Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@zdenulkam ani mojmu tu ziadost nechcela dat do ruky a to do tej SP v ten den isiel, poslala to postou.
@19katarina ja by som napisala info, ze dnom xy konci poberanie md
@majusqa77 aha, ok. Tak vyskusame tak. Popripade im prefotim tu moju ziadost. Dakujem
@merymarus ak ti mozem poradit, na ziadost o materske si daj datum nastupu na matersku 15.7. a naposledy si pracovala posledny den prvej materskej (ak si sa medzitym nevratila do prace). A odnat RP si daj od 15.7., lebo az vtedy ti vznikne narok na matersku davku ak splnas podmienky 🙂
Este otazocka, na zdravotke sa prihlasuje od konkretneho datumu? Ako rodic strajuci sa o dieta do 6r? Dakujem
Žienky a aký dôvod ste písali na to čestné vyhlásenie? Netuším čo tam napísať...
Ahojte ako dlho to trvá?! Kedy dostali oteckovia materské??? Ja tiež čakám z úradu ten papier už 3 týždne... Keď ho už teda budem mať kedy dostane prvý materskú?? na materskej dovolenke je od 1.6.2018 od vtedy som požiadala O odňatie rodičovského... Ja som šla do práce a otec jw doma ale... Materskú netuším kedy dostane
@evittam no lenže.. Žiadosť dal potvrdiť V práci s tým že mu ju už nedali.. Že oni to pošlú do SP...všetky ostatné papiere okrem rozhodnutia z úradu práce máme V poriadku.. Len to že pracovníčka na socialke napriek tomu že to je celkom milá pani nás poslala s papiermi preč že pokiaľ nemám to rozhodnutie tak nám to neprevezme.. Ok šla som na úrad práce tam mi vydali len také potvrdenie O to že som požiadala O odňatie rodičovských dávok a od kedy do dokedy som poberala Rd..ale ani s tým som v SP nepochopila... Ako keby že dostane manžel materskú V júli tak.to by bolo fajn ale ja mám pocit že keď to dostane V auguste či V septembri tak budeme musieť byť spokojný
Baby, manžel pôjde na materskú koncom júla. Mám už teraz podať žiadosť o odňatie RP, aby mi stihlo prísť rozhodnutie?
@lavender21 načo, nemusíš, ved ti to dajú spätne
@nadula01 a nepotrebujem rozhodnutie ku žiadosti o materskú. Či stačí potvrdenie že som požiadala o odňatie?
@lavender21 nie to rozhodnutie tam potom dotatočne zanesies my sme to tiež tak spravili. Len si ho nezabudni prefotit a originál si nechaj
@kochanka ďakujem 🙂

@majusqa77 nie, nenahlasi. Lebo o matersku ziadal u predchadzajuceho zamestnavatela, kde dal vypoved a zacal pracovat u noveho, ktory mu tie odvody nestrhava.