Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@klaudy2803 toto by aj mna zaujimalo, ze aka je sanca ze sa tomu budu venovat. Im to tam vraj hned vyskoci v systeme ked zacne robit, ze je na materskej, tak sa obavam ze to potom dodatocne zamietnu
My by sme tiez chceli v januári podať žiadosť a muž pracovať na 30 hod tyzdne (akože) odštikaval by sa skôr a pracoval 7,5hod. Tak neviem tiez ci by nam to takto prešlo
@veveronika333 na materskej je od 2.11., zmluvu ma od 5.11.
Ženy vraj bolo o tom zamietani vcera v správach,vudela.ste to niektora? Neviem si to nájsť... čo hovorili? Ide sa to nejako riešiť či? Ďakujem
Už som si to pozrela z archívu. V podstate povedali ze aj ked sa odvolame tak materaku nepriznajú pokiaľ otec bude robiť na plný úväzok 😏
Ahojte, chcela by som sa spytat kolko im trvva oddoslanie rozhodnutia ak sme uz nejaku čast dostali min.tyzden v piatok a doteraz papieru niet ? Mm je od konca oktobra na materskej.dakujem
@eler2014 no muž je na md 3.10. Pred 3 týždňami sme tam dali moje odňatie rd dnes bola u neho v práci kontrola zo socialky
@veveronika333 a čo bolo?čo chceli?teda čo sa vypytovali a tak....
@veveronika333 a dostali ste peniaze tento mesiac za minuly ?lebo my ano. A čo zistovali ? Bol to pruser ?
@eler2014 my to ešte nemáme ani schválené a kontrolovali zmluvy a pýtali sa na dochádzku
@veveronika333 no šak ani my
@eler2014 a vy ste dostali peniaze?a nemáte to schválené ci zle som to pochopila?
@mamuska86 zaujímali sa o zmluvy novú aj starú a dochádzku chceli vidieť
Ahojte, potrebovala by som poradit. Muz nastupil 5.10.2018 na matersku k 2,5 rocnej dcerke, ja som evidovana ako nezamestnana. Od 8.10. nastupil do prace na inu pracovnu zmluvu v inej firme, ako ma zmluvu, na ktoru pobera materske. Dnes mu prislo zamietnutie materskej. Podla toho, co bolo pisane tu a co nam vraveli ini, moze popri poberani materského pracovat na inu pracovnu zmluvu. Volal na socialku a ze ma podat odvolanie. Tak by som chcela poradit, ci s tzm ma niekto takuto skusenost? Dalej by ma zaujimalo, ci sa mu oplati zmenit pracovnu zmluvu na dohodu a zaziadat o materske znovu, ak by mu odvolanie zamietli. Dakujem za kazdu radu.
Baby v tomto clanku su nejake nezhody v datumoch takze ak som to pochopila ze na dohode o prevzati do starostlivosti ma byt datum o den skor ako na odnati rd?
"Čo ma prekvapilo, že koncom marca mi volala pani zo Sociálnej poisťovni a poradila mi, aby som si opravil dátum na Dohode o prebratí dieťaťa do starostlivosti. Bol tam ten istý dátum, ako dátum kedy sme boli na Úrade práce žiadať o odobratí rodičovského príspevku.
Povedala mi, že im chodia kontroly a vraj nie je správne"

@lienkasta a novú zmluvu ma od akého dátumu? Držím palce dúfam ze po odvolaní vam to schvália my čakáme co príde muz je na materskej od 3.10.a stále nič neprišlo