš len pre to že žena chce dopadne to zle. Čokoľvek čo sa potom stane budeš považovať ako dôsledok nástupu na rodičovskú.

natalka13
5. aug 2025

Ako to tie zeny zvladali ked neboli chlapi na MD?🤔
Nebudu vam chybat financie?

simca06022011
5. aug 2025

Neviem, ja celkovo nie som zastanca tychto oteckovskych materskych dovoleniek. Chapem to ze dnes sa muzi uz o deti staraju a su sucast rodiny aj aktivne, chodia s detmi dvaja rodicia k lekarovi, a dvaja vzdy vsade.. a otcovia tiez ostavaju na rodicovskych. Maju volno po porode, myslim dva tyzdne... a potom moznost MD... ale aj tak mne je ot proti srsti ostat pol roka doma zene pri sukni a pri detoch. Neverim, ze sa to neda riesit inak. V kazdom pripade, ak vies, ze pracu aj tak nebudes do par rokov mat, vyuzi to, pravdepodobne aj prijem mas fajn a davku budes mat tiez fajn, okrem starostlivosti o rodinu si urcite najdes aj nejaky iny projekt na robenie (ci doma, alebo nieco nove budes vymyslat, ucit sa, zacinat... pripadne si mozes nieco naplanovat co inak nestihas). Je to dnes bezne a normalne.
Ak v praci chces ostat a nebyt 24/7doma s detmi a zenou, mozes skusit najst nejake schodnejsie riesenie, homeoffice, alebo skratenie PP atd, predpokladam, ze uz s jendym dietatom ona nie je ziadna amaterka, co nebude vediet co s kojencom, co byva dost tazke je lietanie takto s dvoma detmi po vonku :D
Vela muzov si MD ale uzije doma... to zase nepoviem ze nie :D Tak staci sa len rozhodnut podla seba, aby si nelutoval, ze si nestravil cas s detmi, a na druhej strane ze si netravil cas v praci :D

mamaaja82
5. aug 2025
@anonym_253134

@mamaaja82 neverím, že by ti neprišlo vhod, ak by deti zobral von a ty si v kľude navaris oddýchneš.Teraz sa tu budeme pretekať kto koľko zvládne.Bez zbytočného premýšľania by som zostala doma.Nie jeho žena je ustráchane, ale on 😉má prax, jazyky coho sa tak boji?

@anonym_253134 moj muz robi to iste co ja,ale v prvom rade zabezpecuje rodinu financne.On sa boji o pracu o buducnost,to je snad pochopitelne zijeme zial na Slovensku,ked nebudu mat peniaze budu sa hadat neprospeje to nikomu.Ak teda nemaju odlozene peniaze na par rokov ak maju nech ostane doma s kludom anglicana.

alica110
8. aug 2025

Myslím, že je to nezodpovedné aby ste boli obaja doma.

basska_b
8. aug 2025

Nuz, ked moj muz chcel dat dcerku do skolky, (ja som bola doma s babatkom), povedala som mu, ze ziadost podpisujem aj ja a ja ju nepodpisem.
Tu by som tvojej zene povedala, ze ziadost o otcovsku/matersku pre teba podpisujes ty. Treba byt asertivny. Nema zmysel sa pustat s nou do debat, ci to s dvoma malymi zvladne ci nie (lebo bude to bezpochyby tazke). Skor by som jej povedala, ze jej pomozes, ako budes moct, ale ked ta vyhodia, budete trpiet vsetci ako rodina. Ty poznas najlepsie situaciu vo firme.

ravehami
8. aug 2025

Zalezi to na com ti viac zalezi..ci na pol roku na md s detmi doma a celou rodinou alebo pracou..ja som kvoli detom dosla o pracu, v korporate, tiez ma bavila ale nelutujem ani minutu..premysli ako to mas ty a podla toho 🙂…je to fakt len a len na tebe a ani jedno rozhodnutie nie je lepsie alebo horsie..mozno skus zenu ubezpecit ze (pokial sa da) budes napr do prace chodit trosku skor a tym padom budes aj skor doma a pomozes jej 🙂

guiseppinka
8. aug 2025

Vzhladom na to, ze vidim v robote denne ako si ludia zhanaju pracu a nevedia nic najst - aj s mega dobrymi kontaktami, aj s vysokou skolou, x rocnou praxou atd... nie, nesla by som na otcovsku dovolenku a ani ako zena by som to od muza nechcela. Vobec nie je lahke najst si pracu. Ak mas moznost HO, tak pokryjete uplne v pohode aj kontroly u dr a dalsie veci...

