icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

majusqa77
24. apr 2017

@kika1441 neplet RD a RP. tieto dve spolu vobec nesuvisia. na ZP moze podla sucasneho zakona ostat prihlasena stale ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. zamestnavatel nemusi o nicom vediet

majusqa77
24. apr 2017

@kika1441 neviem, do akej miery si to riesila so zdravotkou, ale ja mam od nich takuto odpoved:
"Dobrý deň,
podľa § 11, odsek (7), písm. j). zákona o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z.z. v zmysle neskorších predpisov, štát je platiteľom poistného aj za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.

Podľa odseku (10) § 11:
Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa

a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,

b) pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,

c) je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
V prípade, že spĺňate vyššie uvedené podmienky, tak je možné, aby obaja rodičia si uplatnili kategóriu poistenca štátu z titulu starostlivosti o dieťa do veku 6 rokov."

kaja01
24. apr 2017

@kika1441 Prečítaj si celú diskusiu, pletieš hrušky s jablkami. Rodičovský príspevok je jedna vec - rieši Upsvar, rodičovská dovolenka je druhá vec - rieši zamestnávateľ.

kika1441
24. apr 2017

@majusqa77 ak jej to vyjde takto, tak potom super. ale myslim si, ze to neprejde, kedze "cestnym prehlasenim" prebera do opatery otec dieta - ked ide na matersku - tym padom, sa budu o 1 dieta starat obaja? viem nase zakony. prajem vela stastia pri uspesnom vybovani tejto pani.

kaja01
24. apr 2017

@kika1441 Prosím ťa nepíš sprostosti, nič jej nemusí prechádzať, jednoducho zo zákona je to tak ako píše @majusqa77 . Ak sa nevyznáš v danej problematike, prečo prispievaš do diskusie svojimi nepravdivými radami?

kika1441
24. apr 2017

@kaja01 lebo v novembri som to riesila. :/

majusqa77
24. apr 2017

@kika1441 ale ty davas papier na socialku, nie na zdravotku

kika1441
24. apr 2017

@majusqa77 a z UPSVARU davas o odnatie z rodicaku, ten prikladas k ziadosti na socialku. tym padom musis riesit aj UPSVAR - lebo ten ta odhlasi zo zdravotky. /mne prisiel nedoplatok vo vyske 165e - aj ked pracujem na "dohodu" a manzel je na "materskej"/.

kika1441
24. apr 2017

@majusqa77 - pekny den. 🙂

kaja01
24. apr 2017

@kika1441 Nikto ťa zo zdravotky neodhlasuje, odhlasuješ a prihlasuješ sa sama, ak je za teba platí poistné štát.

majusqa77
24. apr 2017

@kika1441 neviem preco si to nechces dat vysvetlit, pisem ti to aj aj, aj @kaja01 . stacilo ist na zdravotku a prihlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.. ..zamestnavatel nic vediet nemusi, tam mas predsa RD do 3 rokov veku dietata

kika1441
24. apr 2017

@majusqa77 vdaka za rady. mozno pomozu niekomu inemu, materska manzelovi konci, takze znova dalsie papierovacky.

alenka008
24. apr 2017

@kika1441
@majusqa77 Kocky, ja som teraz z toho zmatena. Kedze termin sa blizi, zistovala som na vsetkych uradoch co treba. Zatial.mam potvrdene toto:
1. Musim poziadat na UPSVaR o odnatie rodicovskeho prispevku
2. Manzel poziada na socialke o matersku od 1.5. Kedze zamestnany nebude, nebude za neho stat platit dochodkove poistenie. Mne bude aj nadalej dochodkove poistenie platit. Dochodkove v tomto pripade moze platit len jednemu. Cize ak by muz on poziadal, ja by som sa musela odhlasit.

3. Zdravotne poistenie- ja sa prehlasim ako matka starajuca sa o dieta do 6 rokov veku dietata a tym padom bude za mna zdravotne platit stat. Kedze muz bude ziadat o matersku v ochrannej lehote, oznamovaciu povinnost voci ZP uz nema zamestnavatel, ale socialna poistovna. Za muza bude ZP normalne platit stat, ako za cloveka na materskej. Vo VSZP mi potvrdili, ze v nasom pripade bude takto stat platit ZP za oboch
4. Zamestnavatela som nekontaktovala, ale pravnik mi povedal, ze status Rodicovska dovolenka riesi iba zakonnik prace a kedze ja som o matersku poziadala, zamestnavatel mi ju musi umoznit cerpat podla zakona do 3 rokov veku dietata. Zakonnik prace neriesi ani davky, ani poistenia a zamestnavatel nema nic spolocne s tym, ci vobec a ake davky poberam alebo nie. Ja mam podla ZP voci zamestnavatelovi len 2 povinnosti. Oznamit ze
idem na matersku a najmenej mesiac pred planovanym nastupom oznamit, ze sa vraciam.
Nic ine oznamovat vraj nemusim.

