Otcovská dovolenka verzus udržanie zamestnania
Som muž a som v nasledovného situacii: mám skoro dvojročnú dcéru, ku ktorej čoskoro pribudne syn. Manželka chce, aby som s dcérou isiel na otcovsku dovolenku, zatiaľ čo ona bude na MD so synom. Súčasná práca v korporate ma baví a mám ju aj celkom dobre ohodnotenu. Problemom je však nestabilita roboty, keďže sa u nás vo firme kontinuálne prepúšťalo v posledných rokoch. Nás team zredukovali o cca. 60 % od jeho vzniku pred pár rokmi. Bojím sa, že keď pôjdem na MD, tak keď sa po 7 mesiacoch vrátim, tak budem prvý na rade pri súčasnom prepúšťaní. Trh práce nič moc a hoci viem viacero cudzích jazykov, tak si nemyslím, že by som si tak skoro vedel nájsť zamestnanie. Mám ísť na otcovsku dovolenku alebo nie. Moja intuícia mi vraví, že nie, ale žena na tom nástroji, lebo nechce mať 2 deti (na obdobie trištvrte roka, než pôjde dcéra do skolky) naraz doma. Čo by ste spravili?
@beata_k To male dieta musi z niecoho zit....Niektore si to prestavujete asi dost jednoducho. Najma tie, co celkovo do toho zamestnania moc nepachli za cely zivot
@mircalla Ved sa nechysta na ulicu. Zase netreba dramatizovat. S niekolkymi jazykmi si pracu v korporate najde vzdy. A ze teda viem o com hovorim
@mircalla Ja ano, niekolko rokov. A manzel je personalista v korporate. Na obycajnu klikacsku robotu ho vezmu aj zajtra. Staci to ako odpoved?
@beata_k Evidentne nemas. Klikacske roboty - je uz toho na Slovensku minimum a su pre studentov a absoloventov, co nie je priklad zakladatela temy, ak ti to nedoslo. Ten ma ine ocakavania
@mircalla A cim sa vlastne zivis ty? Pochval sa.
@beata_k Stravila som v korporatoch x rokov na roznych poziciach vacsinou technickych ci projektovych. Momentalne som v mensej firme, za mensi plat a menej stresu. Rozhodla som sa tak sama, uz som bola vyhoreta. Ale obaja rodicia mimo pracovneho procesu s 2 malymi detmi v dnesnej dobe je velmi nerozumne.
@beata_k Stravila som v korporatoch x rokov na roznych poziciach vacsinou technickych ci projektovych. Momentalne som v mensej firme, za mensi plat a menej stresu. Rozhodla som sa tak sama, uz som bola vyhoreta. Ale obaja rodicia mimo pracovneho procesu s 2 malymi detmi v dnesnej dobe je velmi nerozumne.
@mircalla Hmm, fakt odbornicka na trh prace...Pekny vecer, iba tolko k tomu.
Nešla by som. To isté sme riešili s manželom. Mám medzi deťmi rozdiel skoro 2,5 roka. Manžel v rovnakej situácii ako ty, len s tým rozdielom, že robi pre slovenskú filialku Španielsko- nemeckej firmy. Dcéra môže ísť do škôlky aj v dvoch rokoch, ak neriešila zápis, nech skúsi nejakú súkromnú, ak si myslí, že to nezvládne.
By som bola zvedavá, čo by robila, ak by nebola pracovala dovolenka ...
Prešla som si hromadným prepúšťaním v IT korporáte pred 2 rokmi, kedy nás naraz prepustili 300 ľudí. Ja som bola top performer roky, viedla som navyše niekoľko globálnych aktivít mimo môjho core jobu, bola som visible, posledné tri roky som robila priamo pre HQ a aktivity vyžadované zákonom pre US firmy s akciami na verejnej burze. Myslela som si, že vzhľadom na uvedené ma nikdy neprepustia - och, aká naivita 😅 keď došlo k prepúšťaniu, tak absolútne sa nepozeralo na nič iné iba na čísla a departmenty, ktoré bolo treba zrušiť. Išli všetci - top performery, low performery, manažment, všetci čo boli v daných departmentoch.
Pre mňa sa nič lepšie stať nemohlo - dostala som vysoké odstupné, urobila som si 3 mesiace voľno a nastúpila som do inej firmy v inom sektore (stabilnejšom) na expertnú pozíciu za lepší plat, s lepšími benefitmi a kde som aj odborne veľmi vyrástla.
Tým som chcela povedať, že jednoznačne by som si vybrala možnosť otcovskej RD pretože myslieť si, že ťa toto zachráni pri ďalšom hromadnom prepúšťaní je nesmierne naivné. Šikovný človek si nájde prácu veľmi rýchlo.
@mircalla Hmm, fakt odbornicka na trh prace...Pekny vecer, iba tolko k tomu.
