icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

evittam
13. aug 2018

@klaudy2803 Musi ti vyplatiť to co ti patrí.

klaudy2803
13. aug 2018

@evittam ďakujem to som potrebovala počuť . Nevieš prosim kolko percent sa to do socialky neplati?

evittam
13. aug 2018

@klaudy2803 Za zamestnanca len 4% odvody do ZP sa platia. Neplatia sa odvody do SP vo vyske 9,4%.

majusqa77
13. aug 2018

@klaudy2803 samozrejme

lily1983
14. aug 2018

@evittam ahoj, chcela by som sa ťa spýtať na jednu vec.. zatiaľ 😅.. Končí mi MD 4.9. a chceme požiadať o materskú pre muža.. musím vôbec žiadať o rodicak keď potom by som ho mala žiadať odňať.? Môže muž ísť hneď po mojej MD na jeho MD-jednoduchšie😊a rodicak ani nebudem žiadať?.. veľmi pekne ďakujem

majusqa77
14. aug 2018

@lily1983 spravit to mozes, ale prides o 200 eur 🙂

sasesoe
14. aug 2018

@lily1983 ak tebe md konci 4.9. a manzel by si vypisal papiere od 6.9.,vybavite jeho MD (predtym potvrdenie,ze nepoberas rp) a potom,led on uz bude mat papier zo sp ze ma md tak mozes ist poziadat o RP od 5.9.pride ti potom rozhodnutie,ze ti honodnimaju od 30.9 lebo manzel nastupil na.md,ale pride ti aj 213e. Mne ta jedna cesta navyse na urad za tie peniaze stala. Ale nemusis o RP vobec ziadat, je to davka, nie je to povinne 😉

lily1983
15. aug 2018

@majusqa77
@sasesoe dievčatá veľmi pekne ďakujem 😘

lily1983
15. aug 2018

@sasesoe ahoj,predsa len sa ešte spýtam že a tu novú zmluvu muzovi zamestnávateľ má dať tiež od 6.9 ? Ako mu začne plynúť MD? Ďakujem 😊😊

sasesoe
15. aug 2018

@lily1983 neskor,aspon 2 dni nech je tam medzera

lily1983
15. aug 2018

@sasesoe ďakujem 😘

lily1983
17. aug 2018

@lily1983 poprosím odpoveď že keď som ešte vôbec nežiadala o rodičák tak aj tak potrebujem na sociálne k žiadosti o materské doložiť potvrdenie že ho nepoberam? Ďakujem..

sasesoe
17. aug 2018

@lily1983 ano, za seba aj za manzela

lily1983
17. aug 2018

@sasesoe ďakujem

stevvvka
19. aug 2018

Ahojte, presla som si vyse 20 stran a jedna vec mi nie je jasna. Vsade citam, ze ak manzel poberá matersku, moze robit u toho isteho zamestnavatela ale na ine prac. Zaradenie. Ale na str. 106 @slavkakni pise, ze na socialke jej povedali, ze ak zmluva konci, muz v ochrannej lehote po skonceni pp nastupi na md a prejde novym výberovym konanim, moze nastupit aj na tu istu poziciu. @slavkakni aj sa to podarilo takto vybavit, ma s tym niekto skusenost?

Manzelovi konci pomer na dobu urcitu 12.9. Ak este 12.9. Nastupi na matersku, ( alebo teda 13.9. V ochrannej dobe, neviem, je to jedno, ze?..) moze znova nastupit teda na to miesto?
Dakujem velmi pekne za odpovede a za vas cas

liduska12
19. aug 2018

@stevvvka mihal vravel, ze moze, ale je lepsie pockat par dni a potom nastupit na tu poziciu. Ide o to, ze matersku nemoze dostavat zo zmluvy, na ktoru bude zaroven pracovat (dosahovat VZ). To znamena, ze on moze skoncit PP, v ochrannej dobe (7dni) nastupit na matersku a potom moze opat uzavriet dalsi PP s tym istym zamestnavatelom aj na tu istu poziciu

stevvvka
19. aug 2018

@liduska12 dakujem za super vysvetlenie, velmi si mi pomohla

lily1983
19. aug 2018

@liduska12 prosím ťa, asi mi už z toľkých info hrabe, ale ten pracovný pomer z ktorého ide na MD nemusí skončiť že? A ešte som sa chcela spýtať že keď príde inšpekcia práce tak je to ok nemusí sa báť že? ďakujem 😊

