Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte 🙂 chcem sa opytat musi zena nastupit na matersku dovolenku? V juni mam termin porodu, avsak moj manzel je na materskej este s prvou dcerou. Mne narok na materske ani nevznika. Da sa obdobie porodu rieit u zamestnavatela aj formou PN alebo musim nastupit na matersku dovolenku? Dakujem vam
Kocky, este mam jednu otazocku. Ak muz pojde na matersku , ked bude mat dieta 2 roky aj 4 mesiacea ja ostanem doma ( budem sa celodenne starat o dieta do 6 rokov a zdravotka budet teda za mna odvadzat zdravotne) , potom sa v 3 rokoch veku dietata vratim do prace a tam nebudu mat pre mna miesto....budem mat narok na nezamestnanecke?
Máme dve deti do veku 3 rokov, môže isť manžel na MD a s druhym na RD?? nemám pracovnú zmluvu lebo mi zanikla..
@bublinka791 nie. Najskor md s jednym, potom s druhym a potom rd
ok, takže mne nič iné nezostava ako ist na urad prace..a mam ist na urad prace ako dobrovolne nezamestnana alebo normalne, nebudu ma potom posielať do roboty??
@bublinka791 ak sa pojdes zaevidovat na up, budes nezamestnana ako kazda ina...
a btw.ved ty mozes ostat ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.. ...hlavne ak mas obe deti doma, resp.max.na 4 hodiny v skolke... len nesmies poberat rp
ja mam obe deti doma jedna ma 6 mesiacov a druhá rok a pol, čiže ja do roboty určite nepojdem, budem doma s detmi..a manžel pojde na MD z TPP a potom nastupi ako sro
nechapem ako mozem byť osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov??
@majusqa77 čo s tým získam že budem osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov?? viem že sa pýtam jak blbá, ale nikdy som titeo veci neriešila..a neviem ako to chodí a ako sa to vybavuje
@bublinka791 dochodkovo poistena si vtedy
@bublinka791 stat ti bude platit zdravotku a ak sa prihlasis na dochodkove, tak aj to
@mija22 a dieťa nemusi chodiť do skolky,?
@bublinka791 praveze nemoze lebo sa o neho staras ty....resp na max pol den /4 hod/ ako ti bolo pisane aj vyssie
@mija22 aha...tak to znie lepšie ako up...snad mi to na tej soc. poistovni takto schvália..dakujem za ochotu a pomoc 🙂
@bublinka791 co ti ma soc.poistovna schvalovat???
@bublinka791 SP ti nema co schvalovat. SP s tvojim RP nema nic spolocne. Plati co napisala @majusqa77. Ty si zrus poberanie RP z dovodu nastupu manzela na MD. Na SP sa prihlas na dochodkove ako osoba starajuca sa o dieta so 6 rokov ako aj na ZP. Hotovo.
*do
No prečítala som to tu všetko a mám otázku..ak som to správne pochopila, prehlásenie na zdravotke na osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov sa ma netýka, lebo pracovná zmluva mi skončila ešte počas prvej MD..čiže som v podstate nezamestnaná..keď manžel nastúpi na MD, ja zruším RP a musím sa hlásiť na UPSVAR, aby za mňa platil zdravotné poistenie, alebo si platiť sama..a ako je to s dôchodkovým poistením za ten polrok? Ďakujem za odpoveď 🙂

kocky, prosim a ak ma muz sro, kde je majitela a konatel, ma to nejaky vplyv na matersku? Asi n ie, ze?