icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

bambula2605
6. aug 2018

@majusqa77 a vedela by si mi, prosim, poradit, ako by ta ziadost mala vyzerat, aby mi s tym nerobili problemy? 🙏

majusqa77
6. aug 2018

@bambula2605 ziadam o odnatie rp k d-1, z dovodu nastupu na md otca dietata ku dnu d

bambula2605
6. aug 2018

@majusqa77 dakujem krasne.

sasesoe
6. aug 2018

@bambula2605 ked bude papier zo SP, ze manzel ma MD. Treba ho dolozit k ziadosti. Najneskor ale do 6mesiacov.

bambula2605
7. aug 2018

@sasesoe dakujem pekne

moncicici
10. aug 2018

Ahojte, prosim tie ktore sa v tom vyznate, poradite mi prosim? Som na MD s najmladsou, MD mi konci 26.8., manzel je SZCO, zivnost chce ukoncit 24.8., na MD by chcel nastupit 27.8. (bude v 7 dnovej ochrane, narok na MD ma) od 1.9. nastupuje do novej roboty na pracovnu zmluvu. Mame este 3 rocne dievcatko, ktore od septembra nastupuje do skolky na cely den, moja otazka je, pocas ten muzovej materskej si musim platit zdravotku sama? A dalsia vec kedze si nejdem ziadat o rodicak, daju mi na upsvare potvrdenie o tom, ze si on neziadam? Vraj ho potrebujem do socialky pre manzela, aby mu schvalili MD. Dakujem za akukolvek radu

majusqa77
10. aug 2018

@moncicici nemusis, treba sa nahlasit na zdravotke... ..a preco nejdes ziadat o RD? ja by som jeho nastup o den-dva posunula a o tych 214eur poziadala 🙂

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 tak len on chce zrusit zivnost 24.8., zacina plynut ta 7 dnova ochrana lehota a neviem si to predstavit ako by sme to mali postihat vybavit, kedze sme od 25.8. - 1.9. na dovolenke mimo SR, tu jeho matersku by nam podala znama a ja neviem, ci sa da dopredu poziadat o rodicak ked budem mat vybaveni ten papier o skonceni mojej MD. A dajme tomu to mam poziadat o RD a k akemu datumu si mam dat odnatie?

majusqa77
10. aug 2018

@moncicici ja by som postupovala takto: ty riadne skoncis md, on poziada o md, ked mu ju schvalia, ist na UP poziadat o RP. o ten mozes poziadat do 6 mesiacov :P ale treba si tam nechat ten 1 den aspon rozostup medzi oboma md 🙂

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 alebo aj ziadost o rodicak moze napriklad oddniest moja mama?

majusqa77
10. aug 2018

@moncicici budu pravdepodobne chciet vidiet tvoj OP. a druha vec je, ze z hladiska rychlosti vybavenia muzovej materskej je lepsie najskor vybavit to a potom ziadat o rp. lebo potom potvrdenie o rp ti daju v septembri az

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 len vraj k tej jeho ziadosti potrebujem, ze nepoberam rodicak a ja ked on poziadam, tak mi ho nedaju

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 a ked sa vybavi ta jeho materska a bude tam 1 den za ktory mi vznikne RP, tak so ziadostou o RP, mam zobrat aj papier zo socialky od kedy ma manzel MD?

majusqa77
10. aug 2018

@moncicici no ved preto ziadaj az ked mu priznaju md 🙂 a ano, aby si vedela pri jednej navsteve vybavit aj zrusenie 🙂

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 dakujem, tak ja to tak vyskusam 🙂

moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 len este jedna vec ako sa mam potom nahlasit na tej zdravotke, od akeho datumu, ze som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, kebyze manzel ide na MD az 28.8. napriklad

sasesoe
10. aug 2018

@moncicici na zp som bola az s papierom zo SP ze manzel uz je na md. Bola som sa skor informovat,vedela co chcem,alenpovedala,ze kym nie je papier,tak to nema na zaklade coho urobit, ze az potom.

moncicici
10. aug 2018

@sasesoe dakujem a normalne ta prihlasili ako osobu starajucu sa do 6 rokov ano?

sasesoe
10. aug 2018
moncicici
10. aug 2018

@majusqa77 a bude lepsie ked tam necham den rozdiel alebo dva?

beata_ra
10. aug 2018

Zienky a nebojite sa odsudzovania okolia, ze co to je za matku ze muz musi byt na materskej ? My sme s priatelom rozmyslali ze by sme tiez od 1.roku nasho dietatka sa vystriedali a on isiel na matersku ale bojim sa toho odsudzovania zo strany okolia :(

majusqa77
10. aug 2018

@moncicici to je podla mna jedno 🙂 a nahlasujes sa odo dna nastupu muza na md

majusqa77
10. aug 2018

@beata_ra moj siel pri prvom hned po mojej md, maly mal cca pol roka. a realne s nim aj ostal doma a ja som sla do prace. a co? nech si cele okolie trhne nohou, nikto nas zivot nezije

evittam
10. aug 2018

@beata_ra Prepac, ale mat tvoje problémy. Okolie je do toho veľké h..no. Na co ides okoliu vešať na nos,ze muž ide na MD?! Moze nadalej pracovat a ty byt doma. Ak chces ist ty do práce tak co?! Keby si isla do prace a dieta do jasli tiez by si riesila odsudzovanie okolia? Poradim ti-zacni zit vlastny zivot budes to mat jednoduchsie.😉

beata_ra
10. aug 2018

@majusqa77 @evittam ja som okolie myslela skor babicky a prababicky. Tie s tymto trendom niesu nejak stotoznene a su naucene tak, ze matka si ma dieta vychovat. A uz teraz sa chcem na to pripravit, ako im to vysvetlit ze dnes je to uplne normalna vec.

evittam
10. aug 2018

@beata_ra A preco im to máš potrebu vysvetľovať?! Zi svoj zivot nie zivot svojho okolia.

majusqa77
10. aug 2018

@beata_ra by som sa ich spytala, ci budu za nas platit hypoteku 🙂

beata_ra
10. aug 2018

@evittam Nasa rodina dost drzi pokope a mame dobre vztahy, nechcem si ju rozhnevat 🙂

nadula01
10. aug 2018

@beata_ra ak držíte pokope a mate dobre vztahy, tak potom ta budu chápať, nerieš blbosti

evittam
10. aug 2018

@beata_ra Suhlas s
@nadula01 . To si akoze rodinu rozhnevas tym,ze si zariadis zivot tak ako potrebujes? Tak to potom nie je súdržna rodina.