Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
Ahojte. Prosím Vás, vedeli by ste mi poradiť? Aktuálne som od zaciatku roka na materskej este s nenarodenym dieťaťom, stale cakam na vyjadrenie soc.poistovne o materskej. Moj muz planuje ist na matersku so starsou dcerkou od zaciatku februara. Kedze zdrav. stav sa mi komplikuje, budem uz musieť ist do nemocnice a neviem ako dlho tam budem, preto muž bude so staršou doma. Lenze ako vybavim úrady z nemocnice? Na urade prace odo mna pytali to rozhodnutie zo soc. poistovne, na ktoré uz 3 tyzdne cakam a bez neho neviem ukončiť rodičovský príspevok na staršiu a ani nemam ziaden doklad pre muza, aby mohol ist na matersku so staršou. Stihame to do konca januára? Co mam robiť? Dakujem velmi pekne.
@evittam dakujem velmi pekne
@lusyc v prvom rade musí zamestnávateľovi oznámiť mesiac vopred, že ide na materskú. To je prvý krok. 1.2. si zanesie žiadosť na sociálnu poisťovňu a do konca mesiaca má čas doplniť aj ostatné papiere, teda potvrdenie o tom, že nepoberáš rodičovský príspevok. My sme asi tri týždne po žiadosti mali v ruke papier o odňatí rodičovského príspevku. Nebol to problém...
@lavender21 ďakujem. Tak je dobre, zamestnávateľ už vie.
@lusyc a aký papier zo SP im máš akože priniesť? Veď rozhodnutie tvojmu mužovi nedajú kým nebude rozhodnutie z úradu práce o odňatí rodičovského príspevku...
@lavender21 ona chce ukoncit svoj RP lebo jej vznikol narok na MD pri dalsom dietati neriesi este MD otca to az vo februari podla toho co pise
@9lf9 aha, tak potom jasné, ja som myslela že o materskú otca teraz ide...
Ide o oboje. Vznikol mi nárok na materskú na mladšie dieťa, otec ide od 1.2. na rodicovsku so staršou a chce poberat na nu materskú, kedze ma dva roky. A z UP chceli to rozhodnutie o mojej novej materskej. Zajtra uz ale idem do nemocnice. Jedine, co som vybavila v SP telefónom je, ze mi poslu provizorny papier o mojej novej materskej, ktory muz zanesie na UP. A potom odnesieme rozhodnutie. Aby mu mohli vyplacat matersku na starsiu. Ak tomu dobre rozumiem. Zvysne papiere ku svojej rodicovskej odovzdal zamestnavatelovi.
Len ja moj rodicovsky bez mojho papiera zo SP nemam ako zrusit.
Uz som tak stihla dnes urobiť. Ale ked som tam bola minule, papier od gynekologa im nestačil, ze mam prist zrusit rodicak, az ked budem mat rozhodnutie zo SP. Dnes stačila kopia ziadosti o materske od gynekologa. Tak snad to bude ok a mozem si zajtra pekne odkráčať na hospitalizaciu.
Baby,ktore ste uz o materske otca ziadali a muzi su SZCO? Ziadame od 4.2. a ako je to teraz s odvodmi,ktore netreba platit.Len to prestane platit,alebo o tom pride nejake rozhodnutie?
@lulu0123 moj muž je od októbra na materskej. Rozhodnutie k odvodom nepride. On nastupoval v polke mesiaca a za ten este zaplatil a dalsi mesiac mu tu polovicu vratili zo socialneho. Zacne znovu si platit ked skonci materska. V zdravotke bol osobne nahlasit zmenu a povedala ze si neplati tiez a v rocnom zuctovani uvidia ci nieco nepresiahol v prijimoch. Tiez znovu tam pojde po skonceni nahlasit zmenu.
Neviem, či to tu už bolo spomínané, ale po ukončení mužovej materskej mu príde nejaké vyrozumenie o skončení, či si má ísť pýtať na sociálku, aby som ja mohla žiadať o rodičak
@karajazviny Nie,nic mu nepríde. Treba ist osobne. Ako aj keď skončí zene MD.
@evittam ďakujem...nejak som si to už nepamätala, ako sme to riešili, keď mne končila...a keď prišlo vyrozumenie, koľko mu schvaluju, tak tam bol napísaný aj presný dátum do kedy trvá?! No však akurát ten papier, nemôžem nájsť 🙈 či sa tam môže ísť aj pár dní skôr, či presne, či pár dní neskôr?
@karajazviny skor nie, presne a neskor moze. Vypocitaj 28t od naroku.
@karajazviny zavolaj si na sp a ti povedia presny datum a myslim, ze vedia ti potom poslat aj postou potvrdenie do 7 dni (ale musis o to poziadat), aspon pri zene.

@evittam cize ak si zaplati NP na zivnosti tak ma narok? A to mu bude stacit jeden mesiac?