Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@fufa23 ved v praci ma narok na RD podla par.166 ods.2 ZP po materskej tak nech sa da na to a moze nastupit na dalsiu md kedykolvek, tj aj 2.9.. a neuvedomila som si, ze august ma 31dni takze mate narok na rodicak aj za august a mali by ste aj za september za ten 1 den. To je o vyse 400e do rodinneho rozpoctu naviac 🙂
@sasesoe moj muz isiel pracovat na pracovnu zmluvu pocas materskej k inemu zamestnavatelovi ,prisiel za mzdarkou,povedal jej ze je na materskej tak nech mu nestrhava socialku,jeden mesiac stiahli ale potom spravili opravnu vyplatnu pasku a uz nestrhavaju ;) takze baby vyssie maju pravdu,im treba verit lebo vedia o com hovoria ;)
@majusqa77
@evittam
Dievcata, prosim vas, manzel vcera skoncil MD so starsou a uvazujeme, ci ma ist od augusta s mladsim 1rocnym alebo az od noveho roka. Jemu by vysla vyssia materska, keby nebol strop a kedze od r 2019 sa strop kusok zvysuje, tak by to bolo v sucte o cca 400e viac. Lenze jeho kolega/ mzdar tvrdi, ze bud rok mu vyjde nizsia materska kvoli "diere" pocas MD (robil na inu zmluvu,ale z nej samozrejme nevznika narok).
Podla toho, co hovori Mihal, ze si zena pocas RD moze vybrat 18dni dovolenku + dostat premie z prace a tym si na dalsi rok s dalsim dietatom vybavit maximalnu matersku, som myslela, ze to tak isto plati aj u chlapa, ze obdobie pocas RD kym poberal MD sa mu nezarata (marec-jul) a vyska materskej bude zo "zvysnych" vyplat sa delit aj "zvysnym" poctom dni. Ako to je u chlapa? Dakujem
Ahojte, nejdem čítať všetky príspevky co sú tu, nakoľko je tu toho naozaj veľa, uvažujeme nad tým, že pôjde partner na materskú, a chcem sa spýtať ci je možné ukončiť otcovi materskú skôr ako uplynie 6 mesiacov, a ci je k tomu potrebný súhlas oboch, ale je možné ukončiť materskú otca len na základe rozhodnutia matky., ďakujem za odpovede 🙂
@majusqa77 @sasesoe zamestnavatel predsa musi dodrziavat legislativu SR. Podla zakona c. 461/2003 Z.z. o socialnom poisteni par. 128 ods.5 plati, ze: "Štát platí poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za fyzické osoby uvedené v § 15 ods. 1 písm. c) až e), g) a h) a za fyzickú osobu uvedenú v § 15 ods. 1 písm. a) a b) v období, v ktorom sa jej poskytuje materské." Tak ake strhavanie odvodov do socialky? Normalne kontrolu treba na nich poslat, ze porusuju zakon a okradaju vas o peniaze, ktore vam patria.
@sasesoe pokial pojde na MD v roku 2019 z rovnakeho PP ako je teraz, ziadna diera kvoli MD nevznika. To obdobie sa by sa malo povazovat za pravdepodobny prijem. Kedy vlastne nastupil na prvu matersku? Pytam sa preto, ci realne z toho PP odrobil nejake dni z tohto roka alebo nie. Nech pocas toho polroka je na rodicovskej dov. a nastupi na dalsiu matersku az od roka 2019. My to tiez tak spravime, je to vyhodnejsie ako ist este v tomto roku na dalsiu.
@nivea777
@evittam Ta dohoda pocas md to som mala ja, bolo to fakt par eur, ani nie 300, lenze sme tam mali este aj prijem z prenajmu bytu, kt sme si delili... mne vtedy pani mzdarka tvrdila, ze ona to nema ako v softveri spravit, kedze nie som na md u nich ale cez inu firmu a vraj si to overovala aj na SP. Oni mi neposlali ani vyplatnu pasku, len podklady pre rozcne zuctovanie, ale na SP mi povedali,ze mi isli...
