icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

sasesoe
4. sep 2018

@liduska12 dobre vediet, mozno.ma.kazde mesto svoje postupy...ja som bola v dovere na 2x, raz v tej lehote a potom.s.tym papierom...prvy krat som nevybavila nic...

lily1983
4. sep 2018

@liduska12 ok takže už od ukončenia mojej MD mám osem dní? To myslíte tým novým titulom? či? A ostatné je v poriadku?

liduska12
4. sep 2018

@lily1983 malo by to byt od materskej tvojho muza 8dni, ale kedze si davas hned odnat aj RP a az nasledne sa prihlasis na tie dva dni tak ti odporucam cim skor si to vybavit 🙂

liduska12
4. sep 2018

@sasesoe ja som to riesila cez epobocku a mailom 🙂

liduska12
4. sep 2018

@lily1983 a ostatne je v poriadku 🙂

bambula2605
4. sep 2018

Ahojte. Chcem sa este opytat pre kamosku.... jej manzel dlhe roky robil v Skotsku ako zamestnanec a vratil sa na Slovensko. Od konca juna je na urade prace. Je mi jasne, ze musi byt 270 dni nemoc.poisteny. ale ako sa mu potom rata materska? Viete poradit?

sasesoe
4. sep 2018

@bambula2605 nemoze ist na md z uradu pracu. Musi byt zamestnany, szco al v ochrannej dobe... k vypoctu sa neviem vyjadrit, to si tiez pockam na odp

petricka1984
4. sep 2018

@sasesoe si si istá? Môj muž je na úrade práce asi 4m,predtym normálne pracoval a teraz chce ísť na MD. Naša známa personalistka mu poradila, že môže.

rudkocam
4. sep 2018

@petricka1984 Vaša známa si asi zmýlila rodičák a materským. 4m na upsvr...tam to na nárok nebude :/

moncicici
4. sep 2018

Baby prosim vas viete mi poradit, mne skoncila MD 26.8., manzel nastupil hned po mne na MD od 27.8., dnes som isla z jeho rozhodnutim o materkej do zdravotky, aby som sa prihlasila ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, ale pani v zdravotke mi povedala, ze im dosiel vykaz z upsvaru, ze poberam rodicak a nemoze ma teda prihlasit ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov, ale ja som si o rodicak neziadala, tak ako mam postupovat dalej?

evittam
4. sep 2018

@petricka1984 Môže ale najskôr musí splnat ďalšiu podmienku nároku na MD a to aktívne NP,nakolko v ochrannej lehote uz nie je. T.j.momentalne nárok na MD nemá. Pozdravujem personalistku.

evittam
4. sep 2018

@moncicici Ries na UPSVaR prečo do ZP niečo také poslali.

petricka1984
4. sep 2018

@evittam prosím ta, co je NP?

petricka1984
4. sep 2018

@evittam nemocenské poistenie? A ako ho bude mať opäť aktívne? Plánuje sa zamestnať na dohodu.

evittam
4. sep 2018

@petricka1984 Nemocenské poistenie

evittam
4. sep 2018

@petricka1984 Zamestnanie, DNP

petricka1984
4. sep 2018

@evittam ďakujem, zajtra manžel zavolá do SP, nech mu poradia, ako ďalej postupovať.

evittam
4. sep 2018

@petricka1984 Tak to je posledne miesto kam by som volala. Veľa šťastia.😂😂😂

petricka1984
4. sep 2018

@evittam keď sa muž nič nedozvie, zase sa ti ozvem 😁😁😁😁

evittam
4. sep 2018

@petricka1984 Skor sa ozvi co sa dozvedel.😂😉 Sa tesim.

lily1983
4. sep 2018

@liduska12 ďakujem za pomoc 😘

klaudy2803
4. sep 2018

Žienky za aky čas po podani žiadosti vam prislo nejake rozhodnutie zo SP? My sme to dnes poslali 1.triedou na poboču zamestnavateľa do Trenčina, mate nejake skusenosti? A kedy sa treba ist prehlasiť do ZP? Ďakujem za info

klaudy2803
4. sep 2018

o ZP som sa uz dočitala ze do 8dni ale od kedy budem mat nejake rozhodnutie v rukach? Alebo hned do 8dni od 3.9. Kedy manzel nastupoval na MD??? Dik za info

liduska12
4. sep 2018

@klaudy2803 to plati od 3.9. kedy manzel nastupil na matersku

bambula2605
5. sep 2018

@liduska12 moj je na materskej od 2.9., cize do 8 dni tiez musim ist nahlasit na ZP. Potrebujem k nim nieco doniest? Kedze ziadne rozhodnutie este doma nemam.

lavender21
5. sep 2018

@klaudy2803 my sme posielali na pobočku do Bratislavy, manžel je na materskej od 2.8.. asi 20.8. som posielala rozhodnutie o odňatí RP a koncom mesiaca prišlo rozhodnutie o materskej...

petricka1984
5. sep 2018

@evittam ahoj, manžel teda volal do SP a áno, teta nám potvrdila, že keďže je aktuálne na úrade práce, nemôže prestúpiť na materskú, že sa má zamestnať. Manžel sa jej pýtal, či môže nastúpiť na MD ešte počas trvania skúšobnej lehoty, vraj áno.. Je to prosím ta tak? Ďakujem pekne 🙂

majusqa77
5. sep 2018

@petricka1984 moze hned na druhy den ako nastupi do prace

petricka1984
5. sep 2018

@majusqa77 skvele, ďakujem .. Ešteže vás tu máme múdre žienky 😊

breeenda
6. sep 2018

ahojte, dnes mi prišlo rozhodnutie zo SP o podpore a napriek tomu, že sme splnili všetko čo ste nám tu poradili ohľadom max. podpory, my podpora vyšla minimálna ☹ dávala som výpoved dohodou z rodičovskej dovolenky ku dňu 3.7.2018 s tým, že som prečerpala 2 dni dovolenky 2.7 a 3.7.2018 a ostatnú dovolenku 34,5 dňa mi preplatili, a napriek tomu mi zo sociálky prišlo vyrozumenie že som nemala vymeriavací základ na platenie poistného?