icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

veveronika333
19. nov 2018

@lienkasta a novú zmluvu ma od akého dátumu? Držím palce dúfam ze po odvolaní vam to schvália my čakáme co príde muz je na materskej od 3.10.a stále nič neprišlo

schokobons
20. nov 2018

@klaudy2803 toto by aj mna zaujimalo, ze aka je sanca ze sa tomu budu venovat. Im to tam vraj hned vyskoci v systeme ked zacne robit, ze je na materskej, tak sa obavam ze to potom dodatocne zamietnu

veva87
20. nov 2018

My by sme tiez chceli v januári podať žiadosť a muž pracovať na 30 hod tyzdne (akože) odštikaval by sa skôr a pracoval 7,5hod. Tak neviem tiez ci by nam to takto prešlo

mamuska86
20. nov 2018

@veva87 tiež sme sa o Tom bavili,že nech mu do zmluvy dá 6h denne,že si blinkne ale zostane normálne,až do 14hodiny v robote.alebo treba do zmluvy dať že bude robiť na smeny.neviem ako to oni precízne kontrolujú,či chodia aj do práce,pozrieť toho dotyčného.....

veva87
20. nov 2018

@mamuska86 na to mi muz povedal ze vsak povie ze sa odštikol a uz si len súkromné niečo dorába...

mamuska86
20. nov 2018

@veva87 jednej babe teraz príde rozhodnutie....len si myslím že keby schválili,tak už má matersku na účte....oni si podali žiadosť 22.10.som zvedavá čo jej napíšu

lienkasta
20. nov 2018

@veveronika333 na materskej je od 2.11., zmluvu ma od 5.11.

veva87
21. nov 2018

Ženy vraj bolo o tom zamietani vcera v správach,vudela.ste to niektora? Neviem si to nájsť... čo hovorili? Ide sa to nejako riešiť či? Ďakujem

veva87
21. nov 2018

Už som si to pozrela z archívu. V podstate povedali ze aj ked sa odvolame tak materaku nepriznajú pokiaľ otec bude robiť na plný úväzok 😏

mamuska86
21. nov 2018

@veva87 nevidela,kuknem si to.dobre,nebude robiť plný úväzok a na koľko hod môže?vraveli?

veva87
21. nov 2018

@mamuska86 povedali že polovičný úväzok je v poriadku 😏Pre nás je to malo

mamuska86
21. nov 2018

@veva87 aj pre nas Je to málo.a hovorca vravel,že pracovný čas od 8 do 17 tuším či tak nejak....nie všetci otcovia robia tak.moj robí napriklad od 6-14.este aj povedal že veľa oteckov to využíva.takze už museli zasiahnuť😂

veva87
21. nov 2018

@mamuska86 tak ale na jednej strane idu sa tváriť ze chcu subehom materských podporiť mlade rodiny a potom začnú hádzať polena pod nohy 😤 Pojdeme sa asi na socialku opýtať ci by 6hod uvazok bol v poriadku...

mamuska86
21. nov 2018

@veva87 no však to,že súbeh materských od nového roku a teraz toto,museli rýchlo niečo spraviť.....aj my sa asi pôjdeme opytat

eler2014
21. nov 2018

Ahojte, chcela by som sa spytat kolko im trvva oddoslanie rozhodnutia ak sme uz nejaku čast dostali min.tyzden v piatok a doteraz papieru niet ? Mm je od konca oktobra na materskej.dakujem

lienkasta
21. nov 2018

@mamuska86 dnes majú riaditelia zo sociálnych poistovni hromadnú poradu v BA, tak uvidíme, čo vydumaju

veveronika333
21. nov 2018

@eler2014 no muž je na md 3.10. Pred 3 týždňami sme tam dali moje odňatie rd dnes bola u neho v práci kontrola zo socialky

mamuska86
21. nov 2018

@lienkasta no to nechcem vedieť,čo vymyslia😒🙄🙈

mamuska86
21. nov 2018

@veveronika333 a čo bolo?čo chceli?teda čo sa vypytovali a tak....

eler2014
21. nov 2018

@veveronika333 a dostali ste peniaze tento mesiac za minuly ?lebo my ano. A čo zistovali ? Bol to pruser ?

veveronika333
21. nov 2018

@eler2014 my to ešte nemáme ani schválené a kontrolovali zmluvy a pýtali sa na dochádzku

eler2014
21. nov 2018

@veveronika333 no šak ani my

veveronika333
21. nov 2018

@eler2014 a vy ste dostali peniaze?a nemáte to schválené ci zle som to pochopila?

veveronika333
21. nov 2018

@mamuska86 zaujímali sa o zmluvy novú aj starú a dochádzku chceli vidieť

arwen88
22. nov 2018

Ahojte, potrebovala by som poradit. Muz nastupil 5.10.2018 na matersku k 2,5 rocnej dcerke, ja som evidovana ako nezamestnana. Od 8.10. nastupil do prace na inu pracovnu zmluvu v inej firme, ako ma zmluvu, na ktoru pobera materske. Dnes mu prislo zamietnutie materskej. Podla toho, co bolo pisane tu a co nam vraveli ini, moze popri poberani materského pracovat na inu pracovnu zmluvu. Volal na socialku a ze ma podat odvolanie. Tak by som chcela poradit, ci s tzm ma niekto takuto skusenost? Dalej by ma zaujimalo, ci sa mu oplati zmenit pracovnu zmluvu na dohodu a zaziadat o materske znovu, ak by mu odvolanie zamietli. Dakujem za kazdu radu.

9lf9
22. nov 2018

@arwen88 opatovne nemoze ziadat o materske takze odvolat sa je tu o tom tema

monikka22
23. nov 2018

Baby v tomto clanku su nejake nezhody v datumoch takze ak som to pochopila ze na dohode o prevzati do starostlivosti ma byt datum o den skor ako na odnati rd?

"Čo ma prekvapilo, že koncom marca mi volala pani zo Sociálnej poisťovni a poradila mi, aby som si opravil dátum na Dohode o prebratí dieťaťa do starostlivosti. Bol tam ten istý dátum, ako dátum kedy sme boli na Úrade práce žiadať o odobratí rodičovského príspevku.

Povedala mi, že im chodia kontroly a vraj nie je správne"

nadula01
23. nov 2018

@monikka22 ak si ty odnimas RP napr k 1.12, tak do starostlivosti si muž berie dieťa od 2.12,aj nástup na MD ma od 2.12

monikka22
23. nov 2018

@nadula01 dakujem