Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
na socialke dostane to iste tlacivo ako zena u gynekologa. davaju ho na podpis a mi sme si ho museli dopredu vypytat, lebo ich tam nemaju v zasobe... takze si pren musi ist vyslovene otec, mozno teda aj dopredu zavolat aby ste zbytocne nechodili. vyplni kolonku tusim iny poistenec alebo neico take a este nieco vyplni zamestnavatel
Takže netreba písať tú žiadosť s odvolaním sa na §166 zákonníka práce ? stačí to zo sociálky? Ďakujem
ak si dobre pamatam
zo socialky tlacivo
prehlasenie ze sa otec stara o dieta
papier ze ma zena zrusen rodicovsky a od nas este pytali aj potvrdenie z upsvar od kedy do kedy som poberala rodicovsky
potom dodatocne posielali od manzela z roboty novu pracovnu zmluvu
ale este sa mi zda ze na nieco som zabudla
ano, je to to iste tlacivo, len sa vyplna cast c - iny poistenec. Ja ked som ho bola brat chceli muzove rodne cislo a cislo op
Veľká vďaka žienky 🙂
Ďakujem krásne za odpovede, ešte ak sa smiem spýtať, je možnosť aj taká, že manžel už podá výpoveď, začne mu plynúť 2 mesačná výpovedná lehota a v tejto lehote si podá žiadosť o materské? môže to spraviť aj takto? ide o to, že zamestnávateľ pravdepodobne neukončí prac. pomer dohodou zo dňa na deň, ale bude trvať na výpovednej lehote...
Poradite? 19.5 mi konci MD manzel moze nastupit na MD od juna. Co vsetko vybavit? Ja chcem ostat nadalej doma ale zamestnana chcem ostat nedavat vypoved v praci. Budem musiet nieco platit?
Ahojte. Včera som sa bola pýtať na pobočke poisťovne konkrétne Dôveri na to prehlásenie sa na osobu starajúcu sa o dieťa do 6r. a povedali mi že sa to tak už nedá že maju nejaké interné správy. Že o dieťa sa može starať iba jeden rodič. viete niekto niečo o tom? Ďakujem
@majusqa77 No a ako je možné, že v zmysle Zákonníka práca majú právo obidvaja rodičia súčasne čerpať rodičovskú dovolenku? Keď som to dávnejšie študovala, tak, do Zákonníka práce to bolo pridané v zmysle nejakých smerníc Európskej únie z dôvodu toho, že ani jeden rodič nemôže byť diskriminovaný vo vzťahu k starostlivosti o dieťa.
@majusqa77 Aj mne to bolo divné že sa také niečo dá preto som sa bola osobne pýtať a veru dalo sa.
@kaja01 Veď asi ani nemenilo to je ich interná správa. Zatiaľ to nepotrebujem cca až o 3 mesiaca, zisťovala som si iba aké mám možnosti. Ale tetuška mi povedala že to je nejaká nová inerná správa a zatiaľ to ešte neriešila.
Kocky, ak manzelovi konci PP ku koncu aprila a hned 2.5 si pozida o matersku v ramci 7 dnovej ochrannej lehoty, musi zamestnavatel vyplnat nieco na ziadosti o materske?
@ayaska no lenze vo vasom pripade, sa budete musiet vratit do prace, lebo ste zamestnana, nemozete sa prihlasit na urad prace ako nezamestnana. co potom vas zamestnavatel? budete mat u neho 28tyzdnov dovolenku? vo vasom pripade, myslim si, ze zamestnavatel vam nevyhovie, ak manzel ostane na materskej a vy mate zmluvu - lenze ste na materskej. nevyhoda vo vasom pripade :/ jedine dohoda so zamestnavatelom - ze co nastane a co sa bude diat.
@majusqa77 no chodte sa spytat na socialku a Upsvar - co vam povedia, ak ide na matersku partner, tak je rodicovske konci - musi sa prihlasit na urad prace alebo vratit do prace. a ked manzelovi skonci rodicak, moze ona znova podat ziadost o rodicak a ostat doma. ale kde bude za ten cas, ak ma zmluvu - a moze sa vratit do prace? jedine ist za zamestnavatelom. lebo keby nepojde do prace - neviem ci si neplati zdravotku.
@kaja01 - v tomto pripade ano, mas pravdu. papier nepotvrdzuje zamestnavatel, ked mu zmluva skoncila.

teda matka dáva zamestnávateľovi papier od gynekológa a otec? vraj žiadosť zo sociálky ?? tak teraz neviem :(