Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
ahojte, prosím Vás o radu. Tie, ktoré máte už manželov na MD, v novom pracovnom pomere im strhávajú odvody zo mzdy do SP? Podľa tohto: https://www.socpoist.sk/poradna-vcw/57185s?prm2... by nemal zamestnanec platiť odvody, ak som pochopila správne. Je to tak? Ďakujem krásne 🙂
Žienky, keď manžel bude na materskej s mladším dieťaťom a ja nebudem vtedy poberať RP, môžem poberať z Upsvaru Príspevok na starostlivosť o dieťa 41€ zaroven na to mladšie dieťa? Staršie dieťa má už 5 rokov.
@karamelkax pokial viem, tak nie. Toto je mozne poberat len ked ty ides na md s mladsim a sucasne mas starsoe do 3r veku a uznavaju to len na 6tyzdnov ci tak nejako
@lavender21 A podla mna to neschvália,nakolko treba sa na to pozerat realne-z coho to bude SP platiť. Skor zrusia aj MD otca lebo uz je ich teda dost a pravdepodobne oveľa viac ako cakali a tiez to musia z niečoho platiť a este prichádzajú o peniaze. Ale pan Mihal vie veľmi dobre ako sa o takéto veci postarat ako sa postaral aj v minulosti.😉
Ale to je len moj skromný nazor a postreh.
Prosim, materska sa otcovi vypocita, ked nastupi v 2019 z priemeru od Januara do decembra 2018? Dakujem
@evittam Som naozaj úprimne zvedavá ako to dopadne, pre nás je to veľmi aktuálne. Teraz je manžel na materskej so staršou a budúci rok sme plánovali že pôjde na materskú s mladšou a tak sa presťahujeme do čiech. Keď zrušia tú materskú dosť nám to skomplikuje život, budeme sa musieť sťahovať skôr :-/ budem to intenzívne sledovať...
@lavender21 maju zrusit matersku?
@lavender21 Ja som napísala len svoj nazor, nie ze ju rusia.
@evittam jasné, ja som to pochopila...
Ahojte baby mám otazočku. Moj muž poberá materskú vybavil si ju počas ochrannej lehoty 7 dní a na 8 den sa zamestnal môže poberať materskú a zároveň pracovat ? Pracuje u nového zamestnávateľa dnes ešte musel ísť na sociálnu poisťovňu zmeniť čislo účtu a pani mu povedala ze matersku bude poberať iba pokial sa nezamestná. Nechapeme tomu lebo predtym ako sme to vybavovali tak same povedali ze sa to dá ked bude poberat MD a pracovať akosi sme ostali zaskočený
@evittam môjmu to napr.nepovolil zamestnávateľ... Nesmie tam pracovať ani na inú zmluvu ani s inou pozíciou. Na materskú môže ísť ale robiť tam nie...
@veronika1603 tak nech ide inam.. roboty je plno zatial
@nivea777 šak rozmýšľame... Len som nečakala že mu nepovolia tam robiť. Vraj niekedy cez kontrolu neprejde že zamestnanie počas materskej nesmie mať rovnaké IČO. Neviem co je na tom pravdy
@veronika1603 kde je vôla,tam je cesta 🙂 keby to bol problem,tak by to tu baby neradili,len nie kazdy je ochotny
@veronika1603 zamestnávateľ s tým súhlasiť nemusí, je to na jeho dobrej vôli
@veronika1603 Nie, že nepovolil ale nesúhlasil s novou PZ, co je normálne. Nepovoliť mu ísť na MD nemôže.😁😉

@monikka22 má sa schváliť napríklad to, že bude môcť byť súbežná materská matky a otca na dve deti. Má to platiť od 1.1.2019 a hlasovať sa má okolo 20.10....