icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

19katarina
19. jún 2018

@majusqa77 nie, nenahlasi. Lebo o matersku ziadal u predchadzajuceho zamestnavatela, kde dal vypoved a zacal pracovat u noveho, ktory mu tie odvody nestrhava.

majusqa77
19. jún 2018

@zdenulkam ja som tiez tak. len pozor, posielaju to podla sidla firmy. mna nasledne vyzvala socialka o dolozenie. odporucam na ziadost napisat telef.cislo

19katarina
19. jún 2018

@zdenulkam ani mojmu tu ziadost nechcela dat do ruky a to do tej SP v ten den isiel, poslala to postou.

majusqa77
19. jún 2018

@19katarina ja by som napisala info, ze dnom xy konci poberanie md

19katarina
19. jún 2018

@majusqa77 aha, ok. Tak vyskusame tak. Popripade im prefotim tu moju ziadost. Dakujem

nivea777
19. jún 2018

@liduska12 jasne prešlo. Predsa vsade je písané ze sa nesmu naraz poberať 2 davky ale v case ked muz nastupoval som ja uz nepoberala rodičak a to ze ho oni vyplacaju v celej sume uz nie je moja vec

merymarus
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
20. jún 2018

@merymarus ano. a nezabudni potom na prispevok na starostlivost (po porode)

merymarus
20. jún 2018

@majusqa77 Ahoj,este otazocka,uz mam papier na matersku s nastupom 15.7.,cize rodicak si mam dat ziadost na odobratie k 14.7.?

merymarus
20. jún 2018

@majusqa77 dakujem a na tom tlacive je kolonka D,ktoru vypisuje zamestnavatel,ale ja mam externu uctovnicku,takze zamestnavatel tazko 🙂 a je tam materska/rodicovska od,cize datum nastupu na md s 1.dietatom ci nastup na rodicovsku?

majusqa77
20. jún 2018

@merymarus definuj "tom tlacive"

merymarus
20. jún 2018
majusqa77
20. jún 2018

@merymarus a co ked mas externu uctovnicku? ved aj tak budes k tomu potrebovat potvrdenie o pravdepodobnom vz, ktore ti musi dat zamestnavatel. a niekto ti to musi predsa potvrdit

merymarus
20. jún 2018

@majusqa77 hej,ale aby som bola v obraze,az mi tam blbost nenapise,asi sa pytam ako blba 🙂 ale to bude asi najlepsie poriesit s uctovnickou,sefka nebude vediet,ze co,ani pri mojom prvom nevedela,len mi dala razitko a podpis a to potvrdenie si musim asi tiez vyziadat,ci?

liduska12
20. jún 2018

@merymarus ak ti mozem poradit, na ziadost o materske si daj datum nastupu na matersku 15.7. a naposledy si pracovala posledny den prvej materskej (ak si sa medzitym nevratila do prace). A odnat RP si daj od 15.7., lebo az vtedy ti vznikne narok na matersku davku ak splnas podmienky 🙂

merymarus
20. jún 2018

@liduska12 diki

bajka0112
21. jún 2018

Este otazocka, na zdravotke sa prihlasuje od konkretneho datumu? Ako rodic strajuci sa o dieta do 6r? Dakujem

liduska12
21. jún 2018
casperka1980
21. jún 2018

Žienky a aký dôvod ste písali na to čestné vyhlásenie? Netuším čo tam napísať...

liduska12
21. jún 2018

@zdenulkam ano, mojmu muzovi to tiez tak spravili

jarka901
22. jún 2018

Ahojte ako dlho to trvá?! Kedy dostali oteckovia materské??? Ja tiež čakám z úradu ten papier už 3 týždne... Keď ho už teda budem mať kedy dostane prvý materskú?? na materskej dovolenke je od 1.6.2018 od vtedy som požiadala O odňatie rodičovského... Ja som šla do práce a otec jw doma ale... Materskú netuším kedy dostane

nivea777
22. jún 2018

@jarka901 no materskú dostane az v juli ;) kedy skor by si ju chcela dostat?

evittam
22. jún 2018

@jarka901 Tak ako pise
@nivea777 . Kedy by si ju chcela?! Btw.cakas 3tyzdne na rozhodnutie? SP ma 60dni na rozhodnutie. Pokial su vsetky doklady v poriadku a aj vsetky vykazy a ostatne ma zamestnavatel v poriadku voci SP tak je možné,ze dostanete MD skor ako rozhodnutie.

jarka901
23. jún 2018

@evittam no lenže.. Žiadosť dal potvrdiť V práci s tým že mu ju už nedali.. Že oni to pošlú do SP...všetky ostatné papiere okrem rozhodnutia z úradu práce máme V poriadku.. Len to že pracovníčka na socialke napriek tomu že to je celkom milá pani nás poslala s papiermi preč že pokiaľ nemám to rozhodnutie tak nám to neprevezme.. Ok šla som na úrad práce tam mi vydali len také potvrdenie O to že som požiadala O odňatie rodičovských dávok a od kedy do dokedy som poberala Rd..ale ani s tým som v SP nepochopila... Ako keby že dostane manžel materskú V júli tak.to by bolo fajn ale ja mám pocit že keď to dostane V auguste či V septembri tak budeme musieť byť spokojný

evittam
23. jún 2018

@jarka901 No aj to sa moze stať a este si over či vôbec z prace poslali potvrdene tlačivo na SP. Btw.pokial SP nema vsetky doklady tak peniaze necakaj.

lavender21
23. jún 2018

Baby, manžel pôjde na materskú koncom júla. Mám už teraz podať žiadosť o odňatie RP, aby mi stihlo prísť rozhodnutie?

nadula01
23. jún 2018

@lavender21 načo, nemusíš, ved ti to dajú spätne

lavender21
23. jún 2018

@nadula01 a nepotrebujem rozhodnutie ku žiadosti o materskú. Či stačí potvrdenie že som požiadala o odňatie?

kochanka
23. jún 2018

@lavender21 nie to rozhodnutie tam potom dotatočne zanesies my sme to tiež tak spravili. Len si ho nezabudni prefotit a originál si nechaj

lavender21
23. jún 2018

@kochanka ďakujem 🙂