@beata_k Nad touto tvojou poznamkou sa mozem len pousmiat, pracovala som aj na manazerskej pozicii a mam odmakanych 30 rokov a niekolko oceneni. Ty tu tocis o dakej praci klikacky, co zakladatel temy je uplne niekde inde. Uplne mimo.
@beata_k Nad touto tvojou poznamkou sa mozem len pousmiat, pracovala som aj na manazerskej pozicii a mam odmakanych 30 rokov a niekolko oceneni. Ty tu tocis o dakej praci klikacky, co zakladatel temy je uplne niekde inde. Uplne mimo.
@mircalla Ved sa smej, nebranim ti. Kto sa v tom, ale vyzna, tak sa pousmial nad tebou a aj tvojou 30 rocnou praxou mimo oblasti trhu prace. Ale, hej ty vies...
Mňa by zaujimalo, na čom ste boli dohodnutí predtým, ako ste si urobili druhé dieťa. Bavili ste sa o tom?
Šla by som na materskú. 2r dieťa je ešte veľmi malé na súrodenca, nepoznám v okolí matku, ktorá by to zvládala tak, aby staršie dieťa neutrpelo (no offense ženy, ale fakt majú tie mamy nulovú trpezlivosť a každú chvíľu vybuchujú).
Píšeš, že žena má zamestnanie stabilné. Prinajhoršom vie potom nastúpiť do práce ona a ty budeš doma s mladším. Ten čas s malými deťmi ti dá najviac na svete a takáto možnosť už nikdy v živote nebude, využi ju
@beata_k Prajem ti dobru noc. Zena, co skoro cely zivot sedi doma na riti ma seriozne ide poucovat o praci v korporatoch. Si na smiech
Fakt daj si pohov a chod rypat do inych tem ako vzdy
@mircalla Prosim ta, sa tu nestrapnuj. By ma ozaj zaujimalo odkial ty vies kolko mam ja odpracovane. Bud tak dobra a nehraj sa tu na kralovnu korporatu, si na smiech.
Reagovala si na mna....vies co mi mozes.
@beata_k No asi budem mat trosku viac skusenosti ako ty, ale ty vies lepsie, ze nemam. Takze dokazovat daco trollovi je fakt bezpredmetne a zbytocne. Uz ma neoznacuj. Dakujem
@mircalla Mozes mat aj 50 rokov skusenosti. Nie je nic horsie ako manazer, ktory si mysli, ze pojedol vsetku mudrost sveta...
To nemeni nic na tom, ze ten chlap si v pohode najde novu pracu.
@belle_vie Ale mozu a aj to robia, len uvedu iny dovod. Nevysudis nic.
@mircalla bezprostredne po materskej ťa vyhodiť nemôžu. Si chránený/chránená zo zákona a zamestnávateľ je povinný poskytnúť ti tvoju pozíciu. Vyhodiť človeka po materskej a rodičovskej je možné iba pri pár výnimkách ako zrušenie spoločnosti, sťahovanie spoločnosti. Tam by bol zamestnávateľ na tenkom ľade a väčšina zamestnávateľov pristúpi na dohodu, zvlášť keď už je prípad konzultovaný s právnikmi. Väčšina zamestnávateľov sa ale spolieha na nevedomosť svojich práv u zamestnancov, zatlačenie, časový stres.
Ale čo ja môžem vedieť, keď som tiež len low profile HR partner profil a podobné záležitosti som riešila s firemným právnikom/ ako súčasť projektových teamov .
@mircalla bezprostredne po materskej ťa vyhodiť nemôžu. Si chránený/chránená zo zákona a zamestnávateľ je povinný poskytnúť ti tvoju pozíciu. Vyhodiť človeka po materskej a rodičovskej je možné iba pri pár výnimkách ako zrušenie spoločnosti, sťahovanie spoločnosti. Tam by bol zamestnávateľ na tenkom ľade a väčšina zamestnávateľov pristúpi na dohodu, zvlášť keď už je prípad konzultovaný s právnikmi. Väčšina zamestnávateľov sa ale spolieha na nevedomosť svojich práv u zamestnancov, zatlačenie, časový stres.
Ale čo ja môžem vedieť, keď som tiež len low profile HR partner profil a podobné záležitosti som riešila s firemným právnikom/ ako súčasť projektových teamov .
@belle_vie Poznam zakony. Realita - bezne sa to robilo. Bohuzial. Zrusenie miesta, ostupne. Mozno u Vas nie. Svetove firmy, IT sektor. Viac k tejto teme nemam co
@belle_vie Rovnako bezne - z jedneho dna na druhy tam uz nepracujes. Ziadna vypovedna, sice odstupne, ale short term notice. Setrenie nakladov, mohol si byt top performer. Vyhodia ta ako nic, o 3 mesiace naberu inych ludi v niektorych pripadoch.

@anonym_autor Isla by som. Budes pracovat este kolko? 30,40 rokov? Ale male dieta je len kratky okamih.