icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam cize ak si zaplati NP na zivnosti tak ma narok? A to mu bude stacit jeden mesiac?

lusyc
21. jan 2019

Ahojte. Prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť? Aktuálne som od zaciatku roka na materskej este s nenarodenym dieťaťom, stale cakam na vyjadrenie soc.poistovne o materskej. Moj muz planuje ist na matersku so starsou dcerkou od zaciatku februara. Kedze zdrav. stav sa mi komplikuje, budem uz musieť ist do nemocnice a neviem ako dlho tam budem, preto muž bude so staršou doma. Lenze ako vybavim úrady z nemocnice? Na urade prace odo mna pytali to rozhodnutie zo soc. poistovne, na ktoré uz 3 tyzdne cakam a bez neho neviem ukončiť rodičovský príspevok na staršiu a ani nemam ziaden doklad pre muza, aby mohol ist na matersku so staršou. Stihame to do konca januára? Co mam robiť? Dakujem velmi pekne.

evittam
21. jan 2019

@lusyc Cakat. UPSVaR ako aj SP maju 60dni na rozhodnutie.

lusyc
21. jan 2019

@evittam ďakujem za rýchlu odpoveď. Som myslela, ze do 30 dni sa musia vyjadriť. A co teraz? To muz nebude moct ist na matersku od 1.2.?

lucinkapc1
Autor odpoveď zmazal
lucinkapc1
21. jan 2019

@evittam dakujem velmi pekne

lavender21
22. jan 2019

@lusyc v prvom rade musí zamestnávateľovi oznámiť mesiac vopred, že ide na materskú. To je prvý krok. 1.2. si zanesie žiadosť na sociálnu poisťovňu a do konca mesiaca má čas doplniť aj ostatné papiere, teda potvrdenie o tom, že nepoberáš rodičovský príspevok. My sme asi tri týždne po žiadosti mali v ruke papier o odňatí rodičovského príspevku. Nebol to problém...

lusyc
22. jan 2019

@lavender21 ďakujem. Tak je dobre, zamestnávateľ už vie.

primadona
22. jan 2019

@evittam ahoj ty sa tu v tom vyznáš🙂prosím ťa ak muž chce nastúpiť od 2.3. na materskú kedy ja mám isť požiadať o odnatie rp?dakujem ti

sasesoe
22. jan 2019

@lusyc daj si ziadost o odnatie rp teraz a papier zoSP dolozi manzel ked dojde

lusyc
23. jan 2019

@sasesoe bola som na UP a bez rozhodnutia zo SP som nevybavila nic. Ze mám prísť az ked budem mat papier zo SP.

lavender21
23. jan 2019

@lusyc a aký papier zo SP im máš akože priniesť? Veď rozhodnutie tvojmu mužovi nedajú kým nebude rozhodnutie z úradu práce o odňatí rodičovského príspevku...

evkao
23. jan 2019

@lusyc rodicovsky prispevok na starsiu mozes ukoncit bez akehokolvek dovodu, na to nepotrebujes ziadne rozhodnutie zo SP, napis ziadost o ukoncenie RP k urcitemu datumu a odnes na UP, oni ti daju potvrdenie o ukonceni poberania RP

9lf9
23. jan 2019

@lusyc aby mohli ukoncit RP na starsie dieta potrebuju na to rozhodnutie ze od dakeho datumu vznika narok na MD ( 6t ci 8t ) pred narodenim tohoto dietata...vzdy tak bolo

9lf9
23. jan 2019

@lavender21 ona chce ukoncit svoj RP lebo jej vznikol narok na MD pri dalsom dietati neriesi este MD otca to az vo februari podla toho co pise

lavender21
23. jan 2019

@9lf9 aha, tak potom jasné, ja som myslela že o materskú otca teraz ide...

