icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

nadula01
23. jún 2018

@lavender21 áno tak, dodatočne ho tam zanesies

lavender21
25. jún 2018

Baby a ešte jedna otázka, skôr zo zvedavosti. Ak bude manžel na materskej so staršou môže po narodení mladšej hneď ísť na ďalšiu materskú? Ale medzitým mu končí pracovná zmluva, je tam tiež nejaká ochranná lehota? Ak ja teda materskú poberať nebudem...

majusqa77
25. jún 2018

@lavender21 7dni po skonceni pp je ochr.lehota

lavender21
25. jún 2018

@majusqa77 ale keď mu skončí dva mesiace pred skončím materskej pracovný pomer (má na dobu určitú) tak smola teda... Na ďalšiu nemá nárok? Aj keby nastúpil hneď po skončení materskej na ďalšou?

majusqa77
25. jún 2018

@lavender21 musi sa zamestnat; aj ked len na 1 den

lavender21
25. jún 2018

@majusqa77 ďakujem 🙂

smoulinka1505
26. jún 2018

ahojte.prosim vas chcem sa spytat
1.je nejaka max.vyska materskej ktoru moze poberat otec?
2.je nejaka max.vyska ktoru moze popritom zarobit u ineho zamestnavatela?
Dakujem

majusqa77
26. jún 2018

@smoulinka1505 1.ano, taka ista ako aj u zeny
2.nie

evittam
26. jún 2018

@smoulinka1505 1.taka istá aku môže poberať matka. Max.VZ je pre všetkých rovnaky.
2.Moze zarobiť kolko len chce.

majusqa77
26. jún 2018

@evittam neprenasleduj ma:D

smoulinka1505
26. jún 2018

@majusqa77 a aka je ta max vyska prosim?

evittam
26. jún 2018

@majusqa77 😁😉

klaudy2803
26. jún 2018

Prosim Vas, ako je to ak manzel je momentalne zamestnany na TPP, ja poberam RP (syn ma 16mesiacov) a pracovny pomer mi stale trva. Chcela by som aby manzel isiel na Matersku. Ak on nastupi na matersku , môže sa zamestnat aj niekde inde na dohodu? Ja budem musieť zrušiť Rodičovsky prispevok, ale môžem ostať ďalej doma do 3rokov na Rodičovskej dovolenke ale platit si odvody? Ak áno tak ake odvody a v akej výške sa platia? Alebo musim nastupiť do prace ak manžel bude na materskej? Veľmi pekne ďakujem za rady, kto chce pisať blbe komentare tak radšej nech nepiše. Ďakujem

evittam
26. jún 2018

@klaudy2803 Poriadne si prečítaj co tu piseme. Odpovede na tvoje otazky sme tu zodpovedali uz zopárkrát. A nie je to blby komentar len odpoved na lenive otázky,ktore sa tu dookola riesia. Staci citat.😉

klaudy2803
26. jún 2018

@evittam prečitala som si asi 15 strán dozadu :( neviem to najsť a nemam čas čítať 100strán. myslela som že sa nájde niekto kto by mi to napísal , keď si nájde trochu času.

evittam
26. jún 2018

@klaudy2803 A prečo si ty nenajdes trochu casu a riadne si to neprecitas?! Nielen ja som tu na tvoje otázky odpovedala dookola minimalne 10x....
A na poslednych 15tich stranach minimalne raz.
Či myslíš, že tvoj cas je drahši než ten moj..

liduska12
26. jún 2018

@smoulinka1505 max materska je 1 349,30 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) alebo vo výške 1 394,30 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci)

liduska12
26. jún 2018

@klaudy2803 manzel sa moze zamestnat na iny TPP, dohodu (dohody su casovo obmedzene) alebo zivnost (momentalne sa dost oplati, navyse neplati odvody pocas materskej). Ak sa chce zamestnat na TPP u rovnakeho zamestnavatela, musi to byt na iny druh cinnosti. Ty mozes ostat nadalej doma na rodicovskej dovolenke, na upsvare si poziadas o odnatie RP a na zdravotke aj na socialke sa prihlasis ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6 rokov a odvody si nebudes platit lebo budes poistencom statu.

pallacinka
26. jún 2018

Dievcata prosim surne o radu, mam 2 otazky ohladom vybavovaciek:
1. Daju v SP aj mne ziadost o materske pre manzela alebo musi ist po nu osobne?
2. Ked zajtra bude 270. den poistenia, daju mu tu ziadost zajtra? Alebo az pozajtra?
Dakujem 🙂

evittam
26. jún 2018

@pallacinka Cisty dokument dajú hocikomu. Dali by tu ju aj včera.

klaudy2803
26. jún 2018

@evittam @evittam prepac ale ak sa ti nechce neviem preco vobec stracas svoj drahocenny cas komentovanim. Uz dvakrat si mi mohla namiesto toho odpovedat ak by si bola čo i len trochu ochotnejšia. Ale nepotrebujem tvoju pomoc, snaď sa tu najde niekto rozumnejši.

majusqa77
26. jún 2018

@pallacinka daju, ale zvyknu pytat rc a cislo op. vydane ziadosti si socialka eviduje

klaudy2803
26. jún 2018

@liduska12 ďakujem ti velmi pekne, a prosimta do mojej prace kde som doposial zamestnana musim nieco oznamovat?

evittam
26. jún 2018

@klaudy2803 Ved som ti jasne a strucne odpovedala. To,ze sa tebe nechce čítať je tvoj problem. Ja som sa ti už naopakovala dost pre ludi tvojho typu. Moje rady su tu, staci čítat.

liduska12
26. jún 2018

@klaudy2803 nemusis, lebo si stale na rodicovskej dovolenke. Zo Zakonnika prace na nej mozu byt obaja rodicia sucasne aj na to iste dieta do 3rokov dietata

evittam
26. jún 2018

@liduska12 Odvody do ZP je lepsie platit ako čakať na RZ.

liduska12
26. jún 2018

@pallacinka podla mna po to musi ist manzel osobne, lebo si preveruju toho cloveka na zaklade OP v systeme socialky. Matke vystavi tu ziadost len gynekolog. To nie je volne dostupne tlacivo, ktore vydaju hocikomu.

majusqa77
26. jún 2018

@liduska12 mne dali ziadost pre muza

evittam
26. jún 2018

*tu

liduska12
26. jún 2018

@evittam v tomto ti mozem oponovat, lebo z praxe to aj samotna zdravotka odporuca sledovat si nedoplatok a nasledne ho uhradit namiesto platenia preddavkov. Neviem co je presne skratka RZ, ale tak to manzelovi radili v pripade zivnosti materskej