icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

monikased
13. apr 2019

@evittam sorry myslela som to v zmysle zároveň poberať RD a Materskú, nie byť samoplatca ZP, zle som sa vyjadrila. Skôr ma zaujíma či už môžem dodatočne požiadať o marcový RP.
A nič v zlom ale keď nechceš odpisovať na otázky tak vôbec nemusis 🙂 vďaka za ochotu ale ;)

evkao
13. apr 2019

@monikased do 3 rokov veku dietata si na RD, nemusis sa evidovat na UP, ani byt dobrovolne nezamestnana - jedine sa prihlasit v ZP ako samoplatca
ak si poziadala o odobranie rodic.prispevku odo dna 2.3, pride ti rodicak za cely marec este teraz v aprili

evkao
13. apr 2019

@monikased ale v podstate toto vsetko ti tu uz pisali 🙂

evittam
13. apr 2019

@monikased RD sa neda poberať. A ano všetci tu budeme dookola pisat to iste lebo nie si ochotná čítať. Ano mozes.

liduska12
13. apr 2019

@monikased pisala si, ze ti od marca odobrali RP a manzel zacal od 2.3. poberat materske. Tym padom ti odpoviem na otazku, ano poziadaj si uz teraz o doplatenie RP za marec. Musis dat nanovo ziadost o RP a potom opat odnat od 2.3. kvoli tomu, ze manzel zacal poberat materske. Ak ti ho teda odnali od 1.3. (teraz uz totiz vedia odnat presne od datumu nastupu otca na materske a nemusi si tak ani jeden z rodicov dodatocne ziadat o doplatenie RP za ten dany mesiac). My sme to takto komplikovane ziadali pri prvom materskom muza, pri druhom sa dalo odnat presne k datumu jeho nastupu na cerpanie materske a nebolo treba o to dodatocne potom ziadat.
Co sa tyka tvojej otazky ohladom dobrovolne nezamestnanej osoby, uz ti skoncil PP? Dala si vypoved? Ak si teda evidovana na UP, poziadaj si o podporu v nezamestnanosti ak splnas podmienky naroku. Ak tvoj pracovny pomer netrva, totiz nemas ako byt na RD. Ak chces ostat doma s dietatom je teda na tebe, ci chces alebo nie robit. Existuju aj prace, ktore vies robit z domu. Inak asi velmi nemas na vyber, budes zatial nezamestnana a ked sa rozhodnes vratit do prace tak si najdes nejaku novu pracu. Ak ti pracovny pomer stale trva, ostanes nadalej na RD a nic s pracou neriesis, vratis sa ked budes chciet alebo po dovrseni veku 3r dietata.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Akoze nevie byt na RD ak PP netrva?! To si kde pocula. Na RD moze byt do 3rokov veku dieta ci PP trvá alebo nie.
Na RD je nadalej, len nepobera RP. RD s RP nema nič spoločné.

liduska12
13. apr 2019

@evittam a kde bude akoze na tej rodicovskej dovolenke? Na urade prace? Rodicovska dovolenka sa ziada od zamestnavatela.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Nie bude nadalej na RD ako bola doteraz len bez naroku na RP. Nikoho ziadat nemusi. UPSVaR neriesi RD ale len RP. Ak otec bude na MD na to iste dieta tak podla noveho zakona o ZP nemôžu byt obaja poistencom štátu-od 30.12.cize preto musi byt samoplatca. Do 30.12.2018 mohla byt prihlásena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov (neplatena RD)😉. A zamestnavatela nežiadas o RD ale mu ju oznamujes.

luliu
13. apr 2019

@liduska12 to je pekná hlúposť co píšeš. Na rd môže byť aj zamestnaná aj nezamestnaná osoba.

liduska12
13. apr 2019

@evittam kazdopadne, vyhodnejsie by pre nu bolo poziadat o podporu v nezamestnanosti, kym otec dietata pobera materske, ak splna narok. A to dalej co pises o ZP, ja viem, mne to vysvetlovat nemusis 🙂

