Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@karajazviny materske vypláca sociálna poisťovňa a ta už od začiatku min. roka robí prihlasovanie a odhlasovanie automaticky takze tam netreba ísť (sama som tam bola zbytočne tento týždeň). Ak potrebuješ nejaké potvrdenie malo by stacit aj zavolať aby to poslali na adresu.. Rodičak vypláca upsvar nie sociálna poisťovňa, tam sa treba ísť prihlasit osobne, ten by mali vyplácať aj spätne ak tam aj nestihneš prísť včas.. .
@ala_26 ďakujem za info... ešte na pol roka mám nárok na rodičák, tak si oň pôjdem opäť požiadať, len mi bolo povedané, že potrebujem k tomu potvrdenie, že manžel už nič nepoberá...tak ako on vtedy potreboval, že ja nič nepoberám...
Tak tam skúsime zavolať, možno vybavíme aj po telefóne, tak ako píšete 😊 vďaka ešte raz
Ahojte potrebujem poradiť muž poberá matersku a zároveň chodí doroboty a chcel by ist na ošetrovne s dcérkou myslíte že sa to da ? Nebude v tom problem kedze pobera materske ? Ďakujem
@nika3033 treba ist nato logicky. ;)
Nie, nemoze ist na OČR, ked pobera MD
@evittam sak este OČR 🙂 🙂
@evittam teraz som len zvedavá, ak chlap ktorý poberá materské a pracuje a potrebuje ostať doma-chorý, alebo s dieťaťom, tak aké má možnosti? Môže ísť na neplatenú PN? Či jedine neplatené voľno? To mu ale zamestnávateľ nemusí dať, nie?
@lavender21 Moze ist na PN ale nebude platená.
@veronikaszabova Potom sa ludia divia,ze SP zacala robit problemy a opatrenia.
otazka: keď mužovi končí materská museli ste doniesť na úrad práce papier/ potvrdenie zo sociálnej poisťovne že ani vy nepoberate materskú?