Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ten mu bude trvať do 30.8., nakoľko dal výpoveď 29.6. a má 2-mesačnú výpovednú dobu. Ja by som si dala odňať RP 28.8, 29.8. je štátny sviatok a 30.8 by nastúpil na MD a to je zároveň posledný deň jeho pôvodného prac pomeru. Od 1.9. by nastúpil u nového zamestnávateľa. Chápem to správne?
Oki, ďakujem za radu. Môjmu manželovi stále vŕta v hlave, že sa dá poberať materské a dieťa je v jasliach. Čítala som si niekoľko strán dozadu (už sa to tu naozaj xy krát riešilo), zatiaľ som na zlú skúsenosť nenarazila. Dúfam, že to bude OK.
Prosim Vas ak manzel nastupi 3.9. Na matersku dovolenku, dovtedy uz budeme vediet a mat vyjadrenie zo socialky ze kolko mu vypocitali vymeriavaci zaklad? Samozrejme zaciname vybavovat uz v auguste . Respektive dokedy od podania žiadosti vam prisli oficialne papiere o vyske a schvaleni materskej? Ďakujem
@klaudy2803 na 99% pride rozhodnutie az po nastupe..vlastne neviem ci sa tym aj zacnu skor zaoberat ako je nastup
@klaudy2803 ako som už dnes písala, zamestnávateľ na žiadosť potvrdzuje kedy bol zamestnanec posledný deň v práci. Takže určite to nemôžeš vybaviť dlho vopred, teda ani podať žiadosť a nie to dočkať sa rozhodnutia...
@lavender21 fasa , a ked ste si predbezne vypocitavali kolko vam vyjde materska , zhodovalo sa to potom s oficialnym vypoctom? ja sa bojim ze niečo zle pocitam a bude zle :D
@klaudy2803 tiež mám obavy 😁 dnes nám prišla očr a to počítajú pokiaľ viem z rovnakého základu (55%), materská je 75% tak som si to prepočítala. Ale keďže manžel nastupuje 2.8. na materskú tak to uvidím až v septembri či som to správne zrátala... Každopádne u nás je to jedno, nemáme inú možnosť, manžel sa musí starať o malú, lebo ja kvôli rizikovému tehotenstvu nemôžem...
@sorciera24 ako každy....normalny zamestnanec nema taku možnosť.
Ahojte. Potrebujem poradit ohladom tych papierovaciek, lebo som tu nikde nenasla odpoved na moju otazku. Manzel od 1.9. chce nastupit na MD. V praci odovzdal oznamenie zamestnavatelovi. Kedze od 6.8.maju celozavodnu dovolenku, tak ostatne chcel vybavit teraz. No chcu od neho ziadost o materske, rodny list kopiu, dohodu o prevzati dietata do starostlivosti a samozrejme potvrdenie, ze od 1.9.nebudem ja poberat rodic.prispevok. Problem je v tom, ze mne pani na upsvar vcera povedala, ze to sa takto dopredu potvrdenie nevydava. Ze ak chce nastupit na MD v septembri, tak mam prist vtedy, ked bude podavat ziadost a vtedy mi to potvrdenie vydaju. Tak ja uz mam z toho hotovy ,,misung". V praci chcu k ziadosti to potvrdenie o pozastaveni RP a mne ho teraz nedaju, ze to staci v ten den. Tak ako to vlastne je?
@bambula2605 v praci to nema kto co chciet. ked, tak soc.poistovna. treba im dat potvrdenu ziadost o odnatie RP s tym, ze henten papier dostanu dodatocne
@bambula2605 moj manžel nastupuje začiatkom augusta...niekedy začiatkom júla som bola na úpsvar, s tým že som si podala žiadosť o odňatie RP (bolo mi povedané, že rozhodnutie príde do mesiaca) - prišlo ani nie za dva týždne...a už veľa kamošiek mi povedalo, že rozhodnutie o odňatí príde oveľa skôr ako keď sa vybavuje...