liduska12
13. apr 2019

@luliu
@evittam nezda sa mi spravne praveze to co pisete vy, ale prezistim si to este raz. Rodicovska dovolenka je pravo zamestnanca vyplyvajuce zo Zakonnika prace. Ked raz niekomu skonci pracovny pomer, stat ho moze rozpoznat este ako osobu celodenne starajucu o dieta do 6rokov a tym padom ako poistenca statu, ale nie na rodicovskej dovolenke. Kazdu zmenu, prerusenie, ukoncenie RD oznamuje zamestnanec zamestnavatelovi. Ak ho raz nema, komu to oznami? Je to tu diskusia, tak diskutujme o tom.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Tak písala si zavadzajuce informácie. Dovolila som si ta opraviť. To je vsetko.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Ale ona keby bola zamestnanec tak nic zamestnávateľovi neoznamuje. Je nadalej na RD. Zamestnávateľa nezaujima ci pobera RP.
A zistiťuj. Plati co som uz napísala.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Btw na RD si koho poistenec?! Štátu! A je fuk ci si alebo nie si zamestnana. Mas medzery v zakladnych pojmoch. A len dojmy nestačia.😉
Staci pochopit jednoduchu vec ze RD nema nic s poberanim RP. Su to dve odlišné veci.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 A pokial skonci PP pocas RD tak poistenec je nadalej poistencom statu na RD. Ziadne "rozpoznávanie" sa nekona.😁😉

liduska12
13. apr 2019

@evittam neopravujes ma spravne, preto ti oponujem. Ja nehovorim nic o tom, koho je poistenec pocas RD, ale o tom, ze na RD ma pravo zamestnanec podla Zakonnika prace, od toho sa cely narok na rodicovsku dovolenku odvija. A neviem preco ty miesas RP a zamestnavatela, ale zjavne necitas ani mamicku co sa tu nieco pyta a ani mna s porozumenim, takze by si s tym mohla najprv zacat a potom “opravovat” inych. Ja mam dane pojmy dost jasne, mam to aj akademickym titulom podlozene, takze by som velmi ocenila keby si si odpustila vyrazy ako “mas medzery v zakladnych pojmoch”. Precitaj si otazku danej mamicky este raz a moje odpovede este raz, dakujem.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Ale ano. Ty tu splietas pojmy. Najskor,ze zamestnavatela treba ziadat-podla teba-o RD, neskor je to uz pravo a podobne "perly". A nic v zlom ale tvoj akademický titul si vopchaj vies kam. Ja mam vyse 20rocnu prax. A mamicke som odpovedela jasne a zrozumiteľne.
A z coho to máš akademický titul-socialna práca?!

evittam
13. apr 2019

@liduska12 A ty si prečítaj moje odpovede. Su viac nez jasne a k veci a pravdive. Pekný den.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 ....Ak tvoj pracovny pomer netrva, totiz nemas ako byt na RD...-blbost
Rodicovska dovolenka sa ziada od zamestnavatela...-dalsia...

liduska12
13. apr 2019

@evittam bolo by fajn, keby si podlozila informaciu o tom, ze nezamestnanena osoba moze byt na rodicovskej dovolenke zakonom v ramci legislativy SR. A taktiez, naucila sa komunikovat s ludmi bez urazania ich, lebo to ta zjavne ani 20rocna prax nenaucila.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Ja nikoho neurazam a ani sa nepotrebujem ohanat akademickým titulom. Co tebe zjavne staci. Naštuduj si zakon. Ako je možné, že matka moze byt na predlzenej neplatenej RD?? T.j.ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov? V tomto prípade niecje zamestnana....Nemienim sa tu hadat. A ani ti niečo dokazovať. Ty dokaz opak. Ked si si taka ista.

liduska12
13. apr 2019

@evittam tak podme teda podla zakona (presnejsie ZP): o predlzenu neplatenu rodicovsku dovolenku opat zamestnankyna ziada zamestnavatela alebo teda oznamuje mu zmenu v RD, tj. ze ma dieta s dlhodobo nepriaznivym zdrav. stavom a prinalezi jej RD do 6tich rokov jeho veku (ak teda chceme pomenovat veci SPRAVNE, pricom v skutocnosti oba pojmy su spravne. Zamestnanec podla § 166 ods.2 ZP POZIADA zamestnavatela o poskytnutie RD a zaroven podla § 166 ods.3 ZP OZNAMI zamestnavatelovi predpokladany den nastupu/prerusenia/skoncenia RD). Zakon o socialnom poisteni nerozpoznava pojem predlzena neplatena rodicovska dovolenka. Bud sa jedna o zamestnanca na rodicovskej dovolenke alebo sa jedna o fyzicku osobu starajucu sa o dieta do 6r veku. Ak raz zamestnancovi netrva pracovny pomer, nema ako byt evidovany na rodicovskej dovolenke (opat sa opakujem). Ale, osoba, ktorej sa skoncil PP sa moze nahlasit do Socialnej poistovne ako osoba celodenne starajuca sa o dieta do 6rokov a bude poistencom statu. Toto nie je o hadani sa, ale o argumentovani podlozenymi informaciami a nie stylom "jedna pani povedala", preto som ta ziadala o podlozenie informacie zakonom, co si neurobila. Tak som to urobila ja.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Výborne.