lusyc
23. jan 2019

Ide o oboje. Vznikol mi nárok na materskú na mladšie dieťa, otec ide od 1.2. na rodicovsku so staršou a chce poberat na nu materskú, kedze ma dva roky. A z UP chceli to rozhodnutie o mojej novej materskej. Zajtra uz ale idem do nemocnice. Jedine, co som vybavila v SP telefónom je, ze mi poslu provizorny papier o mojej novej materskej, ktory muz zanesie na UP. A potom odnesieme rozhodnutie. Aby mu mohli vyplacat matersku na starsiu. Ak tomu dobre rozumiem. Zvysne papiere ku svojej rodicovskej odovzdal zamestnavatelovi.

primadona
23. jan 2019

@lusyc manžel bol na sp a tam mu povedala pani že stačí zrušiť týžden pred nástupom na md,tak ja už neviem potom

lusyc
23. jan 2019

Len ja moj rodicovsky bez mojho papiera zo SP nemam ako zrusit.

sasesoe
23. jan 2019

@lusyc ale ved tebe nastup na md vypisuje gynekolog, cize datum vies. Toto dat do ziadosti a rozhodnutie dolozit ked bude. Mne tak zobrali ked som sla na md s mladsim, isto nebudem chodit 10x na urady ked postara moze sprait aj njekto iny. Drzim palce

lusyc
23. jan 2019

Uz som tak stihla dnes urobiť. Ale ked som tam bola minule, papier od gynekologa im nestačil, ze mam prist zrusit rodicak, az ked budem mat rozhodnutie zo SP. Dnes stačila kopia ziadosti o materske od gynekologa. Tak snad to bude ok a mozem si zajtra pekne odkráčať na hospitalizaciu.

lulu0123
28. jan 2019

Baby,ktore ste uz o materske otca ziadali a muzi su SZCO? Ziadame od 4.2. a ako je to teraz s odvodmi,ktore netreba platit.Len to prestane platit,alebo o tom pride nejake rozhodnutie?

janauh
29. jan 2019

@lulu0123 moj muž je od októbra na materskej. Rozhodnutie k odvodom nepride. On nastupoval v polke mesiaca a za ten este zaplatil a dalsi mesiac mu tu polovicu vratili zo socialneho. Zacne znovu si platit ked skonci materska. V zdravotke bol osobne nahlasit zmenu a povedala ze si neplati tiez a v rocnom zuctovani uvidia ci nieco nepresiahol v prijimoch. Tiez znovu tam pojde po skonceni nahlasit zmenu.

karajazviny
30. jan 2019

Neviem, či to tu už bolo spomínané, ale po ukončení mužovej materskej mu príde nejaké vyrozumenie o skončení, či si má ísť pýtať na sociálku, aby som ja mohla žiadať o rodičak

evittam
30. jan 2019

@karajazviny Nie,nic mu nepríde. Treba ist osobne. Ako aj keď skončí zene MD.

karajazviny
30. jan 2019

@evittam ďakujem...nejak som si to už nepamätala, ako sme to riešili, keď mne končila...a keď prišlo vyrozumenie, koľko mu schvaluju, tak tam bol napísaný aj presný dátum do kedy trvá?! No však akurát ten papier, nemôžem nájsť 🙈 či sa tam môže ísť aj pár dní skôr, či presne, či pár dní neskôr?

9lf9
30. jan 2019

@karajazviny skor nie, presne a neskor moze. Vypocitaj 28t od naroku.

sasesoe
30. jan 2019

@karajazviny zavolaj si na sp a ti povedia presny datum a myslim, ze vedia ti potom poslat aj postou potvrdenie do 7 dni (ale musis o to poziadat), aspon pri zene.

karajazviny
30. jan 2019

@sasesoe a @9lf9 ďakujem

gurags
31. jan 2019

@janauh vrátili? Môjmu povedali že má zaplatiť alikvotnu časť. A zdravotku tiež neplatí? To ani neviem. Akurát môj muž bude fakturovat normálne, tak asi radšej budeme platiť. Aby sme nemuseli doplácať. My máme akurát žiadosť na socialke, tak budeme čakať na vyjadrenie.