liduska12
19. aug 2018

@lily1983 nie, nemusi ho skoncit. Poziada o poskytnutie rodicovskej dovolenky az do veku 3rokov dietata (ak chce) a dovtedy by mu mal zamestnavatel drzat miesto, resp. nesmie ho prepustit z toho dovodu. Tak pokial ma zamestnavatel v poriadku zmluvy zamestnancov v sulade s legislativou tak sa nemusi bat ziadnej kontroly 🙂

lily1983
20. aug 2018

@liduska12 ďakujem áno chápem že keď ma zamestnávateľ všetko ok nemusí sa báť ale ja som myslela že v súvislosti s týmito dvoma zmluvami u jedného zamestnávateľa 😊

slavkakni
20. aug 2018

@liduska12. Zo zákona nie je možné mať uzavreté 2 zmluvy na to isté pracovné pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Takže ak ide o tú istú pozíciu u toho istého zamestnávateľa jedna zmluva ( na dobu určitú )musí skončiť, aby mohol uzavrieť novú na to isté pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Ak je zmluva z ktorej ide
manžel na materskú dovolenku uzavretá na dobu neurčitú a nechce ju ukončiť, musí sa ( v prípade, že ide o toho istého zamestnávateľa) dohodnúť s ním na inej pracovnej pozícii.

slavkakni
20. aug 2018

@stevvvka, takto nám to poradili na ÚP, ale ako som písala, aby to bolo kóšer, bol vyhlásený konkurz na uvoľnené miesto a manžel sa prihlásil do konkurzu... Starú zmluvu ( na dobu určitú) skončil ku koncu júla, novú zmluvu má od polovice augusta....

liduska12
20. aug 2018

@slavkakni no ved nevravim, ze ma mat dve zmluvy na to iste miesto sucasne. Jednu skonci, nastupi na rd v ochrannej lehote a o tyzden-dva uzavrie novu u toho isteho zamestnavatela. Dalsia otazka bola ze ci nemusi tu povodnu skoncit, ale nepytala sa ze zaroven uzavrie novu rovnaku. Na to bola moja odpoved, ze nemusi ju skoncit, moze nastupit na rd a dalej toho zamestnavatela neriesi. Bud ostane doma alebo si najde pracu u ineho zamestnavatela pocas toho obdobia.

stevvvka
20. aug 2018

@slavkakni dakujem aj tebe za odpoved, zmluvu ma na dobu urxitu, takze skonci, len teda neviem ci zamestnavatel aj vyhlasi konkurz, ci je to nutne? Ako vlastne ziszia, ci bol nejaky konkurz?

moncicici
21. aug 2018

Ahojte, prosim vas museli ste u vas v praci nahlasit, ze manzel ide na matersku a vy nadalej zostavate na rodicovskej? Bo vraj na socialke je pozastavene nemocenske z dovodu cerpania rodicovskeho prispevku a kedze ja vtedy nebudem poberat rodicak, tak by ma vraj zamestnavatel mal na socialke nahlasit ako ze mam neplatene volno, v tom obdobi, ked bude manzel na MD

evittam
21. aug 2018

@moncicici Nie to je blbost. SP nema nic spolocne s RD a RP. Ty nadalej zostavas voci zamestnávateľovi na RD,nic mu neoznamujes. To "ze vraj" mas odkial?

sasesoe
21. aug 2018

@moncicici poberanie RP nie je povinne. Len sa nahlas do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Z pohladu zamestnavatela si na RD

liduska12
21. aug 2018

@moncicici aj mne to vravela tetka na socialke a mylila si rodicovsku davku a rodicovsku dovolenku, resp. nepoznala rozdiel. Tak som ju vyviedla z omylu slusne 🙂

lily1983
21. aug 2018

@slavkakni ahoj ,prosim chcela by som len poradiť kde toto, čo si pisala ohľadom pracovných zmlúv (citujem nižšie) nájdem v zákone.. ďakujem velmi pekne😊
...."Takže ak ide o tú istú pozíciu u toho istého zamestnávateľa jedna zmluva ( na dobu určitú )musí skončiť, aby mohol uzavrieť novú na to isté pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Ak je zmluva z ktorej ide
manžel na materskú dovolenku uzavretá na dobu neurčitú a nechce ju ukončiť, musí sa ( v prípade, že ide o toho istého zamestnávateľa) dohodnúť s ním na inej pracovnej pozícii."

kaja01
21. aug 2018

@lily1983 Toto priamo v žiadnom zákone nenájdeš, to logicky vyplynie z podmienok nároku na materské, výpočtu materského a celého zákona o sociálnom poistení. Ako myslíš, že niekde v zákone je priamo napísané, ako obchádzať zákon a dostať maximálnu materskú a zároveň pracovať a poberať plat?