Kazdopadne, budem rada ak ma niekto takuto istu situaciu ako ja, nech mi da vediet, ci jednotlive body sedia a riesili ste to rovnako.

kaja01
24. apr 2017

@alenka008 Áno všetky body sedia, krásne si to spísala a snáď to bude konečne aj návod ako postupovať.
Pri tom bode č. 3 som si nie istá, či SP má oznamovaciu povinnosť, ale ak ti to na zdravotke potvrdili, tak OK.

alenka008
24. apr 2017

@majusqa77 dakujem za info. Ano, na to ma upozornili na ZP, ze ak pojde na matersku az druheho, tak za ten den musi sa prihlasit a zaplatit zdravotne poistenie. On ale asi poziada o matersku hned od 1.5.
Inak ak by poziadal od 2.5, tak ma to tu vyhodu, ze by som dostala rodicovsky prispevok este aj za maj? To by tak slo, ze ja by som poziadala o odnatie nie k 30.4 ale az k 1.5? Ako by si to, prosiim riesila na mojom mieste Ty? Dakujem.

alenka008
24. apr 2017

@kaja01 ano, takto mi to na zdravotke potvrdili. Pytala som sa exaktne na to, ci to mame oznamit my, ked 1.5 uz muz nebude v zamestnaneckom pomere a teda zamestnavatel to oznamovat nebude. Povedali mi, ze ak muz ziada o materske v ochrannej lehote, tak tuto povinnost oznamit to ZP ma socialka, nie on. Tak snad to tak bude.

ayaska
24. apr 2017

Tak som uz uplne mimo teraz, ale vhapem to tak ze skonci mi md prihlasim sa na rodicak. Manzel bud.mesiac nastupi na md a ja pojdem na zdravotku vybavit staroslivost o dieta? Jam vsade este musim ist? Najprv na socialku ukoncit md potom na urad prace zacat rd a potom na zdravotkuu????

kaja01
24. apr 2017

@ayaska Vyššie máš presne návod čo všetko musíš vybaviť. Ty kedže ešte nepoberáš RP, tak najprv si vybavíš ten, prihlásiš sa na zdravotke ako osoba, ktorá poberá rodičovský príspevok a potom postupujem podľa návodu čo zhrnula alenka008.

ayaska
24. apr 2017

@kaja01 ok dakujem

alenka008
24. apr 2017

@kaja01
@majusqa77 pripadne ine kocky, neviete prosim ako je to s tym, ak by som poziadala o odnatie RP k 1.5. A manzel by nastupil na MD 2.5? Mala by som narok ma RP za cely mesiac a muz na materske? Nebude sa to chapat akoze sucasne poberame dva prispevky?
Je tu niekto, kto toto riesil a poradi mi ako je to najlepsie urobit? Mne pani na UPSVaR silne prizvukovala, ze o odnatie treba poziadat k 30.4. Dakujem za kazdu radu, skusenost

kaja01
24. apr 2017

@alenka008 Viem, len zo skúsenosti čo mi išli zamestnanci na materské, tak odňatie RP je možné jedine k poslednému dňu v mesiace (je to tak cca 3-4 roky). Je to presne preto aby sa zamedzilo materského a rodičovského príspevku súčasne obidvoma rodičmi v jednom mesiaci.

zdena12345
autor
25. apr 2017

@alenka008 my sme mali tak, ze ja som si odhlasila od 2.1. a manzel nastupoval 3.1 takze to urcite ide. Uz sa to tu riesilo vyssie, pozri starsie prispevky, urcite to ide a dostanete peniaze za cely mesiac. Kedze nam to dovolili, neviem, preco by to pre vas malo byt nemozne. asi je nejaky zadrhel s pani na urade

sandey
25. apr 2017

@kaja01 nie je to pravda, muž nastupoval na materskú 5.1., tiež mi pani úradníčka chcela "poradiť" tak aby nemuseli mne už vyplatiť rodičak za január, ale povedala som jej nie, takto to chceme a hotovo.... A mali sme aj materskú aj rodičak v januári

alenka008
25. apr 2017

@zdena12345
@sandey kocky a mali ste niekto taku situaciu, ze muz ziadal o materske v ochrannej 7 dnovej lehote (po tom, co mu skoncil pracovny pomer)?
Lebo v nejakych radach na internete, bolo, ze ak sa ziada napr. 2.5, tak muz sa musi na 1.5. prihlasit na zdravotne poistenie. Avsak vraj, tym, ze sa prihlasi na dobrovolne poistenie, zrusi sa mu ochranna lehota a moze to viest k neschvaleniu materskej.
@majusqa77 , @kaja01 netusite ako je to s tou ochrannou lehotou. Zrusi sa dobrovolnym prihlasenim na zdravotne poistenie?

majusqa77
25. apr 2017

@alenka008 ochranna lehota sa nerusi. on si musi vykryt vsetky kalendarne dni

kaja01
25. apr 2017

@alenka008 Toto platí jedine vtedy, keby sa prihlásil na dobrovoľné nemocenské poistenie, ale on keď mu skončí pracovný pomer má dve možnosti, buď sa na toho 1.5 zaregistruje ako nezamestnaný na Úrad práce alebo sa prihlási na zdravotnej poisťovni ako samoplatca. Myslím, že prihlásiť sa ako samoplatca je jednoduchšie, keďže sa jedná o jedeň deň.

alenka008
25. apr 2017

@majusqa77 takze myslis, ze by to mohlo byt ok? A dostali by sme aj materku aj rodicak v dannom mesiaci? Trochu sa bojim, aby sme si kvoli 200 EUR, nepokazili nieco s tou materskou

kaja01
25. apr 2017

@alenka008 Ak si neuzatvorí dobrovoľné nemocenské poistenie, tak to bude OK.

majusqa77
25. apr 2017

@alenka008 my sme dostali. ale je to cca 2 roky dozadu

kaja01
25. apr 2017

@alenka008 Zavolaj si na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny a priamo sa spýtaj, že chceš k 2.5. ukončiť poberanie rodičovského príspevku z dôvodu, že manžel nastupuje na materskú. Viem, že kedysi to tak išlo, ale hovorím, u nás na úrade aj keď ukončí poberanie rodičovského v priebehu mesiaca, dajú papier o ukončení až k poslednému v mesiaci, nejedná sa o jeden prípad.