Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@lavender21 Moze ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov ale to dieta nesmie chodit do skolky na viac ako 4h
@evittam ok, dik a keby chcel ísť na úrad práce, tak to musí stihnúť hneď po skončení materskej? Či tie dni čo to bude odkladať si musí doplatiť ZP?
@lavender21 Do 7dni. Btw.nema narok na podporu?
@evittam pravdepodobne má, musím z čiech pozháňať formulár U1 a snáď to stihnem :-/ a bojím sa, že ho skoro vyradia ak odmietne nejaké miesto, tak radšej vopred zisťujem čo v tomto prípade ak by tam aj nebol...
Prosim Vas pocas poberania rodicovskeho prispevku sa moze zena zamestnat na tpp? A dieťa može zaroven navstevovat jasle??? Ďakujem za odpovede
@klaudy2803 počas rodičovskej môžeš byť na tpp. Ak pôjde dieťa do jasliciek, odoberú ti RP a treba požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktory slúži výhradne na zaplatenie jaslí. Aspoň my sme to tak mali. Mala bola v mestských jasliach.
@klaudy2803 áno môžeš poberať RP, a pracovať a dieťa môže chodiť do jaslí.
No ak by boli jasle drahšie ako 220e čo je výška rodičovského príspevku, tak sa ti oplatí žiadať o príspevok o starostlivosť kt. slúži na úhradu jaslí, škôlky, opatrovateľky do max. výšky 280e mesačne.
@klaudy2803 áno môžeš, u zamestnávateľa si stále vedená na rodičovskej dovolenke, to problém vôbec nie je.
@klaudy2803 môžeš
Baby prosim o radu poziadali sme o materske na starsieho ktore neuznali z dovodu nedostatocneho poctu dni nemocenskeho co sme sa trosku preratali ale ok otazka znie treba sa niekde nahlasit/odhlasit ked bude robit ?? alebo je moznost ze je na materskej neplatenej ale platil by si dobrovolne nemocenske poist. a potom by siel hned na matersku s mladsou prac. pomer trva stale nebola dana vypoved nastupil 1,7 a s coho by mu bola ratana materska ta druha?? dakujem
Zenusky ako ste to riesili s tym zdravotnym poistenim co pomenili od 30.12. ? Boli ste sa v zdravotke prehlasit alebo ste sa zaevidovali na urad prace? Ako to je ked mne este zmluva z prace trva ale este nechcem nastupit naspat do povodnej prace. Ja sa asi nemozem nahlasit na urad prace,alebo ako? Neostava ni nic ine iba zaplatit zdravotku?
@klaudy2803 ja som sa bola nahlásiť ako samoplatiteľ, myslím že sa to určite aj tak oplatí keď si žena platí ZP.
@klaudy2803 nemozes sa evidovat ako nezamestnana ked ti trva PP. Bud samoplatca na ZP alebo sa niekde zamestnat ak je taka moznost.
@klaudy2803 wau to vazne take je? Takze ak nastupim do prace a jasle nemame mozem ten prispevok vyuzit pre opatrovatelku? A treba k tomu nejaku zmluvu s opatrovateljou alebo ako to dolozit uradom?
Moja situacia je..v maji mi konci materska ba druhe dieta..chcela by som hned po skonceni mojej materskej aby nastupil na matersku muz szco s tymto druhym dietatom. A ja by som bola na rodicaku s prvym vacsim..az v dec bude mat 3roky..mam narok na rodicovsky orispevok na vacsie dieta a muz by poberal matersku na druhe male?
@martuska2 nie je mozne poberat na 1dieta MD a na 2dieta RP sucasne.ak nebol muz na MD s 1 tak nech ide najskor s nim a nasledne s 2. Opatrovatelka musi mat opatrova.deti uvedene v zivnosti+rl+tvoja Pz a dodatok o navrate do prace skor+ zmluva opatrovatelkou so vsetkymi nalezitostami+ zvysok dokladov a ziadost da upsvar
@9lf9 uz bol na materskej s prvou minuly rok. Teraz v maji mi konci materska s druhym co odporucas? Starsia bude nat 3roky v dec. Takze s opatrovatelkou nic teda nikti na to nema zivnost..ja zatial do roboty nejdem ale mozno sa mi podari dostat do inej roboty preto som sa pytala na takuto moznost. Ale muz urcite vyuzihe matersku na druhe dieta len neviem co mam robit so sebou 🙂 som myslela ze mozem poberat rodicak na ine dieta nie na to s ktorym je muz na materskej
Prosim Vas co sa este tyka tej zmeny od 30.12. v zdravotke, nesuvisi s tym aj dochodkove poistenie v socialke? Nie je potrebne sa prihlasit aj na dochodkove? Dik za odpoved
@klaudy2803 nie
Zienky, vo FB skupine dnes pribudol príspevok od jednej pani s touto vetou: žena, ktorej muz čaká na schválenie materskej, je stale poistencom statu🤔
Ahojte.kamoske včera prišiel list zo SP,že im uznávajú MD ale ešte žiadne peniaze nedostali.ja keď som bola na md,tak buď 14 stého alebo 15steho mi prišlo na účet.je možné,že uznali a dnes im príde list,že zamietaju?🤔
@paulinka1986 nám prislo že uznávajú v polovici mesiaca (októbra, išiel od 2.10.) a myslím že prve peniaze za október prišli okolo 15.novembra.
@klaudy2803 ak ti trvá tpp, tak sa treba oplatiť na zp. Aj tak sa ti to oplatí.

@evittam ahoj, prosím ťa, keď skončí manželovi materská a chce ostať ešte doma, tak buď sa pôjde zaevidovať na úrad práce (je tam nejaká lehota?), alebo sa môže v ZP prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov na staršie dieťa, ak budem ja na materskej s mladším? Pracovný pomer mu skončil...