Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@nika3033 nám na sociálenj poisťovni dali na to tlačivo... a ešte nám dali aj čestné prehlásenie, že ak matka začne poberať materské na mladšie dieťa, že má povinnosť to nahlásiť...
Dobrý deň... Chcem sa spýtať manžel by mal nastúpiť na materskú v januári2019 zo starším synom, bude mať v júli 3 roky a moja otázka znie ci môže potom hneď nastúpiť na materskú z mladším ktorý sa má narodiť teraz v novembri... A popri tom pracovať na dohodu?.... Ďakujem za skorú odpoveď
@lavender21 prosím vas a nemáte fotku tlaciva ? Vôbec nevieme ako to mame napísať
Ahojte. Zabudla som si obnovit rodicovsky orispevok po skonceni muzovej materskej. Da sa to aj spatne? Treba si vypitat na socuslke nejake potvrdenie o skonceni materskej?
A mam narok na rodicovsky prispevok ked som momentalne na PNke?
@nika3033 bohužiaľ som ho nenašla, nemám ho odfotené...
Baby prosim o info. Manzelovi skoncila materska tak som bola poziadat o obnovu rp. Pani mi na urade nedala ziadne potvrdenie a ani ze neposlu. Ze mi len pride potom rp na ucet. Moja otazka je ci mam ist aj na zdravotnu poistovnu sa znovu nahlasit ze poberam rp, kedze pri preruseni som sa tam bola zaevidovat ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Ak ano staci tam iba zajst a oznamit im to ked nemam ziadny papier z uradu. Mala ma 1,5 roka. Vopred dakujem.
@evittam neviem co to je ale neva. Odpoved na moju otazku uz viem. V pondelok poslem muza na soc.p. poziadat o nejake potvrdenie o ukonceni jeho materskej a zanesiem na uosvar aby mi doplatili od augusta rodicak kedze ja som na Pnke.A ked nastupim v okt.na matersku ja tak zas dat ziadist na upsvar o odnatie rodicaka?
Dievcata ked manzelovi 23.9 skoncila materska ja som si od 24.9 poziadala o rodicak tak do kolkych dni sa mam ist odhlasit zo zdravotky? Ci to ma automaticky odhlasia?
Ahojte dievčatá, otázočka z trochu iného súdka: manžel je na MD od 1.8.2018. Na materskú išiel počas ochrannej doby. Stará prác. zmluva mu skončila a uzavrel novú prác. zmluvu u toho istého zamestnávateľa. Má nárok na dovolenku za obdobie MD či nie ?

Ahojte baby,chcem sa vás opýtať muž ide na MD a máme priniesť odnatir rodičovskeho prispevku ,rodny list dietat a ešte spysať dohodu že muž preberá starostlivost o dieta ako to mame napisat alebo čo všetko dotoho napísať viem ze mena aj datumy a podobne