Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@moncicici ahoj, podla mna by bolo pre vas lepsie, ak by manzel nastupil na md az od 2.9. A nech si zivnost zrusi 7dninpred tymto datumom. Nasledne takyto postup:
1)papier zo sp o ukonceni tvojej md - staci zavolat a poslu ti postou do 7dni
2)papier z upsvar ze bepoberas rp ty ani manzel
3) tlacivo dohoda o zvereni starostlivosti dietata do otcovej starostlivosti
4) tlacivo zo SP ziadost o MD, neviem kto vypisujje pre szco asi sam dako vypisuj,poradia ini
- toto vsetko viete teoreticky vybavit aj koncom augusta al zaciatkom septembra,nemusi to byt hned 2.9.na sp (nevedeli mi ale povedat datum dokedy)
-manzel kludne nastupi do novej prace, kedze z nej nema narok na md, nic to neovplyvnuje. Dokonca ak by zivnost nerusil, pocas casu na md neplati odvody, cize moze zrusit az po skonceni md,ku koncu,ked bude mat istotu,ze v novej praci ostane,ale to je uz na vas kedy ako preco. Pocas md by mohol robit na zivnost.
-ked bude papier zo SP,ze ma manzel MD,tak:
- nahlasis sa do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r (to iste dieta s kt je manzel na md, je to ok)
- na upsvar poziadas o RP budes mat narok za august aj september. Toto musite stihnut do 6mesiacov odkedy vznikne narok, cize kopec casu
szco - vypisuje na socialke, sam. a mal by poziadat vramci 7dnovej ochrannej lehoty 🙂
@beata_ra co ti hovori okolie na to, ze otec dietata je tvoj priatel a nie manzel? S tymto nemas problem? Inac, da sa argumentovat tym,ze to pomaha prehlbit a posilnit ich vztah. Pocas jehi md mozes byt aj ty doma al moze obaja pracovat. Dalsie detaily ako su tu rozpisane,staci citat
@beata_ra keď im to normálne vysvetlíš, že vám to takto vyhovuje, tak by to mali pochopiť, však je to tvoja rodina. a hlavne keď to chcete spraviť preto aby ste sa mali lepšie. usudzujem že budeš chcieť ísť do práce asi preto lebo zarobíš lepšie ako priateľ nie ? tak či onak, rob podľa toho čo tebe a tvojmu partnerovi vyhovuje a nie čo chce okolie.
@nivea777 suhlasila by som s tebou v pripade, ak by cerpal md u toho isteho zamestnavatela ako ide robit a menil by iba pracovnu poziciu. Ale on ide robit na zmluvu,no md bude mat ako szco. Mozes mat viacero zamestnani/ byt szco ale na md ist iba z jedneho pomeru, nemusis zo vsetkych, ani ostatne kvoli tomu rusit. Prepac, toto co pises, mi nedava logiku
Prosím vás, vie mi niekto spoľahlivo poradiť? Momentálne som na RD a uvažujeme, že by išiel manžel na MD. Ak by som požiadala o ukončenie RD na 6 mesiacov, kým bude manžel na MD, mám povinnosť nahlásiť zamestnávateľovi, že som ukončila RD? Do práce sa este nechcem vrátiť, keď manželovi skončí MD, zase by som požiadala o RP. Ide mi hlavne o to, či sa to zamestnávateľ dozvie, aby mi, keď nenastupim, nedal výpoveď. Ďakujem
Ženy diskusia je veľmi dlha..no ak mi vie niekto poradiť v skratke.
1. Ak muž (zamestnanec ) pôjde na MD a súčasne bude pracovať v tej istej firme ako brigádnik, v akej výške môže mať priznanu mzdu?
2. Vznikajú zamestnávateľovi dáke extra náklady? Alebo nie?
Ďakujem
Žienky, prosim Vas ako je to s tymi odvodmi a mzdou v novom pracovnom pomere manzela? Zamestnavatel neplati žiadne odvody takže tym padom vam vyplaca hrubu mzdu?
@klaudy2803 zdravotka, urazove a dan sa plati
@majusqa77 ale ake mate skusenosti, vyplacaju zamestnavatelia vyssiu mzdu kvoli tomu ze sa neplatia cele odvody do socialky??? Ďakujem

@beata_ra tak im skus povedat ze tato este bude aj peniaze dostavat ked bude na MD :D:P