icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

martuska2
23. nov 2018

Ahojte..tsk uz mame sj druhe mimco. Som na materkej od ojtobra. Ako to je teraz s tou subeznou od januara? Moze ist moj muz Szco od januara subezne na matersku? Ci ako po starom az ked mne skonci?

monikka22
23. nov 2018

A este predsa jedna otazka ked pojdem v pondelok odnat rodicovsky a mozem ist hned do sociqlky a pd utorku sa nahlasit muz na materskú??

arwen88
23. nov 2018

@9lf9
@jana005
Dakujem

schokobons
23. nov 2018

@monikka22 no toto chcem obehat naraz, na upsvar pre odnatok rodicaku a rovno podat ziadost na matersku, tak dufam ze sa to bude dat

nivea777
23. nov 2018

@monikka22 mozes ale pokial nepríde rozhodnutie,tak sa nebudu žiadosťou ani zaoberat

luliu
23. nov 2018

@martuska2 moze

veveronika333
26. nov 2018

Ahojte prislo nam zamietnutie ,prosím vás poslali ste už niektora mail aj na ministerstvo? Ak áno co ste k tomu napisali?nieco vlastnymi slovami? Ďakujem za odpoveď

mytraja3
26. nov 2018

Baby mate niektora skusenost ktorá robite v priemyslenom parku muz sa vratil v septembri po materskej ku koncu roka vzdy dostavaju odmeny myslite t3 dostane

monikka22
26. nov 2018

@schokobons dnes som tam bola na upsvar a na socialke tak na socialku az s komplet papiermi teda az z rozhodnutim budu to brat spatne

paulinka1986
26. nov 2018

@monikka22 prosím ťa,je nejaké tlačivo z upsvar keď chcem zrušiť RP?aby muž mohol požiadať o MD....

schokobons
26. nov 2018

@monikka22 odkedy chce tvoj muz nastupovat? To rozhodnutie o odnati RP ti na upsvar dali na pockanie? A od ktoreho mesiaca? Vdaka 🙂
Baby tie ktory uz doslo rozhodnutie (potvrdenie/zamietnutie), do kolkych dni sa vam vyjadrili od podania ziadosti?

mon1605
26. nov 2018

Ahojte, poprosim velmi pekne o pomoc dievcata, ktore sa vratili na rodicovsky prispevok po ukoncenej MD manzela. Aky je postup? Mam ist na UPSVAR dat ziadost? Je na to tlacivo? Dakujem

nadula01
26. nov 2018

@mon1605 to isté tlačivo ako 1x si vypísala, znovu všetko musíš

monikka22
27. nov 2018

@schokobons žiadosť mi vypisala pani na urade bola ochotna ale asi na stranke je ziadost a rozhodnutie mi pride poštou maju 30 dni potom to zanesiem na socialku dnes som dala odnat rp a od zajtra matersku

guglina
28. nov 2018

Ahojte, chcela by som este poprosit o radu. Sme to vymysleli tak komplikovanejsie len nevieme ci sa to da. Takze nas plan je: manzel by v sucasnom zamestnani nastupil na rd, ale nepoziadal by o materske. Nastupil by do noveho zamestnania, tam by si odrobil par mesiacov aby mal narok na matersku odtial, dal by sa na matersku tam a ukoncil by rd v povodnom zamestnani a teda pocas materskej by pracoval tam. Da sa to takto, kedze sucasny pp je vlastne ine nem.poistenie ako to z ktoreho by si uplatnil materske?