betuskaa75
8. aug 2025

my sme riešili podobnú situáciu, síce máme len jedno dieťa, a partner tiež veľmi rozmýšľal či ísť či nie, on však chcel len tú dvojtýždňovú otcovskú, a presne robí vo veľkej firme, kde sa prepúšťa rad radom, nakoniec teda nešiel, ja som zo začiatku šla po nom že prečo a veď len 2 týždne, ale tam majú nejaký divný systém, že keď ide aj na túto krátku tak je evidovaný ako človek na materskej a musí odovzdat všetky svoje prístupy, a blabla, a v princípe akoby ho vyhodili a po návrate akoby bol nový, keď mi to to všetko vysvetlil tak som ustúpila z toho aby šiel, no a kolega jeho si vzal tú dvojtýždňovku a keď sa vrátil ho vyhodili 🙈 ale teda závisí to aj od toho v akej ste situácii, čo chceš alebo plánuješ do budúcna, on nechcel aby ho prepustili, robota ho baví a má za ňu aj slušne zaplatené

anonym_4a7dcf
8. aug 2025

@anonym_autor urcite chod na matersku zarovno s manzelkou. My sme to tak tiez mali polroka subezne, najlepsie a najefektivnejsie straveny cas s nasimi dvoma malickymi detmi. Deti si vytvorili s tatom vztah, aky by si nevytvorili, ked by chodil denne do prace a to nam aj potvrdili vsetci znami, ktori toto tiez absolvovali. Urcite odporucam. Praca sa najde, ak by ta vyhodili.

belle_vie
8. aug 2025

Nechápem niektoré tie komentáre znevažujúce ženu. A pritom nikto nepoložil žiadnu otázku, aké má tehotenstvo, aký má zdravotný stav, aké majú staršie dieťa.
Ja som po pôrode dala staršieho, dvojročaka do škôlky a muž robil iba 6 ho denne. Inak by som skončila v nemocnici. Staršie dieťa náročné ( neurodivergentne), ja som mala závažné zdravotné problémy a tehotenstvo a pôrod som mala tiež rizikový. Ak by bol muž doma, vyvážila by som takúto možnosť zlatom.
PS: Je menšia pravdepodobnosť, že ťa prepustia po materskej, nakoľko zamestnávateľ nemôže diskriminovať zamestnancov za rodičovstvo. Ak by si sa do toho obul, buď vysúdiš pekný balík a k tomu dostaneš maximálnu podporu, alebo sa dohodnete na niekoľkých platov nad rámec odstupného. Ale teda za mňa by bola priorita kľudná a spokojná žena a ukážkovo postarané o deti.

mircalla
8. aug 2025

Nesla by som. 25 rokov v korporatoch, poznam trh prace a rozumiem, o com pises. Ak si spokojny, je to risk. Najst si daco podobne nie je lahke, dnes ti cv vyhodnocuje AI screener. Budu ti tu pisat zeny, co v zivote v korporate nepracovali a nic o tom nevedia

mircalla
8. aug 2025
@belle_vie

Nechápem niektoré tie komentáre znevažujúce ženu. A pritom nikto nepoložil žiadnu otázku, aké má tehotenstvo, aký má zdravotný stav, aké majú staršie dieťa.
Ja som po pôrode dala staršieho, dvojročaka do škôlky a muž robil iba 6 ho denne. Inak by som skončila v nemocnici. Staršie dieťa náročné ( neurodivergentne), ja som mala závažné zdravotné problémy a tehotenstvo a pôrod som mala tiež rizikový. Ak by bol muž doma, vyvážila by som takúto možnosť zlatom.
PS: Je menšia pravdepodobnosť, že ťa prepustia po materskej, nakoľko zamestnávateľ nemôže diskriminovať zamestnancov za rodičovstvo. Ak by si sa do toho obul, buď vysúdiš pekný balík a k tomu dostaneš maximálnu podporu, alebo sa dohodnete na niekoľkých platov nad rámec odstupného. Ale teda za mňa by bola priorita kľudná a spokojná žena a ukážkovo postarané o deti.

@belle_vie Ale mozu a aj to robia, len uvedu iny dovod. Nevysudis nic.

miui
8. aug 2025

@anonym_autor trh prace sa s nastupom AI rapidne meni, ja by som to zene normalne vysvetlila ze polroka mozno budes s nou doma ale potom realne ak ta vyhodia, rok doma bez prace (a financii). Ja sama viem aktivne 2 jazyky, skusenosti z viacerych korporatov a trvalo mi rok kyk som nasla vyhovujuce miesto v inom korporate

mircalla
8. aug 2025
@miui

@anonym_autor trh prace sa s nastupom AI rapidne meni, ja by som to zene normalne vysvetlila ze polroka mozno budes s nou doma ale potom realne ak ta vyhodia, rok doma bez prace (a financii). Ja sama viem aktivne 2 jazyky, skusenosti z viacerych korporatov a trvalo mi rok kyk som nasla vyhovujuce miesto v inom korporate

@miui Pred 2 rokmi si najst pracu v korporate bolo ovela jednoduchsie ako dnes. Suhlas