Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@klaudy2803 Dlhsia MD existuje len pre zenu-osamelu matku.
@klaudy2803 mas dva druhy rodicovskej dovolenky otca. Jedna je podla par.166 ods.1 ZP v dlzke trvania 28 tyzdnov na ucely poberania davky materske a starostlivosti o narodene dieta. Druha rodicovska dovolenka otca je podla par.166 ods.2 ZP v trvani do troch rokov veku dietata na prehlbenie starostlivosti o dieta na ucely poberania rodicovskeho prispevku. Otec moze rovno poziadat o tu do troch rokov veku dietata, cerpat matersku davku, rodicak a ked tak dalsiu matersku davku na ine dieta. To, ze pobera matersku davku staci oznamit tomu zamestnavatelovi, od ktoreho pobera mzdu za vykon prace, lebo v tom obdobi neodvadza odvody do socialnej poistovne. Materska dovolenka otca neexistuje ako pojem z pravneho hladiska.
@evittam ďakujem , tak mňa sa to ootom netyka .
@liduska12 ale to je tiez len 28 tyzdnov? Alebo nejak tomu nerozumiem, moze poberat materske dlhsie ako tych 28tyzdnov ?
no urcite. já bych ho hnala do roboty
@klaudy2803 Nie. Veď čítaj s porozumením. Muz ma MD 28tyzdnov. Nic viac, nič menej.
@evittam prosím, podľa čoho sa počíta výška materskej otca szco? Podľa zárobku al. odvodov? Ďakujem
@tatianafox Podla VZ, z ktoreho plati odvody do SP.
@majusqa77
@evittam dievčatá, len sa chcem uistiť, keď je manžel od zajtra na rodičovskej dovolenke, zamestnávateľ mu pošle žiadosť o materské do SP, stačí ak pošleme rodný list, čestné prehlásenie a dohodu o zverení v priebehu pár dní? Či radšej dnes prvou triedou? Stále mi neprišlo z úradu práce rozhodnutie o odňatí, tak ešte by som skúsila počkať. Nech nemusíme na dvakrát utekať na poštu a posielať...
@lavender21 my sme rozhodnutie z UPSVaR posielali mailom
@bajka0112 a stačilo im to takto? A na mail konkrétnej pobočky kde sú ostatné papiere?
@lavender21 na mail konkretnej osobe, ktora to vybavuje, aj tak sme sa chystali poslat im len kopiu postou
Dobrý deň chcem sa opýtať ze ci môže ist manzel môže poberat materskú a popritom robit ale bude mat uzatvorenú novu zmluvu u ineho zamestnavatela ale na tej istej pozicii z akej mu budu matersku ratat. Neviem sa to.nikde docitat lebo xamestnavatel bude iny ale pozicia ta ista ci to môže dakujem
@nikuska8235 moze
@majusqa77 ďakujem😊
@nikuska8235 len si musi pozriet v terajsej zmluve konkurencnu dolozku. Za to mu moze zamestnavatel, u ktoreho je na RD robit problemy, ale mihal hovoril ze je to tazko v praxi vymahatelne. Aj tak je dobre to zvazit, aby ste s tym ked tak pocitali.
@lavender21 aj my sme posielali mailom a stacilo im to 🙂
Ahojte maminky, mozem sa spytat? Muz by rad nastupil na matersku. Dcerka ma 2 roky, mozem byt do jej 3 rockov doma aj ja? S tym, ze sa odhlasim z poberania rodicovskeho. Musim to hlasit aj zamestnavatelovi? Zamestnana som na dobu neurcitu. Dakujem
Žienky, treba sa odhlasovať/prihlasovať na dochodkove na socialke???? Riešili ste aj nieco take?
@klaudy2803 ja mam info,ze ak je muz na materskej z TPP tak je platene dochodkove za oboch rodicov.. ak ide muz ako szco na matersku tak len za jedneho plati stat,moj isiel ako szco,ja som zostala na dochodkovom,za neho nie je platene.. zbytocne by som to davala na neho a potom zas na seba
@klaudy2803 Nie
@nivea777 Hm, prepáč, teraz som si nie istá. Mám takúto info, ale tam píšu iba o zamestnancovi:
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

@liduska12 ahoj, prosimta o aku dlhsiu matersku ste ziadali? Ďakujem za odpoveď ;)