icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

tsukumi
28. aug 2018

Pripojím sa k diskusii... dnes sa nám behom dňa podarilo vybaviť odňatie môjho RP a nástup manžela na MD. Postup bol nasledovný: najprv sme si napísali žiadosť o odňatie RP z dôvodu nástupu manžela na MD. Tú sme zaniesli na UPSVAR, kde sme žiadali o kópiu s potvrdením, že bola odoslaná ďalej. S tým sme šli na sociálnu poisťovňu, kde nám poskytli žiadosť o nástup na MD a prehlásenie, že zverujem syna manželovi. To sme mali ísť ďalej potvrdiť k manželovi do zamestnania a odniesť naspäť na sociálnu poisťovňu aj s prefoteným rodným listom syna. Rozhodnutie o odňatí RP stačí v tomto prípade odniesť dodatočne. Vybavované v Ke pre KE-okolie. ...Žiadosť o odňatie RP prikladám ako printscreen ...takto nám to stačilo.

lavender21
28. aug 2018

@kaja01 volala som si na sociálku a musím sa naozaj odhlásiť od toho 1.1.2018, ako ma automaticky prihlásili... Dik za rady 😉

kaja01
28. aug 2018

@lavender21 Som rada, že sme sa nejak dopracovali k výsledku, to sú tak špecifické veci s ktorými sa človek stretne iba pár krát živote.

lavender21
28. aug 2018

@kaja01 áno, ja už si na to pomaly zvykám. Kdekoľvek prídem na úrad a položím otázku, vždy si musia zavolať 😁

livia211
28. aug 2018

@tsukumi ahoj,akurat riesime aj my to,len ja chcem ist na podporu od 1.oktobra a manzel vetdy nastupuje na matersku,,,lenze,bola som na urade odovzdat papier na odnatie RP,a nevedela som ze sa to da tak ako si pisala,ze kopiu toho si vyprosit,,,podla teba je mozne uz teraz skocit na urad,ze potrebujem kopiu toho papiera? Ide mi oto aby sa to uz riesila nie az v oktobri

tsukumi
29. aug 2018

@livia211 Netusim, tiez sme to riesili vcera prvykrat ...ja som tak spravila, lebo som predtym citala fora a jedna mamicka si vypytala zapisnicu ...ked to nemas daleko na upsvar, ta skus 🙂 ...ak to este neposielali, snad budu ochotne pracovnicky

livia211
29. aug 2018

@tsukumi daleko to nemam,,len tá ochota tam neni 🙂 take hnusne zeny co robia v GA este svet nevidel.. Kazdopadne tam skocim zajtra

evittam
29. aug 2018

@livia211 V tvojom spise musia mať minimálne kopiu,cize vyžiadat kópiu pre seba

limetka713
29. aug 2018

@tsukumi prosím ťa, odkial si si stiahla tú žiadosť? na stránke upsvaru nie je, vdaka

tsukumi
29. aug 2018

@limetka713 musíš si ju spísať sama, tieto žiadosti nie sú na stránkach upsvaru ani pracovníčky ti neposkytnú...tie ochotnejšie ti na mieste nadiktujú, čo napísať....ja som priložila svoju ako vzor, keby náhodou niekto ešte riešil, nech to má rýchlejšie..prihodila by som rovno vo worde, ale nevedela som ako :D

liduska12
29. aug 2018

@tsukumi mne poslala ta co ma spravuje z upsvaru ich tlacivo 🙂 otvorila som to v mobile tak je to trochu rozhadzane, ale takto vyzera 🙂

tsukumi
29. aug 2018

@liduska12 super, tak pri ďalšom budem vedieť 🙂, čo som hľadala sama, tak som nikde nenašla a ani na fórach, ktoré som prebehla

monikka22
29. aug 2018

Ahojte baby okolo md na otca mam pozistovane ale poradte mi prosim szco dlho zamestnal sa na 3-mesiace s toho zamestnania pojde na jednu matersku potom hneď na druhu a keby isiel potom nasledne na podporu s coho mu bude ratana?

draik
29. aug 2018

@monikka22
Počas prvej rodičovskej bude počítané materské zo zamestnania vtedy, ak bude mať z neho 270 dní poistenia resp. ak zruší živnosť (ukončené poistné sa pripočíta k zamestnaniu). Pre podporu musí mať 730 dní poistenia za 4 posledné roky (započíta sa aj doba zamestnania počas RD) - ak za posledné dva roky nebude mať žiaden príjem, z ktorého sa platili odvody v nezamestnanosti, tak sa dá dosiahnuť maximálna dávka pri čerpaní dňa-dvoch dovolenky.

