Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam. Dakujem pekne, ano, urcite splna. Len sme sa obavali, ze to, ze poberal rodicovsky bude prekazka. Nakolko urad prace chcel aj potvrdenie, resp. Ziadost o materske zo socialnej poistovne, ze ho nepobera, a ze on ziadal. Lebo ze najpv sa ma cerpat materska a tak rodicovsky.
@kaja01 ďakujem velmi pekne. Takze od 3.4.to chceme. Cize najprv pojdeme na soc. Vybavit manzelovi matersku,potom na upsvar mne zrusit rodicak a na koniec do dovery vybavit ze ja sa budem starat o dieta aby mi platili zdravotku a teda im dame potvrdenie zo soc.,ze manzel ide na md.
@lucildo Takže najprv pôjdete na úrad sociálnych vecí a rodiny pozastaviť rodičovský príspevok, potom na sociálnu poisťovňu požiadať o materské, tam chcú ten papier, že žena nepoberá rodičovský príspevok a potom sa pôjdeš prehlásiť na zdravotnú poisťovňu, ak budú chcieť tak im dáš papier, že nepoberáš rodičovský príspevok.
@lucildo len dodám, že po UPSVaR pôjdete na tú pobočku sociálnej poisťovne, ku ktorej "patrí" zamestnávateľ, nie ty podľa trvalého pobytu. 😉
@janjochmann a to tiez nieje celkom pravda. papiere prevezmu kdekolvek. my sme tiez necestovali.. ...samotna ziadost sla cez zamestnavatela a ostatne sme davali bud postou, alebo cez najblizsiu pobocku
@majusqa77 tak mi to bolo povedané priamo v SP aj na infolinke... Poštou sa to dá ☺️ Takže fajn že máš osobnú a pozitívnejšiu skúsenosť...
@janjochmann jo. riesili sme to v BA, posielali do prievidze..
@kaja01
@majusqa77 KJocky, prosim, neviete mi povedat, ak muz pojde na matersku a ja ostanem ale doma (nevratim sa do prace ani na nezamestnanecky), ma to nejaky vplyv na moj pracovny pomer? Aky status budem mat ja ako zamestnanec voci zamestnavatelovi? Lebo na socialke mi povedali, ze ja mozem byt ma rodicovskej bez prispevku a zaroven muz na materskej s prispevkom. Na urade prace mi povedali, ze ak poziadam o zrusenie rodicovskeho prispevku, tak oni ma z evidencie vyradia. Na zdravotke mi tiez poradili ako pisete zmenit si status na osobu ktora sa stara o dieta do 6 rokov veku dietata. A povedali mi, ze asi sa musim dohodnut zo zamestnavatelom, ze budem mat neplatene volno alebo co. Som z toho jelen. Neriesili ste to niektora so zamestnavatelom? Lebo nerada by som v buducnosti kvoli nejakej chybe prisla u zamestnavatela o dost vysoke odstupne, ktore ma caka ak sa vratim po rodicovskej a nebudu mat pre mna miesto.
@alenka008 Zamestnávateľovi si oznámila, že čerpáš rodičovskú dovolenku - v zmysle Zákonníka práca. To či poberáš alebo nepoberáš rodičovský príspevok zamestnávateľa nezaujíma. Poberanie rodičovského príspevku je tvoje právo, ty nie si povinná požiadať o vyplácanie rodičovského príspevku. Môžeš byť doma do 3 rokov veku dieťaťa a o rodičovský príspevok keď si nepožiadaš, tak ho nebudeš dostávať.
@janjochmann zamestnavatel čí? Moj? Ten s tym nic nema. Manzel sa pojde prihlasit a on spada pod tu soc.kde ma bydlisko,kedze je szco.
ahojte, presla som to cele ...chcem len či som to pochopila spravne( po nástupe manžela na MD by som do prace nenastúpila zostala by som na RD bez prispevku) takze
1. pojdem na Urad prace a poziadam o odnatie RP
2. Muž požiada o vyplacanie materskeho (je szco)
3. Buď si budem platiť odvody do zdravotky sama alebo sa prehlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov
4. Zamestnavatelovi nemusim oznamovať nič, keďže som po skončení MD oznamila prechod na RD
..a trosku som sa stratila v tom ci treba ísť na socialnu poisťovňu kvoli odvodom ...dakujem
@cathy26 ano, tak by to malo byt. Pokial ide o zdravotku, tak ak ostavas doma, treba si poziadat o zmenu na starostlivost o dieta do 6 rokov. Ako mi dnes pani povedala, zedinou podmienkou je, aby dieta nechodilo do skolky, resp. chodilo na max 4 hod denne.
Inak k dochodkovemu poisteniu, mne dnes na socialke 2 pani potvrdili, ze aj v pripade ze manzel je na MD a ja na neplatenej rodicovskej, dochodkove poistenou bude socialka za mna hradot aj nadalej....tak snad sa nemylili.
@alenka008..my by sme to chceli poriesit niekedy na prelome april maj... tak tam ked tak skusim zavolať aj ja..dakujem za odpoveď 😉
@kaja01 asi to maju potom damy trochu popletene. Neviem. Pytala som sa na to 2x a ta jedna to ese niekde overovala. No ale asi mas pravdu. Inak na tej ich informaxnej linke to vedia pozriet v systeme, takze maminy ktorych manzel uz MD cerpa si vedia overit ci za nich platia alebo neplatia dochodkove.

@evittam @zimovaivana Ja som to pochopila tak, že pracuje v AT a predtým na SK na dohody a teda, keď tu nemá momentálne poistenie, nemá nárok na materské.