icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evkagardian
10. aug 2018

@beata_ra tak im skus povedat ze tato este bude aj peniaze dostavat ked bude na MD :D:P

nivea777
10. aug 2018

@majusqa77 keby požiada o materskú az od 2.9 a posunul by nástup do prace o dva dni,tak by mali 2x rodičak,nie? A neskor zrušil zivnost samozrejme alebo vôbec

nadula01
10. aug 2018

@evittam presne! Bud ma poznajú, rešpektujú a podporujú, alebo mi je jedno, čo si myslia

majusqa77
10. aug 2018

@nivea777 no len tam uz je ale, ale, ale 🙂 ale ano, aj tak sa da

sasesoe
10. aug 2018

@moncicici ahoj, podla mna by bolo pre vas lepsie, ak by manzel nastupil na md az od 2.9. A nech si zivnost zrusi 7dninpred tymto datumom. Nasledne takyto postup:
1)papier zo sp o ukonceni tvojej md - staci zavolat a poslu ti postou do 7dni
2)papier z upsvar ze bepoberas rp ty ani manzel
3) tlacivo dohoda o zvereni starostlivosti dietata do otcovej starostlivosti
4) tlacivo zo SP ziadost o MD, neviem kto vypisujje pre szco asi sam dako vypisuj,poradia ini
- toto vsetko viete teoreticky vybavit aj koncom augusta al zaciatkom septembra,nemusi to byt hned 2.9.na sp (nevedeli mi ale povedat datum dokedy)

-manzel kludne nastupi do novej prace, kedze z nej nema narok na md, nic to neovplyvnuje. Dokonca ak by zivnost nerusil, pocas casu na md neplati odvody, cize moze zrusit az po skonceni md,ku koncu,ked bude mat istotu,ze v novej praci ostane,ale to je uz na vas kedy ako preco. Pocas md by mohol robit na zivnost.

-ked bude papier zo SP,ze ma manzel MD,tak:
- nahlasis sa do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r (to iste dieta s kt je manzel na md, je to ok)
- na upsvar poziadas o RP budes mat narok za august aj september. Toto musite stihnut do 6mesiacov odkedy vznikne narok, cize kopec casu

majusqa77
10. aug 2018

szco - vypisuje na socialke, sam. a mal by poziadat vramci 7dnovej ochrannej lehoty 🙂

sasesoe
10. aug 2018

@beata_ra co ti hovori okolie na to, ze otec dietata je tvoj priatel a nie manzel? S tymto nemas problem? Inac, da sa argumentovat tym,ze to pomaha prehlbit a posilnit ich vztah. Pocas jehi md mozes byt aj ty doma al moze obaja pracovat. Dalsie detaily ako su tu rozpisane,staci citat

moncicici
10. aug 2018

@sasesoe problem je ten, ze my sme od 25.8. - 1.9. mimo SR, preto chcel zivnost zrusit 24.8. a znama by nam na socialke podala papiere

tanikka
10. aug 2018

@beata_ra keď im to normálne vysvetlíš, že vám to takto vyhovuje, tak by to mali pochopiť, však je to tvoja rodina. a hlavne keď to chcete spraviť preto aby ste sa mali lepšie. usudzujem že budeš chcieť ísť do práce asi preto lebo zarobíš lepšie ako priateľ nie ? tak či onak, rob podľa toho čo tebe a tvojmu partnerovi vyhovuje a nie čo chce okolie.

moncicici
10. aug 2018

@sasesoe a moze si dat manzel nastup na MD od 2.9. a zrusit zivnost napriklad 3.9.?

nivea777
10. aug 2018

@moncicici on nemusi zivnost rusit vôbec teraz,moze aj o mesiac zrušiť..ale najprv musi nastúpiť na materskú az potom mu moze zacat PP..cize 2.9 by nastupil na matersku a od 4.9 by nal zmluvu (namiesto 1.9.)

sasesoe
10. aug 2018

@nivea777 preco musi mat neskor zmluvu ako md? Co ma ta zmluva spolocne s md zo zivnosti?

sasesoe
10. aug 2018

@moncicici zivnost nemusi vobec rusit. Pocas md moze aj normalne robit na zivnost. Ale neplati odvody.

nivea777
10. aug 2018

@sasesoe pre istotu :D aby to nebrali nahodou ako súvisle nemocenské..radšej pauzu dva dni ako keby mali zamietnuť davku

sasesoe
10. aug 2018

@nivea777 suhlasila by som s tebou v pripade, ak by cerpal md u toho isteho zamestnavatela ako ide robit a menil by iba pracovnu poziciu. Ale on ide robit na zmluvu,no md bude mat ako szco. Mozes mat viacero zamestnani/ byt szco ale na md ist iba z jedneho pomeru, nemusis zo vsetkych, ani ostatne kvoli tomu rusit. Prepac, toto co pises, mi nedava logiku

phoebee1
11. aug 2018

Prosím vás, vie mi niekto spoľahlivo poradiť? Momentálne som na RD a uvažujeme, že by išiel manžel na MD. Ak by som požiadala o ukončenie RD na 6 mesiacov, kým bude manžel na MD, mám povinnosť nahlásiť zamestnávateľovi, že som ukončila RD? Do práce sa este nechcem vrátiť, keď manželovi skončí MD, zase by som požiadala o RP. Ide mi hlavne o to, či sa to zamestnávateľ dozvie, aby mi, keď nenastupim, nedal výpoveď. Ďakujem

evittam
11. aug 2018

@phoebee1 Treba poriadne čítať čo tu piseme. Je to tu pisane dookola. Ty nežiadas o ukoncenie RD, pozastavis len poberanie RP. Voci zamestnávateľovi si nadalej na RD,jeho nezaujima ci poberas RP

phoebee1
11. aug 2018

@evittam ďakujem pekne

sasesoe
11. aug 2018

@phoebee1 na RD zostanes, len bez RP. Ked bude mat manzel papier zo SP chod do ZP sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6r (mozes na to iste dieta ako manzel na md)

phoebee1
11. aug 2018

@sasesoe skvelé, ďakujem.

felinda
11. aug 2018

Ženy diskusia je veľmi dlha..no ak mi vie niekto poradiť v skratke.
1. Ak muž (zamestnanec ) pôjde na MD a súčasne bude pracovať v tej istej firme ako brigádnik, v akej výške môže mať priznanu mzdu?
2. Vznikajú zamestnávateľovi dáke extra náklady? Alebo nie?
Ďakujem

majusqa77
11. aug 2018

@felinda 1. akakolkvek
2.usetri

evittam
11. aug 2018

@felinda Ide piesen dokola....... čítaj a dozvies sa.
1.Neobmedzene.
2.Nie. Este ušetrí.

evittam
11. aug 2018

@majusqa77 😁😉

felinda
11. aug 2018

@evittam stačili len dve slova
Ospravedlňujem sa,ak som vás otravovala.ale 111 strán nemám čas prezerat

felinda
11. aug 2018

@majusqa77 ďakujem krasne za odpoved

evittam
11. aug 2018

@felinda Nemas za čo.

klaudy2803
12. aug 2018

Žienky, prosim Vas ako je to s tymi odvodmi a mzdou v novom pracovnom pomere manzela? Zamestnavatel neplati žiadne odvody takže tym padom vam vyplaca hrubu mzdu?

majusqa77
13. aug 2018

@klaudy2803 zdravotka, urazove a dan sa plati

klaudy2803
13. aug 2018

@majusqa77 ale ake mate skusenosti, vyplacaju zamestnavatelia vyssiu mzdu kvoli tomu ze sa neplatia cele odvody do socialky??? Ďakujem