icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lavender21
3. okt 2018

@monikka22 má sa schváliť napríklad to, že bude môcť byť súbežná materská matky a otca na dve deti. Má to platiť od 1.1.2019 a hlasovať sa má okolo 20.10....

anka3x3
3. okt 2018

ahojte, prosím Vás o radu. Tie, ktoré máte už manželov na MD, v novom pracovnom pomere im strhávajú odvody zo mzdy do SP? Podľa tohto: https://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2... by nemal zamestnanec platiť odvody, ak som pochopila správne. Je to tak? Ďakujem krásne 🙂

karamelkax
3. okt 2018

Žienky, keď manžel bude na materskej s mladším dieťaťom a ja nebudem vtedy poberať RP, môžem poberať z Upsvaru Príspevok na starostlivosť o dieťa 41€ zaroven na to mladšie dieťa? Staršie dieťa má už 5 rokov.

sasesoe
3. okt 2018

@anka3x3 idu odvody do ZP a este cosi tusim. Nejdu odvody do SP.

sasesoe
3. okt 2018

@karamelkax pokial viem, tak nie. Toto je mozne poberat len ked ty ides na md s mladsim a sucasne mas starsoe do 3r veku a uznavaju to len na 6tyzdnov ci tak nejako

evittam
4. okt 2018

@lavender21 A podla mna to neschvália,nakolko treba sa na to pozerat realne-z coho to bude SP platiť. Skor zrusia aj MD otca lebo uz je ich teda dost a pravdepodobne oveľa viac ako cakali a tiez to musia z niečoho platiť a este prichádzajú o peniaze. Ale pan Mihal vie veľmi dobre ako sa o takéto veci postarat ako sa postaral aj v minulosti.😉
Ale to je len moj skromný nazor a postreh.

evittam
4. okt 2018

@anka3x3 Ano, pocas MD odvody neplati do SP, len zamestnavatel UP a GP a odvody do ZP obaja. Vie novy zamestnavatel,ze je muz na MD? Ovláda jeho mzdarka zákony?

anka3x3
4. okt 2018

@evittam ďakujem krásne za odpoveď 🌹 Nový zamestnávateľ vie, že je muž na materskej, len sa s tým ešte nestretli, bola to pre nich novinka, že sa platia odvody inak. Snáď to dnes nejako vyriešia. Ďakujem ešte raz za pomoc a uistenie, že to tak naozaj je 🙂

anka3x3
4. okt 2018

@sasesoe ďakujem krásne 🌹

xenicka13
4. okt 2018

Prosim, materska sa otcovi vypocita, ked nastupi v 2019 z priemeru od Januara do decembra 2018? Dakujem

nivea777
4. okt 2018

@anka3x3 mojmu strhli ale na dalsi mesiac mu to doplatili kedze spravili chybu lebo boli pri zaciatku PP informovani o tom,ze pobera MD.. samozrejme treba ratat s vyssou danou ale nebol to nejaky markantný rozdiel

anka3x3
4. okt 2018

@nivea777 ďakujem krásne za odpoveď 🌹

evittam
4. okt 2018

@xenicka13 VZ pre MD bude jeho hruby príjem za rok 2018.

lavender21
4. okt 2018

@evittam Som naozaj úprimne zvedavá ako to dopadne, pre nás je to veľmi aktuálne. Teraz je manžel na materskej so staršou a budúci rok sme plánovali že pôjde na materskú s mladšou a tak sa presťahujeme do čiech. Keď zrušia tú materskú dosť nám to skomplikuje život, budeme sa musieť sťahovať skôr :-/ budem to intenzívne sledovať...

sasesoe
4. okt 2018

@lavender21 maju zrusit matersku?

evittam
4. okt 2018

@sasesoe Nie.

evittam
4. okt 2018

@lavender21 Ja som napísala len svoj nazor, nie ze ju rusia.

lavender21
4. okt 2018

@evittam jasné, ja som to pochopila...

nika3033
5. okt 2018

Ahojte baby mám otazočku. Moj muž poberá materskú vybavil si ju počas ochrannej lehoty 7 dní a na 8 den sa zamestnal môže poberať materskú a zároveň pracovat ? Pracuje u nového zamestnávateľa dnes ešte musel ísť na sociálnu poisťovňu zmeniť čislo účtu a pani mu povedala ze matersku bude poberať iba pokial sa nezamestná. Nechapeme tomu lebo predtym ako sme to vybavovali tak same povedali ze sa to dá ked bude poberat MD a pracovať akosi sme ostali zaskočený

9lf9
5. okt 2018

@nika3033 pani mozno nevedela pozadie jeho naroku a ze by pracoval na iny PP teraz lebo tak moze poberat a aj pracovat

nika3033
5. okt 2018

@9lf9 pracuje u nového zamestnávateľa na Trvalý prac.pomer a ked sme zistovali tak nam ani nikto nepovedal ze napriklad by mal pracovať iba na dohodu alebo na dobu určitú

jana005
5. okt 2018

@nika3033 ahoj,u nového zamestnávateľa môže pracovať a naďalej bude poberať materskú.
Mohol by aj starého,ale to by musel mať novú zmluvu a iné pracovné zaradenie.
Môj manžel išiel na materskú tiež v ochrannej lehote, a začal pracovať u nového zamestnávateľa

nika3033
5. okt 2018

@jana005 ahoj a nemenili mu nijako zmluvu ? Može pracovať na trvaly prac.pomer ?

evittam
5. okt 2018

@nika3033 Ano moze. A dokonca za neho nemusia odvádzat odvody do SP-len zamestnavatel odvádza UP a GP. ZP sa plati.

veronika1603
5. okt 2018

@evittam môjmu to napr.nepovolil zamestnávateľ... Nesmie tam pracovať ani na inú zmluvu ani s inou pozíciou. Na materskú môže ísť ale robiť tam nie...

nivea777
5. okt 2018

@veronika1603 tak nech ide inam.. roboty je plno zatial

veronika1603
5. okt 2018

@nivea777 šak rozmýšľame... Len som nečakala že mu nepovolia tam robiť. Vraj niekedy cez kontrolu neprejde že zamestnanie počas materskej nesmie mať rovnaké IČO. Neviem co je na tom pravdy

nivea777
5. okt 2018

@veronika1603 kde je vôla,tam je cesta 🙂 keby to bol problem,tak by to tu baby neradili,len nie kazdy je ochotny

luliu
5. okt 2018

@veronika1603 zamestnávateľ s tým súhlasiť nemusí, je to na jeho dobrej vôli

evittam
6. okt 2018

@veronika1603 Nie, že nepovolil ale nesúhlasil s novou PZ, co je normálne. Nepovoliť mu ísť na MD nemôže.😁😉