icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
26. sep 2018

@slavkakni na starom nie - ved uz netrva a na novej predsa riadne pracuje a nieje na md

luliu
26. sep 2018
darinb
28. sep 2018

@majusqa77prosim o radu manzel ide na materskú ale budu pracovat na inu pracovnu zmluvu je pravda, ze na tu novu zmluvu moze zarobiť iba obmedzenú sumu?

majusqa77
28. sep 2018

@darinb nie

sasesoe
28. sep 2018

@srnka1122 ahoj, zistila si? Mne sa nieco mari, ze oni "vedia" ze uz poberas RP a netreba nic, ja som teda nebola a dufam,ze je to ok. Teorericky, kym nerobis, tak je to asi jedno

jana005
28. sep 2018

@majusqa77
@ewittam dievčatá,ďakujem,dnes nám došlo,že manželovi schválili materskú. Sa teším 🙂
Len som zvedavá potom,keď budú robiť manželovi ročné zúčtovanie,či budú vedieť,že pri dieťati do troch rokov,aj ked budem na neplatenom rodicaku,tak si môže na mňa uplatniť daň.
Ale to teraz predbieham

evittam
29. sep 2018

@jana005 Ved v žiadosti o rocne zuctovanie zaškrtne,ze si uplatnuje NCZD na manzelku.....

jana005
29. sep 2018

@evittam ahoj,viem,ale keď potom budú chcieť doklad,či som bola za ten čas čo som nepoberala rodicak, vedená na UP. A ja nie som,som na neplatenom. Viem,že vtedy manžel nemá nárok na uplatnenie nzd,ale to vraj neplatí pri deťoch do troch rokov

evittam
29. sep 2018

@jana005 Ale ved od toho tam ta mzdarka je aby si to zistila.

xenicka13
Autor odpoveď zmazal
evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Kedy chce do 3rokov veku dietata

xenicka13
29. sep 2018

@evittam takze moze aj v strede mesiaca? Dik

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 KEDYKOĽVEK

xenicka13
29. sep 2018

@evittam Len som citala, ze preberanie dietata do jeho starostlivosti sa musi pisat na prveho v mesiaci

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Neviem kde si to čítala.

xenicka13
29. sep 2018

@evittam na babalac.sk - otec na materskej, vsetko co potrebujete vediet.... Takze to nie je tak?

sasesoe
29. sep 2018

@xenicka13 nemusi, aj nas nastupoval v iny den

xenicka13
29. sep 2018

@sasesoe ked chce nastupit 11.3, kedy sa mam vzat starostlivosti a kedy rodicaku? Dakujem

xenicka13
29. sep 2018

Ale asi bude lepsie ist od prveho aj kvoli praci a novej pracovnej zmluvy

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Nie nie je.

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Ak pojde od 1.tak pridete o jeden RP. To už je na vasom rozhodnuti

xenicka13
29. sep 2018

@evittam aha, Dakujem, takze ak pojde od 11.3, ja dostanem este za Marec rodicovsky?

sasesoe
29. sep 2018

@xenicka13 novu zmluvu moze mat kludne od 1.4. a na md moze nastupit 11.3. My sme dali odnat rp od 28.2. A potom od 1.3. Nanovo poziadali za tych par dni

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Samozrejme. Aj ked pojde od 2.3.

xenicka13
29. sep 2018

@sasesoe no tomuto nanovopoziadaniu nerozumiem, sestra mi povedala, ze do tretich narodenin pobera matersku otec a dalsie dni do konca mesiaca ja mozem poziadat o rodicak, znie to pre mna neuveritelne

sasesoe
29. sep 2018

@xenicka13 ak manzel nastupuje 11.3 na Md mala by si si dat odnat rp od 10.3, lenze rp prinlezi za cely mesiac cize odnimu od 1.4 a vraj niekde to sp posudzuje ako subeh davok i keby nemala. Cize istota je odnat rp od 28.2. A po vybaveni md poziadat o rp od 1.3 (do 11.3). My sme to takto pre istotu robili ine to robili len na 1x a mali to ok,ale nechceli sme riskovat... manzelmoze poberat md max 28tyzdenov a max do 3r veku dietata.
my sme to napr stihli len cca 24tyzdnov, predtym som bola ja na md a predtym som si nebola ista celym postupom a ci to neovplyvni moj narok na md,vraj nie. No ale preto sme neriskovali ze budeme posuvat dalsi mesiac

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Ak bude poberať otec do 3rokov dietata MD tak narok na RP ti za ten mesiac nevznikne.
@majusqa77 ci?🤔

xenicka13
29. sep 2018

@sasesoe
@evittam ako kazdy cent pre nas vzacny, ale zatial je na moju mozgovu kapacitu toho moc😂, som z toho jelen, hadam to do noveho roka nastudujem

evittam
29. sep 2018

@xenicka13 Lebo ak ma napr.dieta 3roky -ja neviem 5.10.a otec bude na MD do 5.10.tak na RP ti už nárok nevznikne,lebo by si mohla poziadat od 6.10.a to uz ma dieta po 3rokoch. Ak by bol napr.do 3.10.tak podla mna este máš nárok.

majusqa77
29. sep 2018

@evittam tak