@bambula2605 a prečo nenastúpi 2.9., aby si ešte dostala rodičovský príspevok za september? Ja mám podanú žiadosť o odňatie RP asi od 25.6., stále mi nič neprišlo... Manžel nastupuje 2.8. na materskú, tak ešte mám chvíľu...
@lavender21 no tak toto ma nenapadlo. Mozno sa to bude dat este zmenit. Este dokopy nic nemame poriesene. Ved preto som bola v predstihu podat ziadost o pozastavenie rodicaku (aby stihlo prist rozhodnutie) a ona ma poslala prec. Tak ja uz neviem aky postup mame zvolit.
@standy222 prepac, uz som sem pisala davnejsie, neviem, k comu bola tvoja reakcia...aku moznost nema normalny zamestnanec?
@bambula2605 ja som im to poslala poštou. Takže nemám vôbec žiaden papier o tom, že som požiadala a netuším kedy príde rozhodnutie. Ale keď manžel nastupuje v auguste tak máme čas do konca augusta to skompletizovať, ak som našla správne info, tak zatiaľ ešte nestresujem... Určite to skúste od toho 2.9., veď 200€ nenájdeš len tak... 😉
@bambula2605
@lavender21
Mozete si dat odnat RP skor k skorsiemu datumu, aby ste mali papier. A potom ked budete mat rozhodnutie zo sp o manzelovej materskej tak spatne poziadat za tu "dieru" medzi odnatim a priznanim. Napr ja som dala odnat k 28.2. Manzel nastupil na md 2.3. Tak potom som si bola poziadat este o RP od 1.3. Samozrejme ze uz iba za marec poslali, ale mala som vsetky papiere vcas
@sasesoe to je tiež dobrý nápad, ale ja už mám papier na úrade práce tak už len čakať...
@lavender21 ja na tvojom mieste by som kontaktovala upsvar s tym, ze si to poslala postou a ci to eviduju. Ja by som bola v tomto proaktivna. Mozes bud telefonicky, osobne alebo mailom 🙂 nam to tiez prislo asi za dva tyzdne, ale je aj dovolenkove obdobie..
@liduska12 dám im ešte čas do konca týždňa a začnem to naháňať... posielala som to konkrétnej pani, viem sa s ňou mailom spojiť...
@lavender21 no vidis, tak jej napis mail a budes vediet na com si. Naco zbytocne cakat 🙂
@liduska12 asi máš pravdu, nech sa to zbytočne nenaťahuje. Najradšej by som už všetky tie papierovačky mala za sebou... :-/ už ma to nebaví..
@lavender21 tak vsetko som nanovo prepisala, na ten datum 2.9. 😊 dakujem za radu. A ak mozem vediet, kam si to posielala postou? Ja ak to poslem zajtra, tak hadam do konca augusta by rozhodnutie mohlo prist. A prosim ta, to vy ste na socialku odovzdali len ziadost o materske potvrdene zamestnavatelom? Alebo sa to vsetko musi odovzdat naraz?
@bambula2605 ja som mala kontakt na pani čo som s ňou riešila rodičovský príspevok. Nevieš si podľa bydliska zistiť kto konkrétne má vaše bydlisko na starosť a podľa toho poslať? Zamestnávateľovi sme poslali len samostatnú žiadosť o materské, dohodli sme sa, že oni to pošlú na sociálku. Ja dám do obálky zvyšok papierov (potvrdenie z UP a čestné prehlásenie čo máme zo sociálky, papier že manžel prevzal malú do starostlivosti, rodný list) a pošlem do sociálnej poisťovne podľa adresy zamestnávateľa... tu čakám ešte na ten papier z UP a tak to pošlem...
@lavender21 Ak bol na OCR tento rok tak pre MD bude mat ten isty VZ.
@evittam ďakujem, to sú dobré správy... 🙂
Prečo mi nejde poslať príspevok?

@majusqa77 takze ja ked si chcem podla vyplatnych pasok vypocitat matersku tak mam niečo odpočitávať ešte z hrubej mzdy? Alebo iba spočítat uvedenu hrubu mzdu na páskach / (počet dni v roku)-pn/očr uvedene na paske?