icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

alenka008
22. mar 2017

kocky, prosim a ak ma muz sro, kde je majitela a konatel, ma to nejaky vplyv na matersku? Asi n ie, ze?

majusqa77
23. mar 2017

@alenka008 nie, ak si plati poistenie

alenka008
23. mar 2017

@majusqa77 v ramci sro si poistenieneplati, ale matersku by si bral z pracovneho vztahu u sucasneho zamestnavatela. On je zamestnany a ma aj sro

majusqa77
23. mar 2017

@alenka008 nie, nema to vplyv na nemocenske davky

majka188
28. mar 2017

Ahojte 🙂 chcem sa opytat musi zena nastupit na matersku dovolenku? V juni mam termin porodu, avsak moj manzel je na materskej este s prvou dcerou. Mne narok na materske ani nevznika. Da sa obdobie porodu rieit u zamestnavatela aj formou PN alebo musim nastupit na matersku dovolenku? Dakujem vam

majusqa77
28. mar 2017

@majka188 na md vobec nastupit nemusis. a ano, mozes byt PN a nasledne v praci RD.. a ked manzelovi skonci materske, moze nastupit na druhu md (za predpokladu, ze drobec uz bude mat 6 tyzdnov)

majka188
28. mar 2017

@majusqa77 dakujem velmi pekne za radu 🙂

alenka008
3. apr 2017

Kocky, este mam jednu otazocku. Ak muz pojde na matersku , ked bude mat dieta 2 roky aj 4 mesiacea ja ostanem doma ( budem sa celodenne starat o dieta do 6 rokov a zdravotka budet teda za mna odvadzat zdravotne) , potom sa v 3 rokoch veku dietata vratim do prace a tam nebudu mat pre mna miesto....budem mat narok na nezamestnanecke?

kaja01
3. apr 2017

@alenka008 áno, ty si v práci stále na rodičovskej dovolenke, poberať rodičovský príspevok je tvoje právo nie povinnosť.

bublinka791
10. apr 2017

Máme dve deti do veku 3 rokov, môže isť manžel na MD a s druhym na RD?? nemám pracovnú zmluvu lebo mi zanikla..

majusqa77
10. apr 2017

@bublinka791 nie. Najskor md s jednym, potom s druhym a potom rd

bublinka791
10. apr 2017

ok, takže mne nič iné nezostava ako ist na urad prace..a mam ist na urad prace ako dobrovolne nezamestnana alebo normalne, nebudu ma potom posielať do roboty??

majusqa77
10. apr 2017

@bublinka791 ak sa pojdes zaevidovat na up, budes nezamestnana ako kazda ina...

majusqa77
10. apr 2017

a btw.ved ty mozes ostat ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.. ...hlavne ak mas obe deti doma, resp.max.na 4 hodiny v skolke... len nesmies poberat rp

bublinka791
10. apr 2017

ja mam obe deti doma jedna ma 6 mesiacov a druhá rok a pol, čiže ja do roboty určite nepojdem, budem doma s detmi..a manžel pojde na MD z TPP a potom nastupi ako sro
nechapem ako mozem byť osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov??

bublinka791
10. apr 2017

@majusqa77 čo s tým získam že budem osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov?? viem že sa pýtam jak blbá, ale nikdy som titeo veci neriešila..a neviem ako to chodí a ako sa to vybavuje

mija22
10. apr 2017

@bublinka791 dochodkovo poistena si vtedy

majusqa77
10. apr 2017

@bublinka791 stat ti bude platit zdravotku a ak sa prihlasis na dochodkove, tak aj to

mija22
10. apr 2017

@majusqa77 zdravotku jej plati aj ked by bola evidovana na UP....ale do dochodku sa jej nerata

majusqa77
10. apr 2017

@mija22 aj na dochodkove sa moze prihlasit (ak ma dieta do 6 rokov).. ..ale nemusi sa chodit hlasit na UP

mija22
10. apr 2017

@majusqa77 jj tak 😉

bublinka791
10. apr 2017

@mija22 a dieťa nemusi chodiť do skolky,?

mija22
10. apr 2017

@bublinka791 praveze nemoze lebo sa o neho staras ty....resp na max pol den /4 hod/ ako ti bolo pisane aj vyssie

bublinka791
10. apr 2017

@mija22 aha...tak to znie lepšie ako up...snad mi to na tej soc. poistovni takto schvália..dakujem za ochotu a pomoc 🙂

majusqa77
10. apr 2017

@bublinka791 co ti ma soc.poistovna schvalovat???

evittam
11. apr 2017

@bublinka791 SP ti nema co schvalovat. SP s tvojim RP nema nic spolocne. Plati co napisala @majusqa77. Ty si zrus poberanie RP z dovodu nastupu manzela na MD. Na SP sa prihlas na dochodkove ako osoba starajuca sa o dieta so 6 rokov ako aj na ZP. Hotovo.

evittam
11. apr 2017

*do

januskazv
13. apr 2017

No prečítala som to tu všetko a mám otázku..ak som to správne pochopila, prehlásenie na zdravotke na osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov sa ma netýka, lebo pracovná zmluva mi skončila ešte počas prvej MD..čiže som v podstate nezamestnaná..keď manžel nastúpi na MD, ja zruším RP a musím sa hlásiť na UPSVAR, aby za mňa platil zdravotné poistenie, alebo si platiť sama..a ako je to s dôchodkovým poistením za ten polrok? Ďakujem za odpoveď 🙂

evittam
13. apr 2017

@januskazv Preco by sa ta to netykalo? Ci mas narok na podporu? Ak nie, na co budes chodit kazdy mesiac na UPSVaR sa hlasit ked mozes byt prihlasena na SP aj ZP ako osoba starajuca sa o dieta. Ty sa neodhlasujes s RD len pozsstavis vyplacanie RP z dovodu nastupu otca na MD.

januskazv
13. apr 2017

@evittam nemám nárok na podporu, len som to pochopila tak, že musím mať trvajúci PP, aby mi platili ZP ako osobe starajúcej sa o dieťa..ak nie tak super 🙂