@liduska12
Ja som koncila md tusim 26.2.2018 s mladsim, potom manzel isiel na MD so starsou od 2.3.2018 do 26.7.2018 kedy mala 3roky. On v tej praci robi "uz dlho". A teraz riesime ci ist s mladsim "hned" od augusta alebo az od dalsieho roka... teoreticky moze ist az 2020,ale nechceme cakat,aby to dovtedy nezrusili...
@sasesoe Pani mzdarka nech si dostuduje zakon. Ako sa vobec moze nazyvat mzdarkou?! Keď neovláda zakladne veci? Suflikantka, nic viac a nic menej. Keby nemala program tak sa s prepacenim po.ere ani mzdy by nevedela spraviť!
A vraj?! Pripravila ta o peniaze, nech ti to podlozi zakonom. Ach jaj ludia sa stále nechávajú o.ebavat lebo nejaka samozvaná "mzdarka" nieco povie.
Prepacte za vyrazy ale inak sa neda....😊
@evittam oni vyplatne pasky neposielaju postou, teoreticky asi by som si ju mohla prevziat osobne, ale to mam cez pol republiky. Ja som s pani mzdarkou volala vo februari a takto som dopadla, vraj si to hned preverovala aj v SP, lenze to je v inom meste ako moja sp a tam jej zas dali take info a vraj pani u nas v sp nema dostudovane veci..
No a hlavne, kedze ide o prijem za min rok 2017 a uz je podane aj danove,, ak by mi vratili neviem ci 5 al 10e, tak musim davat dodatocne dan priznanie, doplatit dan, neviem, ci by to nwovplyvnilo aj manzelovo, kvoli tomu najmu, cize dalsie dodatocne dan priznanie.... a nechce sa mi verit,ze dodatocne je bez pokuty, preco sa potom kazdy tak nahana aby stihol riadne a nemusel dodatocne? Opravne do terminu mozem davat kolko chcem, to viem...
Ale keby sa Ti chcelo mi poradit co s manzelovou druhou md- ci teraz al az bud rok. Tento rok mal md so starsou, ale popritom mal aj dohodu u toho isteho zamestnavatela na inu poziciu (jeho zamestnavatel mal aj kontrolu zo SP,ale povedali,ze je to ok). Ak by isiel buduci rok, tak by mu tato "diera" = md so starsou pokazila vysku md? Dakujem
@evittam "nechce sa mi verit" som myslela, ako ze je to pre mna nova prekvapujuca informacia, uz si o tom citam/studujem 😉
nemyslela som tym, ze nemas pravdu, citam tvoje komennty uz dlho a viem,ze sa vyznas....
len vies, clovek ktory sa v tom neorientuje, nevie vytiahnut cislo paragrafu z rukava, ked s niekym telefonuje, nebola som si potom uz ani ista, ci som to nedomotala, ci tam nie je nejaky dalsi "detail" kvoli ktoremu je to inak. Ja som stastna,ze s tamtou firmou uz nemam nic docinenia, ale neviem, ci snaha o vymahanie si tych par eur sa neotoci potom proti mne, ze budem musiet zase riesit dalsie veci a otravovat dalsich ludi- danove priznania mi robila kamoska, cize aj dodatocne by som musela cez nu.
Ja sa snazim zorientovat v tejto problematike, ale chyba mi prax zo zivota a vela veci je pre mna abstraktnych, aj ked teoriu by som mala ovladat zo skoly. Dakujem sa pomoc

@fufa23 ahoj, on na md nastupuje z tej povodnej zmluvy, kt trva. Za 31.8. Mate narok aj na RP. Neviem ci na trn den berie riadnu dovolenku alebo co. Druha robota- dohoda je OK, jej sa materska nijako netyka, neziada z nej, nema tam este 270dni, nevznikol by narok. Cize aj poziada o materske od 2.9. Tak mate RP aj za september. Ak od 1.9. Tak iba za august.