kaja01
29. aug 2018

@monikka22 Ak zreťazí len dve MD tak mu nárok na podporu nevznikne ak si ako SZČO neplatil dobrovolne poistenie v nezamestnanosti.

jana005
2. sep 2018

@evittam
@majusqa77
@zalka
ahojte dievčatá. Poprosila by som vás o radu. Je to síce na poslednú chvíľu,ale asi s tým už nič neurobím.
Manželovi skončil PP teraz 31.8. a zajtra si v OL ide vybaviť materskú. Ja som si už bola dať odňať RP a už mám aj doma rozhodnutie,že mi odnimaju,pretože si manžel uplatňuje materskú k 3.9.2018.
Do novej práce má nastúpiť 4.9. Lenže tu je ten zádrhel. Dnes som si čítala jeho pracovnú zmluvu,ktorú mu zaslali mailom a tam má napísané,že zmluva sa uzatvára 3.9. a že deň 4.9. sa považuje za deň nástupu do práce. Bude to takto dobre?
Nevadí,že zmluva bude uzavretá 3.9.,čo manžel nechcel,jasne sme povedali,že ten deň žiada o materskú,že nemôže byť zamestnaný.
Ale druhá strana oponuje tým,že deň nástupu do práce je 4.9. Prosím,ukludnite ma,že to tak môže byť. Ďakujem

majusqa77
2. sep 2018

@jana005 podla mna bude na socialke jedno, co je v zmluve, oni ju nepotrebuju. Dolezite je, aky den zaciatku poistenia daju do prihlasky

jana005
2. sep 2018

@majusqa77 ďakujem,manžel do novej práce ide až v utorok a akurát dovolal so známym,tak mu povedal,že ho musia na ssociálku prihlásiť deň vopred,čiže zajtra,ale s dátumom od 4.9.
Tak snáď to bude o.k.
Ďakujem

liduska12
2. sep 2018

@jana005 vznik pracovneho pomeru sa viaze ku dnu nastupu do prace, takze by to malo byt v poriadku 🙂

jana005
2. sep 2018

@liduska12 ďakujem

nika3033
3. sep 2018

Dobrý deň,baby chcem vás poprosiť o radu:s mužom riešime že by išiel na matersku a popri tom chodil do práce a ja budem doma. Lenze priatel ak mal nárok poberal tento rok dávku v nezamestnanosti. Tak neviek či by mu ešte vedeli schváliť matersku. Čo myslite ? Ďakujem za kazdu radu

majusqa77
3. sep 2018

@nika3033 prilis malo info. treba 270dni nemoc.poi za posledne 2 roky a aktivne nemoc.poi, resp. ochranna lehota (7dni)

playka
3. sep 2018

Dievčatá, keby ste potrebovali.

nika3033
3. sep 2018

@majusqa77 ano mal 27p dni nemocensky poisteny aj pracoval,len mal nárok na davku v nehnutelnosti,robil si kurz na kamion tak to využil aspon takto a nastupil do prace momentalne tam pracuje asi 3 týždne ale predtym pracoval dlhoo neviem kam sa ist pýtať či rovno na socialnu poisťovňu či ma nárok neviem ci mu to tam nejako vypocitaju

majusqa77
3. sep 2018

@nika3033 tak potom narok ma

nika3033
3. sep 2018

@majusqa77 ďakujem a kam ísť najprv ak to chceme začať vybavovať ?

lily1983
4. sep 2018

Ahojte dievčatá.poprosim o odobrenie predtým ako pôjde muž na sociálne .
Takže 4.9. mne skončila MD, zajtra ideme na UPSVAR pre potvrdenie o nepoberani RP 7.9.nastupi muž na MD,10.9. nová PZ.ked príde rozhodnutie o MD tak požiadam spätne o RP za dni 5.9 a 6.9 (dajú mi za celý september).a do zdravotnej až po rozhodnutí? Ďakujem vám

liduska12
4. sep 2018

@lily1983 do zdravotnej sa musis nahlasit do 8 dni od ziskania noveho "titulu", tj osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6 rokov

sasesoe
4. sep 2018

@liduska12 teoreticky ano ako pises, ale prakticky mne kazali prist,az ked budem mat papier zo SP ze je manzel na MD, ze dovtedy nemaju na zaklade coho

liduska12
4. sep 2018

@sasesoe to sa robi na zaklade cestneho prehlasenia a rodneho listu dietata. Papier zo SP nepotrebujes, aspon ja som do Dovery nic take nedokladala