Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@nikuskatvoja ahoj, rozhodnutie o odňatí máš dobre,ale podľa mňa vám materskú neschvália.
Začať pracovať na novú zmluvu mohol najskôr až 4.9.
Nám už rozhodnutie prišlo pred týždňom,manželovi materskú schválili,tiež išiel od 3.9.,ale pracovať v novej práci začal 4.9.
Daj vedieť,ako si dopadla
@kaja01 len išiel na MD, neskončil mu pracovný pomer A a pani zo sociálky dnes povedala, že z pracovného pomeru B by mu nemalo byť z čoho vypočítaná materská, keďže neodrobil 90 dní, takže mu to určite budú počítať z pracovného pomeru A .
A ešte volala kolegyni a pýtala sa na tie dátumy nástupu na MD a začiatku ďalšieho pracovného pomeru. Povedala, že ak by sme dali pauzu, tak je to jednoznačné...ale že aj tak je to dobré, že sa s tým často stretávajú, že by to nemal byť problém ...ale kým nebudem mať peniaze na účte, tak neveriiiim😉
@jana005 a čo v takom pripade, že mu neschvália materskú???veď na pracovný pomer A už mesiac nechodí do práce....
Baby, ak vaši chlapi šli na materskú, tiež vám prišiel zo SP zánik povinného dôchodkového poistenia? Nemalo to plynúť naďalej obom?
@lavender21 ziadny zanik mi neprisiel..
@nikuskatvoja
@bajka0112 ja len viem,že jedna pani tu predtým písala,že jej presne kvôli tomu neschválili.
Ale teraz ma napadlo,že to mohlo byť kvôli tomu,že oni prvú zmluvu ukončili a na MD išiel manžel v ochrannej lehote,ale keďže v ten deň aj vznikol nový pracovný pomer,tak už ochranná lehota zanikla.
Ale vám asi PP stále trvá,tak možno to takto bude o.k. Ja v tom vôbec neviem chodiť,len som čítala diskusiu,tak niečo sa na mňa nalepi.
Každopádne držím prsty
Ach ja som s týchto dátumov jeleň.Tiež muž plánuje ísť na materskú ale až od marca no vôbec netuším ako dať tie dátumy aby sme napr. za marec ešte dostali aj rodičák?Manžel bude aj naďalej pracovať v tej istej firme no na inú zmluvu
@lavender21 Prisiel tebe zanik? Ak muz ide na matersku a v socialnej poistovni to na neho prehadzuju, tak system automaticky zastavi dochodkove poistenie pre zenu, aj ked mas na to narok. Nemaju to este metodicky poriesene, ze co s tym. V oktobri budu mat poradu a mali by sa dohodnut, ze akym sposobom to budu opravovat. Vedia to opravit aj spatne, len momentalne nemaju jednotny postup, ze co s tym. Treba sa informovat v poistovni. Taketo mam info zo Socialnej poistovne.
@zuzanaete áno, mne prišiel zánik poštou. Ďakujem za info 🙂 ale pozerala som aj video Mihála a on vraví, že podľa zákona majú teraz len za muža platiť...
@lavender21 a on je co? Lebo ak je zamestnanec, tak by vam mali platit obom
Podla zakona ma otec oznamit zamestnavatelovi odchod na matersku minimalne 1 mesiac vopred..viete poradit co by sa stalo ak by tak urobil iba 3 tyzdne vopred? Mohlo by to mat vpluv na schvalenie materskej? Ci by zamestnavatel nohol namietat alebo im to je jedno? Vdaka
@majusqa77 on je zamestnanec, teda, k 30.09. mu skončil pracovný pomer a je len na materskej teraz... ale ja som zistila, že som tam vôbec nemala byť prihlásená, lebo mám pracovný pomer v ČR, dnes som tam bola "vymazať" to obdobie, čo ma automaticky prihlásili kým som poberala rodičovský príspevok...
@zuzanaete
@lavender21
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.
@evittam ale nerozumiem prečo mi potom prišlo to zrušenie... To len skúšajú kto sa ozve a kto to nechá tak?
@lavender21 To neviem
@evittam Viem, ze mam narok na dochodkove poistenie. Ale viem, ze ho mam momentalne stopnute z dovodu, ze system v poistovni ho automaticky stopol. Mam si zavolat v novembri, ze ako sa dohodli na postupe v oktobri a opravia mi to. Na to, ze mi to bude stopnute, som bola upozornena v poistovni, ked sme vybavovali manzelovu matersku, ze nech si to potom overim. V poistovni vedia o tejto chybe, len to nejak doteraz systemovo nedoriesili.
Prosím poraďte, manžel bol na materskej, pracoval v tej istej firme na novú zmluvu. V čase, keď bol na materskej, čerpal dovolenku. Teraz mi tu hovorí, že to sa nemôže. Je to tak?
@hobrlovakatka toto zaujima aj mna, lebo muz mali v auguste celozavodnu a od jula je na materskej
@hobrlovakatka
@bajka0112 Narok na dovolenku z novej zmluvy vzniká podla ZP a je na zamestnávateľovi ci mu ju poskytne.
Celozavodna je väčšinou dva týždne-od júla nemohol mat nárok na tolko dovolenky z novej PZ.

@tatianafox daj ze od 3.11 ide MD a od uvedeneho datumu chces odnat RP tym padom dnimu od 1.12