Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
prosím môžte mi poradiť?Manžel je SZČO a od 2.1.2019 by mal ísť na materskú.Kde všade sa zahlásiť?Ja som pred materskou nepracovala,mám sa niekde zahlásiť?a čo so zdravotkou?musím si ju platiť?prepáčte vôbec sa nerozumiem tejto téme.ďakujem za rady
@majusqa77 prosím ťa, som na predĺženej rodičovskej ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, muž je na materskej. (Nastúpiť by som mala koncom októbra do práce, lebo malý bude mať 3 roky). Z personálneho mi písala, že buď dám výpoveď alebo nastúpim. Chcem ostať doma, tým pádom dám výpoveď. Ako to bude s platením zdravotky, dôchodkového a sociálky? Ďakuje za odpoveď
@veronikaveron zalezi co budes dalej, ci up, ostanes na neplatenej rd,..
@majusqa77 ak sa dá ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov (nemá zdravotné problémy) neplatena rd
@evittam Prosím, muž má nástup na materskú 2.11. Ja odňatie rodicaku 1.11. Dostanem ešte rodicak za november, však? Ďakujem
@tatianafox ak si davala ze od 1.11 chces odnat RP tak za ovember uz nedostanes...budes si musiet nan podat novu ziadost na ten 1 den..aby si mala narok odnat by museli k 1.q2 z dovodu ze otec je od 2.11 na MD
@veronikaveron ak je v skolke menej ako 4 hodiny - zdravotku moze stat. a dochodkove tiez.
Baby, prosím vás, manžel 3.9. nastúpil na MD, zároveň 3.9. začal pracovať na novú pracovnú zmluvu s inou pracovnou pozíciou u toho istého zamestnávateľa...a tu čítam, že by tam mal byť rozdiel niekoľko dní...aký je na to dôvod?a čo sa stane ak ten rozdiel tam nie je?...a ešte mám otázku, že ako je možné (ako tu čítam), že niektoré mamičky žiadali odňať RP k 3.9, tak im prišlo rozhodnutie, že im bol odňatý k 3.9...a ja som žiadala k 3.9. a odňali mi ho k 1.10 s odôvodnením, že to sa dá len na celé mesiace...už som z tých úradov chorá... zakaždým iné informácie, alebo neúplné...ďakujem za radu
@nikuskatvoja oni mi mohli maximalne napisat ze ziadaju odnat od 3.9 nakolko idem muz na MD ale zo zakona tym ze splnaju narok na 2 dni rodicaku musia odnat od 1.10...je to tak na kazdom urade lebo zakon je len jeden len tu sa pisu/podavaju neuplne informacie
@9lf9 super, až mi mäkko prišlo, že jedným tak a jedným tak....takže toto by malo byť v poriadku 😉
@nikuskatvoja aj mne prišlo to odňatie tak ako tebe a normálne nám materskú schválili ako sme chceli, je to takto v poriadku všetko 😉
@nikuskatvoja Nie som si istá aký bude výpočet materskej keďže manžel nastúpil na MD 3.9 a zároveň mal aj nástup v novom zamestnaní 3.9. tam nebude počítaný nárok na MD v ochrannej lehote. Ešte otázka on v staro zamestnaní skončil alebo len išiel na MD a po MD sa tam vráti?
@kaja01 tak to ste nevymysleli dobre. V novom zamestnani bude evidovany ako na RD poberajuc matersku davku a ked z daneho VZ bude zaroven odvadzat odvody, Vam mozu stopnut matersku. Preto sa nastupuje do dalsieho zamestnania aspon den po nastupe na rodicovsku dovolenku pre ucely cerpania materskej davky...materska davka sa mu spocita z predoslych prijmov, kedze v sucasnom zamestnani neodpracoval aspon 90dni. A to ci v predoslom zamestnani skoncil alebo cerpa rodicovsku dovolenku musi vediet on sam (ci dostal/dal vypoved alebo inak skoncil PP).
@nikuskatvoja Tak čítam znova a nastúpil u toho istého zamestnávateľa ako u neho pracoval, keďže nastúpil na MD a aj sa znovu zamestnal 3.9. tak podľa mňa sa to berie ako čerpanie MD v novej pracovnej zmluve.
@nikuskatvoja pre to baby radia pauzu medzi nastupom na MD a novou zmluvou lebo sa moze stat,ze matersku neschvalia v tom pripade
@kaja01 aha, jasne. Reagovala som na tvoj koment hned nad mojim, myslela som, ze hovoris o vlastnom manzelovi, ale uz som sa dovtipila, ze sa jednalo o manzela @nikuskatvoja 🙂
@kaja01 chapem chapem.. len oni to asi brat tak ze z A nastupil na MD a na B zacal robit.. inak minule mi jedna mamicka pisala,nech jej poradim..tak som jej pisala ze teda radsej nech si daju pauzu medzi novou zmluvou a nastupom na MD,, potom mi napisala ze pisala na socialnu poistovnu a tam jej povedala ze moze nastupit na MD a ten isty den mat aj novu zmluvu.,.
@9lf9 tak mám dať že nastupuje až 03.11. A ja 02.11. Stopujem rodicak? Tak to bude ok? Ďakujem

@veronika1603 Nic nie je na tom pravdy.