Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte, chcem sa spytat ci aj po 1.1.2019 nadalej existuje moznost, aby manzel poberal materske 28t s tym ze ja si zrusim poberanie rodicovskeho prispevku? Moze manzel nastupit na MD/ a zaroven pracovat na novu zmluvu, prip. dohodu u toho isteho zamestnavatela/ a ja by som sa ostala starat o dieta na RD bez naroku na rodicovsky prispevok? Pracovnu zmluvu mam na dobu neurcitu. V tom case budeme mat len 1 dieta do 3 rokov / 2. dieta bude mat viac ako 6 rokov/. Ako je to s odvodmi ZP /mozem sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na to iste dieta na ktore manzel bude poberat materske?/ a ake su moznosti a odvodove povinnosti voci SP? Zapocita sa mi tych 28 t do dochodku? Je to potrebne riesit ako neplatene volno alebo su tam nejake ine moznosti? Vopred dakujem za kazdu radu.
Ahojte baby prosím prosim o radu muz zamestnal sa na 3 mesiace bude brať matersku na maleho do 25.3 lebo ma 3 roky potom ide na dalsiu s malou a tu je moja otazka prac.pomer na ktory ide na prvu matersku musi zostať trvat aby mal vypocitanu aj 2 matersku s tohto prijmu?? Aby bola aj ta druha taka ista ako ta prva?? Ked 25.3 skonci materska ma ist hned na 2 alebo mam ist na par dni ja a potom zas on?? Ďakujem za kazdu odpoveď
Prosim vas co znamena toto?
SP otcovi neprizná materské v prípade, ak má v tom istom čase uzatvorenú inú pracovnú zmluvu na plný rozsah pracovného času.
Znamená to, že SP neuzná materske otcovi, ak ma uzatvorenú novú zmluvu s inou poziciou v tej istej firme, alebo to platí aj ked uzatvorí novu zmluvu v hocijakej inej firme
@monikka22 jasneze musi trvat, inak nebude mat narok
@van_den_liv spytaj sa mihala, ked tu davas jeho odkaz ;)
@majusqa77 a vies, ze sa ho aj spytam? akurat som sa rozhodla, ze zajtra idem na jeho prednasku ;) tam ziskam viac info..kedze tu mi asi neviete poradit...
@van_den_liv Ale vieme. A uz je to tu nielen raz napísané.😉 Staci nebyt leniva a citat. Z akého dôvodu sa mame dookola opakovat?
Dievcence dnes si dal priatel preverit otazku ohladne materskej pri dvojickach priamo na SP, tak uvidime aku odpoved dostane,potom napisem ako to dopadlo
@evittam no neviem ci ma cas niekto citat 127 stran, asi nikto...preto sa tu kazdy pyta to iste dookola ako pises :D
@majusqa77 no on mi je ako politik ukradnuty, ide o to, ze tam sa mozno dozviem vsetko co potrebujem a uz vas tu nebudem musiet obtazovat svojimi otazkami...
@van_den_liv ked su baby take "neochitne"teda tak ti odpoviem ja,otvorila som si link ktory si pridala a je tam odpoveď na tvoju otazku jasne napisana
@van_den_liv Vela šťastia. Nakolko ak si to nenašla v linku co si sem dala tak asi ťažko pochopíš o čom bude hovorit. Ale mozno sa mylim.
@van_den_liv dievčatá majú pravdu, každý deň sa tu všetci pýtajú to isté. Ja keď som chcela info, som prešla vtedy možno 100 strán. Pokiaľ otec robí v tej istej firme na inu pozíciu, tak je všetko v poriadku
@evittam ja potrebujem vediet aj ine veci (to co je v linku uz davno viem) mna vsak zaujima viac info ohladom subeznej materskej a tu a je o tom malo napisane, vacsinou len to, ze nie je mozne zaroven poberat materske a rodicak, ja mam ine otazky, resp. take co vy na ne este neviete odpovedat, kedze su to vsetko nove veci, novinky platne od januara 2019...preto si myslim, ze sa viac dozviem na prednaske..dobru noc ;)
@van_den_liv Ako vieš,ze na ne nevieme odpovedať?!
@van_den_liv A odpoved na tvoju otázku:
SP otcovi neprizná materské v prípade, ak má v tom istom čase uzatvorenú inú pracovnú zmluvu na plný rozsah pracovného času.
Co na tom nechapes?! V TOM ISTOM CASE.😉

@dadicka78 tak môžeš SP mi to raz potvrdila.