mata11061
13. apr 2019

@because Ahoj ,prosim a ak to nestiham do 8dni a bude to na 12den?robia z toho problem?

liduska12
13. apr 2019

@evittam bolo by fajn, keby si si obcas vedela aj chybu priznat. Je to ludske.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 Nemam aku chybu priznávat. Ziadnu som nespravila.

liduska12
13. apr 2019

@evittam spravila, a hned niekolko: 1. nezamestnanej matke nahlasenej na Urade prace odporucas byt na RD, co sa proste v nasej sucasnej legislative neda.
2. tvrdis, ze na "Na RD moze byt do 3rokov veku dieta ci PP trvá alebo nie." - nemoze, dokonca som ti to nasla cierne na bielom potvrdene Socialkou - https://www.socpoist.sk/poradna-povinnosti-zame... - "Doba, počas ktorej sa osoba stará o dieťa a v tomto období nie je zamestnaná, nie je obdobím rodičovskej dovolenky, a to bez ohľadu na to, že zamestnankyni trvá nárok na rodičovský príspevok."
3. dalsi tvoj vyrok "A zamestnavatela nežiadas o RD ale mu ju oznamujes." - ako som ti to vyssie spomenula, zamestnanec podla § 166 ods.2 ZP POZIADA zamestnavatela o poskytnutie RD, nie je to moj vymysel, ale paragraf zakona SR
4. dalsi tvoj vyrok "Tak písala si zavadzajuce informácie. Dovolila som si ta opraviť" - tvoje informacie su nepodlozene, moje podlozene, kto tu zavadza? Ja to nie som.
5. dalsi vyrok "A pokial skonci PP pocas RD tak poistenec je nadalej poistencom statu na RD. Ziadne "rozpoznávanie" sa nekona." - pokial skonci PP a poistenec sa prihlasi na UPSVaR, zdravotne poistenie zanho plati stat, ale socialne poistenie zanho nikto neplati ak nie je evidovany ako poistenec statu (napr. osoba, ktora sa riadne stara o dieta do 6r). Socialne poistenie nie je povinne. Takze, rozpoznavanie sa teda kona. Je rozdiel ci sa jedna o zamestnanu alebo nezamestnanu osobu prihlasenu na UPSVaR. https://www.upsvr.gov.sk/media/evidencia-uchadz...
6. Dalsi vyrok "A nic v zlom ale tvoj akademický titul si vopchaj vies kam. Ja mam vyse 20rocnu prax." - to nic v zlom myslis vazne??? takto sa k sebe slusni ludia nespravaju. To, ze mas 20rocnu prax, znamena len to, ze si 20 rokov zamestnana, ale nerobi to z teba vseveda, ktory sa nemoze zmylit.
7. dalsi vyrok "Ak tvoj pracovny pomer netrva, totiz nemas ako byt na RD...-blbost
Rodicovska dovolenka sa ziada od zamestnavatela...-dalsia.." - ako som vyssie uviedla jednotlive konkretne paragrafy, nie je to blbost. Je to proste fakt.

evittam
13. apr 2019

@liduska12 1. Asi som prehliadla,ze je nezamestnana a evidovaná-ano moja chyba. Cize sa moze evidovať ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
2. Na SP ai nahlásena ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov hned po MD.
3. Zamestnávateľovi oznamujes ukončenie MD a nasledny nastup na RD a nie ho ziadas o RD.
4.,5.,6.- Ano SP nie je povinné, ak si nezamestnana a evidovaná na UPSVaR tak ai poistenec štátu ako nezamestnana alebo ak mas dieta do 6 rokov si poistenec štátu ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
A akademický titul je ti naozaj na dve veci. A mna nezaujima.

evittam
13. apr 2019

......Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

because
13. apr 2019

@mata11061 povedali mi ze nie, ale ktovie... Ja inštitúciám neverim