icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

aliby28
6. nov 2018

Ahojte baby, rada by som sa Vás spýtala, manžel chce v roku 2019 požiadať o materské, výška materského sa mu bude rátať z roku 2018? Za akú dobu ak od januára 2018 do konca júna bol PN? Keby požiadal o materské ešte tento rok, tak by sa mu rátala materská z roku 2017? ďakujem za rady 🙂

majusqa77
6. nov 2018

@aliby28 standardne je rozhodne obdobie predchadzajuci kalendarny rok

aliby28
6. nov 2018

@majusqa77 tak dobre to chápem, a ak tam je pol roka to PN? Tak z akej sumy sa to ráta?

majusqa77
6. nov 2018

@aliby28 z dosiahnuteho vym.zakladu za dany rok

aliby28
6. nov 2018

@majusqa77 ďakujem pekne, ešte jedna otázka, ak to manžel chce vybaviť má najprv ísť do SP alebo stačí ak v robote nahlási? a ja môžem ostať doma na neplatenom rodičovskom ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov ak ani manžel nebude robiť?jedná sa o to isté dieťa?

majusqa77
6. nov 2018

@aliby28 mesiac pred sa hlasi v praci. A z sp potrebuje ziadost

monikka22
6. nov 2018

@majusqa77 a ešte sa spytam je lepsie tie 2 materske rozdelit par dnami a zobrat rodicak alebo ich suvisle potiahnut keby medzi nimi spravim pauzu asi 10 dni bude aj tak materska taka ako ta prva

A na margo prispevku niekde zo vcera babyvtu ochotne su mne poradili vzdy a nemusia toto je skupina dobrovolna tak ako si nacitaju info oni si moze kazdy... Aj ja... Robia to zadarmo a hlavne vo svojom volnom case nemyslím si ze je na mieste na niekoho tu utocit ked nedostanete svoju odpoved s tym musim ratat aj Mihal si dava platit za to co vie a co radi a co si nedava ma ako kampan takze trosku pokory...

aliby28
6. nov 2018

@majusqa77 ďakujem pekne za vysvetlenie. a teda môže by ť doma manžel na materskej (ale aj v skutočnosti, žiadna iná práca) a ja naďalej na neplatenej rodičovskej? ešte toto by ma zaujímalo... kde si to mám preveriť?

majusqa77
6. nov 2018

@aliby28 mozes

majusqa77
6. nov 2018

@monikka22 jaa by som dala medzi materskymi pauzu, aj ked len 1 den a vzala rodicak. Ja sa to chystam spravit aj medzi mojou a muzovou materskou 🙂

michellevendero
6. nov 2018

@majusqa77 môžem poprosiť 🙏🏻 keď je prác. pomer na dobu neurčitú a pribudol by mi další prác. pomer stačí mi tých 90 dni vyšší VZ = skrz plánované IVF + PN + MD /ak IVF klapne/.

majusqa77
6. nov 2018

@michellevendero podla mna nie

monikka22
6. nov 2018

@majusqa77 materska skonci 25.3 keby na dalsiu nastupi do 2.4 mam narok na rodicaky ale neovplyvni to vypocet tej dalsej materskej?

majusqa77
6. nov 2018

@monikka22 standardbe je rozhodne obdobie predchadzajuci kalendarby rok

marie1982
8. nov 2018

@evittam dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť? prečítala som si z diskusie veľa veľa dobrých rád, len som nenašla čo ja potrebujem. Manžel má nastupiť od februára na materské, pritom bude pracovať na dohodu. Ja ostávam doma na neplatenej rodičovskej dovolenke, pracovný pomer mi trvá, ale vedľa tej hlavnej pracovnej zmluve mám budem mať aj dohodu v inej firme (práca na doma). A moja otázka znie, keď mám tú dohodu aj vtedy sa môžem prihlásiť do ZP ako osoba strajaúce sa o dieťa do 6 rokov? alebo ako treba postupovať keď nechcem sa vrátiť do roboty do tých 3 rokov dcéry. Ďakujem za odpoveď.

majusqa77
8. nov 2018

@marie1982 nemozes, oevody sa budu platit z dohody

marie1982
8. nov 2018

@majusqa77 aj som si myslela 🙂 a doma môžem byť naďalej? mám nejakú povinnosť čo musím spraviť?

majusqa77
8. nov 2018

@marie1982 mozes a myslim, ze neriesis nic

marie1982
8. nov 2018

@majusqa77 ďakujem pekne za radu 🙂

zuzka56
8. nov 2018

Ahojte, chceli sme ist vybavit v nov materske s tym, ze muz by robil na inu PZ v tej istej firme ale ako citam tak od sept 2018 to nie je mozne.

evkagardian
8. nov 2018

@zuzka56 fakt? No my sa chystame v marci 2019 a takto to chcel muz urobit, ze sa zamestna v tej istej firme na novu pz

xenicka13
8. nov 2018

@zuzka56 menil sa zákon?

zuzka56
8. nov 2018

@xenicka13 bolo to spomenute o stranku nazad. SP ohladom nesplnenia starostlivosti o dieta otcom zamieta materske.

zuzka56
8. nov 2018

@xenicka13
Mihal o tom pisal. Zrejme niekomu materske zamietli...
http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=183

xenicka13
8. nov 2018

@zuzka56 No asi Mali v novej zmluve vela hodin

zuzka56
9. nov 2018

@xenicka13
Fakt netusim... pojdeme si podat ziadost o materske a uvidim ake vyrozumenie pride zo SP.

veveronika333
9. nov 2018

Ahojte prosím vas schválili niekomu z vás materskú od septembra, októbra,a manžel pracuje na novú zmluvu u toho istého zamestnávateľa? Môj išiel 3.10.na md. A novú zmluvu ma od 8.10. A ešte stale v nám neprišlo vyrozumenie že vraj sa to bude prešetrovať a môže to trvať aj dva mesiace chcem sa len opýtať či to niekto takto ma a materská mu bola schválená ďakujem pekne za odpoveď

evittam
9. nov 2018

@veveronika333 Zakon sa nemenil. Nemaju dovod neschvalit pokiaľ ma narok

veronikaveron
9. nov 2018

@majusqa77 ahoj, prosím ťa, už si mi veľa poradila, preto sa ešte na teba obraciam. Nevieš prosím ťa, či mám nárok na dovolenku, počas materskej/rodičovskej.
Pracovala som dva roky, potom som išla na materskú, rodičovskú, materskú, rodičovskú a momentálne som doma ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov s tým, že som ukončila pracovny pomer dohodou. Alebo až po nástupe do novej práce sa bude riešiť stará dovolenka (samozrejme v prípade, že mi na ňu vznikol nárok počas RD/md)
Ďakujem pekne

kaja01
9. nov 2018

@veronikaveron Nárok na dovolenku ti vzniká len počas obdobia materskej. Nevyčerpanú dovolenku ti má zamestnávateľ vyplatiť pri ukončení pracovného pomeru.