Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evittam ďakujem to som potrebovala počuť . Nevieš prosim kolko percent sa to do socialky neplati?
@klaudy2803 Za zamestnanca len 4% odvody do ZP sa platia. Neplatia sa odvody do SP vo vyske 9,4%.
@klaudy2803 samozrejme
@evittam ahoj, chcela by som sa ťa spýtať na jednu vec.. zatiaľ 😅.. Končí mi MD 4.9. a chceme požiadať o materskú pre muža.. musím vôbec žiadať o rodicak keď potom by som ho mala žiadať odňať.? Môže muž ísť hneď po mojej MD na jeho MD-jednoduchšie😊a rodicak ani nebudem žiadať?.. veľmi pekne ďakujem
@lily1983 ak tebe md konci 4.9. a manzel by si vypisal papiere od 6.9.,vybavite jeho MD (predtym potvrdenie,ze nepoberas rp) a potom,led on uz bude mat papier zo sp ze ma md tak mozes ist poziadat o RP od 5.9.pride ti potom rozhodnutie,ze ti honodnimaju od 30.9 lebo manzel nastupil na.md,ale pride ti aj 213e. Mne ta jedna cesta navyse na urad za tie peniaze stala. Ale nemusis o RP vobec ziadat, je to davka, nie je to povinne 😉
Ahojte, presla som si vyse 20 stran a jedna vec mi nie je jasna. Vsade citam, ze ak manzel poberá matersku, moze robit u toho isteho zamestnavatela ale na ine prac. Zaradenie. Ale na str. 106 @slavkakni pise, ze na socialke jej povedali, ze ak zmluva konci, muz v ochrannej lehote po skonceni pp nastupi na md a prejde novym výberovym konanim, moze nastupit aj na tu istu poziciu. @slavkakni aj sa to podarilo takto vybavit, ma s tym niekto skusenost?
Manzelovi konci pomer na dobu urcitu 12.9. Ak este 12.9. Nastupi na matersku, ( alebo teda 13.9. V ochrannej dobe, neviem, je to jedno, ze?..) moze znova nastupit teda na to miesto?
Dakujem velmi pekne za odpovede a za vas cas
@stevvvka mihal vravel, ze moze, ale je lepsie pockat par dni a potom nastupit na tu poziciu. Ide o to, ze matersku nemoze dostavat zo zmluvy, na ktoru bude zaroven pracovat (dosahovat VZ). To znamena, ze on moze skoncit PP, v ochrannej dobe (7dni) nastupit na matersku a potom moze opat uzavriet dalsi PP s tym istym zamestnavatelom aj na tu istu poziciu
@lily1983 nie, nemusi ho skoncit. Poziada o poskytnutie rodicovskej dovolenky az do veku 3rokov dietata (ak chce) a dovtedy by mu mal zamestnavatel drzat miesto, resp. nesmie ho prepustit z toho dovodu. Tak pokial ma zamestnavatel v poriadku zmluvy zamestnancov v sulade s legislativou tak sa nemusi bat ziadnej kontroly 🙂
@liduska12. Zo zákona nie je možné mať uzavreté 2 zmluvy na to isté pracovné pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Takže ak ide o tú istú pozíciu u toho istého zamestnávateľa jedna zmluva ( na dobu určitú )musí skončiť, aby mohol uzavrieť novú na to isté pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Ak je zmluva z ktorej ide
manžel na materskú dovolenku uzavretá na dobu neurčitú a nechce ju ukončiť, musí sa ( v prípade, že ide o toho istého zamestnávateľa) dohodnúť s ním na inej pracovnej pozícii.
@slavkakni no ved nevravim, ze ma mat dve zmluvy na to iste miesto sucasne. Jednu skonci, nastupi na rd v ochrannej lehote a o tyzden-dva uzavrie novu u toho isteho zamestnavatela. Dalsia otazka bola ze ci nemusi tu povodnu skoncit, ale nepytala sa ze zaroven uzavrie novu rovnaku. Na to bola moja odpoved, ze nemusi ju skoncit, moze nastupit na rd a dalej toho zamestnavatela neriesi. Bud ostane doma alebo si najde pracu u ineho zamestnavatela pocas toho obdobia.
Ahojte, prosim vas museli ste u vas v praci nahlasit, ze manzel ide na matersku a vy nadalej zostavate na rodicovskej? Bo vraj na socialke je pozastavene nemocenske z dovodu cerpania rodicovskeho prispevku a kedze ja vtedy nebudem poberat rodicak, tak by ma vraj zamestnavatel mal na socialke nahlasit ako ze mam neplatene volno, v tom obdobi, ked bude manzel na MD
@slavkakni ahoj ,prosim chcela by som len poradiť kde toto, čo si pisala ohľadom pracovných zmlúv (citujem nižšie) nájdem v zákone.. ďakujem velmi pekne😊
...."Takže ak ide o tú istú pozíciu u toho istého zamestnávateľa jedna zmluva ( na dobu určitú )musí skončiť, aby mohol uzavrieť novú na to isté pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa. Ak je zmluva z ktorej ide
manžel na materskú dovolenku uzavretá na dobu neurčitú a nechce ju ukončiť, musí sa ( v prípade, že ide o toho istého zamestnávateľa) dohodnúť s ním na inej pracovnej pozícii."
@lily1983 Toto priamo v žiadnom zákone nenájdeš, to logicky vyplynie z podmienok nároku na materské, výpočtu materského a celého zákona o sociálnom poistení. Ako myslíš, že niekde v zákone je priamo napísané, ako obchádzať zákon a dostať maximálnu materskú a zároveň pracovať a poberať plat?

@klaudy2803 Musi ti vyplatiť to co ti patrí.