icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

semilia
12. mar 2019

@liduska12 prečo max 4 hod, ide o súkromné jasle.

liduska12
12. mar 2019

@semilia nic, uvedomila som si, ze vlastne nepises nic o tom, ze by si bola osoba celodenne starajuca sa o maleho, vtedy sa jedna o tu podmienku max 4 hod denne. Je to tym padom v poriadku, ak je aj cely den v jasliach 🙂 tak som to nejak automaticky dala na tu nasu situaciu co sme mali, ale asi ste v inej ako sme boli my, ja som ostala doma, ked manzel poberal materske.

zuzu21061
Autor odpoveď zmazal
lubinka26
Autor odpoveď zmazal
evittam
18. mar 2019

@lubinka26 Mozes. Nie, nie je.

bambula2605
18. mar 2019

Ahojte. Viete mi niekto poradit, ako postupovat? Manzelovi 16.3. skoncila materska, dnes uz zarezaval v praci, cize ,,papierovacky" ide riesit zajtra. Najskor asi na socialnu. Potrebuje tam nieco priniest? Budeme musiet cakat zas na nejaky papier, aby som potom mohla poziadat opät o RP a tiez zmenit ,,status" na zdravotnej?

evittam
18. mar 2019

@bambula2605 Na SP od kedy do kedy bol na MD. Potom podat žiadosť o RP na UPSVaR.

bambula2605
18. mar 2019

@evittam dakujem

lubinka26
18. mar 2019

@evittam ďakujem.

gynevra
21. mar 2019

Neviete niekto prosim, ci moze byt aj taky pripad, ze otec z jedneho PP nastupi na matersku dovolenku, pocas nej sa zamestna inde, SP mu sice davky stopne, ale otec aj nadalej ostava na materskej bez davok a pracuje u noveho zamestnavatela. Je povodny zamestnavatel viazany drzat mu pracovne miesto a vznika takto otcovi pocas materskej narok na dovolenku?

because
27. mar 2019

@janauh
@jarka_ch
Zienky s akymi dokumentami ste isli do tej ZP? Co vsetko k tomu treba?
Rodicak mam odobraty od 1.4 tak sa idem zahlásil ako samoplatca.
Vdaka

janauh
27. mar 2019

@because mala som so sebou rozhodnutie o zastaveni rodicovskeho ale nepytala pani nic, ked ta odhlasia z uradu ona to vidi v PC a potom ti ds vypisat tlacivo na samoplatcu.

because
28. mar 2019

@jarka_ch mne sa stalo toto iste. Ako ste nakoniec dopadli?
Zamestnávateľ ma v systeme ze zaznacil prechod z MD na RD a dovera to v systeme nema. Ked to nemaju v systéme nemoze ma prihlásiť asi samoplatcu pocas manželovej MD.

Poraďte : Na firme ma ale napadli ze pocas muzovej MD by som teda ja mala mat neplatené volno z mojho PP, ako argumentovať ze nie?

liduska12
28. mar 2019

@because u zamestnavatela argumentuj paragrafom 166 ods.2 Zakonnika prace. Mas rovnake pravo cerpat na svoje dieta rodicovsku dovolenku ako tvoj muz. To sa jednoducho v zakone nevylucuje, ze moze cerpat rodicovsku dovolenku na to iste dieta len jeden rodic. To ci poberate take alebo onake davky nie je zamestnavatelova starost. On ta ma evidovat ako zamestnankynu na rodicovskej dovolenke, az kym mu neoznamis, ze prerusujes alebo koncis RD. Ziadne neplatene volno ani ine bludy. Mna o tom dokonca tetka na Socialke na dochodkovom presviedcala, tak som ju vyviedla z omylu a objasnila jej niektore pojmy (nechapala rozdiel medzi rodicovskou dovolenkou a rodicovskym prispevkom)...

because
28. mar 2019

@liduska12 dakujem velmi pekne

lily1983
Autor odpoveď zmazal
lavender21
29. mar 2019

@liduska12 veľmi pekne si to vysvetlila 😉

evittam
29. mar 2019

@janauh Z akeho uradu ta kto odhlasi? Pocas RD nie si nahlásená na ziadnom urade.

janauh
29. mar 2019

@evittam urad prace ma odhlasil z poberania rodičáku a to vidi zdravotná poistovna v systeme, preto odomna pani v zdravotke nic nepytala pri nahlaseni ako samoplatca

evittam
29. mar 2019

@janauh Ale ty sa na UPSVaR neprihlasujes na ziadny "rodicak". Ty len poberas alebo nepoberas RP. 😉 A papier nepytala lebo nema aky pytat a staci vypisat prihlasku na ZP ako samoplatca

janauh
29. mar 2019

@evittam hlboko sa ospravedlnujem za svoju nevedomost, myslim ze dotycna ktora sa ma pytala pochopila co som chcela povedat

evittam
29. mar 2019

@janauh Mne sa neospravedlnuj. Ja som ta len upozornila na fakty.😉

mata11061
5. apr 2019

@evittam ....Ahoj vydim ze sa vyznas!Prosim mozem sa spytat?muz ma od3.4nahlasenu matersku ja som odhlasila rodicovsky a chcem zostat doma z malou co mam urobit dalej prosim?nahlasit sa zp celodennu starostlivost o dieta ,ci z toho uz spadlo a musim sa dobrovolne stat samoplatitelkou?prosim porad ak si si tym presla!dakujem s pozdravom martina

mata11061
5. apr 2019

@mata11061 este som zabudla ze som zamestnana na dobu neurcitu,ale to asi zamestnavatelovi nemusim oznamovat ,ze muz ide na MD ..ked chcem pokracovat vRD!Len neciem to zdravotne a dochodkove ako dalej?

evittam
6. apr 2019

@mata11061 Ak mate len jedno dieta do 6rokov tak samoplatca na ZP. Zamestnávateľovi neoznamujes nic. Jeho nezaujima,ze tvoj muz je na MD. Je to tvoj zamestnavatel nie muzov.
Vid príspevky vyssie. Staci citat.

mamina321
6. apr 2019

Keď manželovi skončí MD tak zase požiadam o rodičovský príspevok na základe dokladov zo SP že tam ani jeden nepoberá materskú. Otázka, možno to tu už bolo... ja sa prihlasujem do soc.poistovne alebo mám nejakú povinnosť aby mi stat platil dôchodkové? Na zdravotnú viem že musím ísť ale sociálna mi nie je jasná.

evittam
6. apr 2019
mamina321
6. apr 2019

@evittam dakujem pekne a tam mi platí stat v podstate od začiatku materskej?

evittam
6. apr 2019

@mamina321 Si poistencom statu pokial si na RD.

monikka22
6. apr 2019

Baby v maji bude 270 dni co bude muz nenocensky poisteny no mozen teraz uz poziadat o odobranie rp k 1.6 a on by v maji nastúpil na md ze by sim nemusela potom cakat na rozhodnutie