icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

mata11061
6. apr 2019

@evittam No ja som citala, len viem ze tu niektore dievcence pisali ze to museli riesit najskor zo zamestnavatelom,lebo ich nechceli prihlasit ako samoplatkine ked maju pp.a kedy treba ist do ZP ked muz je od 3.4na MDmam cakat este na papier o zruseni a potom alebo hned!Ked este za tento mesiac prinalezi RP.dakujem

milagros
7. apr 2019

@monikka22 ty nemozes poberat rp ked muz bude na materskej taze musis si daat odnat najneskor v ten den ked on nastupuje napr.on nastupi 5.5. Tak ty si musis poziadat o odnatie od 5.5.

monikka22
7. apr 2019

@milagros jaj ano ja som to zle napisala myslela som tak ze muz ide od 15.5 na md k 14.5 dam odnat a mozem to uz teraz ci az v maji

milagros
7. apr 2019

@monikka22 mozes aj teraz ale este je to skoro si myslim keby ste si nieco rozmysleli ale najneskor v ten den sa da ...my sme tak davali

evittam
7. apr 2019

@milagros Pokiaľ viem tak k žiadosti o MD muza treba doložiť potvrdenie ze matka nepobera RP. Ako je to tu napísané a nielen 1x.

monikka22
7. apr 2019

@evittam ano a na to potvrdenie sa caka tak som to chcela uz teraz podat ale pockam na maj pre istotu

evkao
7. apr 2019

@monikka22 ja som bola na UP zaciatkom februara (ziadost o odnatie rodicaku som chcela podat k 3.3), poslali ma domov, ze mam prist najskor tyzden predtym, sla som tam az 27.2, dostala som prefotenu ziadost o odnatie rodicaku, manzel so vsetkymi dokumentami siel este ten den do SP (ziadost o matersku od 4.3)..... v polke marca nam prislo zo SP rozhodnutie, z UP som dostala potvrdenie o odnati rodicaku na zaciatku aprila

monikka22
7. apr 2019

@evkao nam povedali ze ba sp az s rozhodnutim o odnati rodicovskeho

milagros
7. apr 2019

@evittam netreba dolozit z upsvar potvrdenie ze oni si to vypytaju -socialka ale ze ked donesieme urychli sa to ...tak my sme brali osobne ked doslo po 30.dnoch ...takze @monikka22 moze ist na upsvar podat ziadost o odnatie RP od 15.5. Prefotenu ziadost dolozit na socialke k ziadosti o MD a dolozit potvrdenie z upsvar ked oficialne dojde listom ...dokonca sme mali stastie na sikovnu babu na upsvar a dala mi este aj doklad o tom ze muz si neuplatnuje narok na RP ze aj to zvyknu chcet na socialke

sasesoe
7. apr 2019

@evkao ahoj, pls, toto si riesila teraz? Tento rok? Alebo minuly? A na ktorej pobocke SP? Vdaka

evkao
7. apr 2019

@sasesoe ano, tento rok, pobocka Zilina

evittam
8. apr 2019

@milagros Tak to počujem prvýkrát, ze SP si nieco bude pytat od UPSVaR.

9lf9
8. apr 2019

@evittam ano mozem potvrdit ze soc.poistovna si posiela doziadania v tychto pripadoch.

evittam
8. apr 2019

@9lf9 Nie je možné, že niečo take dokazu.😉😁

milagros
8. apr 2019

@evittam veru veru aj ja som kukala ako puk ked mi to povedala ale myslim ze to by rozhodnutie potom trvalo polroka😂.normalne neverim ze ty si nieco nevedela 😉..tak slovensko napreduje milovymi krokmi 😂 uz aj vypis z registra trestov tusim netreba na niektorych uradoch nosit ...ze si sami vyziadaju

evittam
8. apr 2019

@milagros Ja neviem všetko. Ako nikto.😉

9lf9
8. apr 2019

@evittam 😂

xenicka13
9. apr 2019

@evittam prosim ta, teraz je nejaka novinka, ak muz nastupi na dohodu, tak to musi oznamit SP? Ved oni to uvidia podla mna... Dakujem

anka8811
9. apr 2019

Maminy chcela by som sa spytat ohladom materskej manzela.v praci mu tvrdia ze musi mat pracovnu zmluvu na dobu neurcitu.ja sa vraciam do prace a manzel by zostal na materskej nepracoval by. Ja si myslim ze to aku ma momentalne zmluvu ci urcito neurcito nema na to vplyv

luliu
9. apr 2019

@anka8811 vplyv to nemá ak spĺňa podmienky na materskú, len treba rátať s tým, že ak doba určitá uplynie počas materskej tak zamestnanie konci, teda nemusí mu nikto držať miesto

evittam
9. apr 2019
lavender21
9. apr 2019

@anka8811 presne ako píše @luliu, je to jedno akú má zmluvu. Môj manžel mal zmluvu na dobu určitú, tá končila počas materskej a ďalej mu ju nepredĺžili...

mata11061
9. apr 2019

@evittam ahoj ,prosim za ako dlho sa treba pprihlasit do ZP ako samoplatitel?muz je od3.4naMD,ale este ziadne rozhodnutia neprisli!

evittam
10. apr 2019

@mata11061 Do 8dni.

because
10. apr 2019

@mata11061 do 8 dni ododna odobratia rodičovského prispevku

monikased
11. apr 2019

Ahojte, prosím o radu. Od marca mi odňali RP, som na úp, manžel je na Materskej od 2.3., a pracuje ako živnostník. Vraj sa da dodatočne aj požiadať o rodičák za marec, ak ano môžem už teraz?

A ohľadom mna - mám inu možnosť po zmene zákona ako byt dobrovoľne nezamestnaná alebo evidovaná nám up? Keď teda chcem byt doma s dieťaťom.
Vďaka!

evittam
11. apr 2019

@monikased Byt na RD.

monikased
11. apr 2019

@evittam to nemôžem keď manžel začal MD. A čo sa týka toho doplatenie rodicaku za prvý mesiac jeho MD nevieš prosím?

luliu
11. apr 2019

@monikased môžeš byť na rd, prečo by si nemohla. Len si musíš platit zp. K akému dnu si ukončila poberania RP? Ak k 2.3 tak ti ešte mal v apríli za marec prist

evittam
12. apr 2019

@monikased Co nemozes? Byt na RD? Preco by si nemohla?! Zena zostava normálne na RD. Na tu ma narok do 3rokov veku dietata.
Pravdepodobne si tu nic necitala. Len stale dookola tie iste otazky....