9lf9
28. nov 2018

@guglina ako moze nastupit na RD a nepoziadat o materske? Aj kedy chce ist hned na RP tak o MD musi poziadat.

kaja01
28. nov 2018

@9lf9 Normálne otec dieťaťa môže nastúpiť na RD a nemusí požiadať o dávku materské. Na RD podľa Zákonníka práce môžu byť obidvaja rodičia súčasne, ale len jeden poberá rodičovský príspevok. O materské sa žiada a keď nechcem požiadať tak nepožiadam.

guglina
28. nov 2018

@9lf9 Ak tomu rozumiem spravne tak rodicovska dovolenka a materske su dve nesuvisiace veci, na rodicovsku dovolenku ako volno od zamestnavatela ma narok kazdy rodic do 3 rokov dietata, bez ohladu na to ci pobera materske alebo rodicovsky prispevok, ved aj vacsina maminiek tu ktorym ide manzel na matersku ostava na rodicovskej dovolenke aj ked uz nepoberaju ani materske ani rodicovsky prispevok- tak tomu rozumiem ja ale mozno sa mylim

guglina
28. nov 2018

@kaja01 dakujem, a ako je to v pripade ze teda ma 2 pracovne pomery/ v jednom by teda aktivne pracoval a v druhom bol na rd, moze si uplatnit materske iba z jedneho a na druhy dalej pracovat?

kaja01
28. nov 2018

@guglina Rozumieš tomu veľmi dobre. Nástup na rodičovskú dovolenku oznamuješ zamestnávateľovi, určite o ňu nežiadaš. O materské žiadaš Sociálnu poisťovňu a o rodičovský príspevok žiadaš Úrad sociálnych vecí a rodiny, ale keď nepožiadaš je to tvoje rozhodnutie, nikto ťa nemôže nútiť žiadať.

kaja01
28. nov 2018

@guglina Čitala som si tvoju otázku a nie som si celkom istá odpoveďou, nakoľko v prvom zamestnaní je stále poistencom aj keď má prerušené poistenie z dôvodu čerpania RD.

guglina
28. nov 2018

dakujem za odpoved, on totizto v sucasnom zamestnani pracuje menej a za nizsi plat, takze by nam to nemohli zamietnut s tym odovodnenim ake teraz posielaju vsetkym oteckom, preto to vymyslame takto komplikovane

kaja01
28. nov 2018

@guglina Hovorím nie som si istá, aby potom netrvali na žiadosti z obidvoch pracovných pomerov. Stretla som sa s tým pri žiadosti o PN, síce to bolo už dávnejšie.

liduska12
28. nov 2018

@guglina ak prvu pracu neskonci tak sa mu bude materska ratat z predchadzajuceho roka, ak teda trvala aj predchadzajuci rok. Z novej by sa mu to pocitalo iba ak skonci prvu a odpracuje v novej za vyssi prijem aspon 90dni bez prerusenia nemocenskeho poistenia (pn, ocr)

9lf9
28. nov 2018

@kaja01
@guglina mne jasne ze RD poberanie RP ci MD u dve rozdielne veci ale nevedela som by sa to dalo riesit aj takto

kaja01
28. nov 2018

@9lf9 Skús si zavolať na ústredie do Bratislavy, nehovor, že to chceš urobiť, povedz, že si tak urobila a teraz nevieš z čoho sa bude rátať materská.

lavender21
28. nov 2018

@guglina podľa mňa aby mohol nastúpiť z nového pracovného pomeru musel by odrobiť 270 dní až tak by mohol požiadať o materské. A potom by sa vrátil do prvého zamestnania a tam má nižší úväzok a teda počet hodín? Rozumiem tomu správne? Na rodičovskú dovolenku má určite zo zákona nárok, nemusí povedať žiaden príspevok....

majusqa77
28. nov 2018

@lavender21 preco 270?

lavender21
28. nov 2018

@majusqa77 z mihálovych prednášok čo som počúvala mi to nejak tak vyšlo. Ak nechce brať do úvahy aj iné nemocenské poistenie, čo ona nechce, tak potom musí mať z tohto 270 dní, nie? Možno sa mýlim, tam tuším kombinovali SZČO a TPP.

kaja01
28. nov 2018

@lavender21 Ale ona nemocenské poistenie má, aj keď bude aktuálne prerušené z dôvodu čerpania RD.