Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@monikka22 ja som bola na UP zaciatkom februara (ziadost o odnatie rodicaku som chcela podat k 3.3), poslali ma domov, ze mam prist najskor tyzden predtym, sla som tam az 27.2, dostala som prefotenu ziadost o odnatie rodicaku, manzel so vsetkymi dokumentami siel este ten den do SP (ziadost o matersku od 4.3)..... v polke marca nam prislo zo SP rozhodnutie, z UP som dostala potvrdenie o odnati rodicaku na zaciatku aprila
@evittam netreba dolozit z upsvar potvrdenie ze oni si to vypytaju -socialka ale ze ked donesieme urychli sa to ...tak my sme brali osobne ked doslo po 30.dnoch ...takze @monikka22 moze ist na upsvar podat ziadost o odnatie RP od 15.5. Prefotenu ziadost dolozit na socialke k ziadosti o MD a dolozit potvrdenie z upsvar ked oficialne dojde listom ...dokonca sme mali stastie na sikovnu babu na upsvar a dala mi este aj doklad o tom ze muz si neuplatnuje narok na RP ze aj to zvyknu chcet na socialke
@evittam veru veru aj ja som kukala ako puk ked mi to povedala ale myslim ze to by rozhodnutie potom trvalo polroka😂.normalne neverim ze ty si nieco nevedela 😉..tak slovensko napreduje milovymi krokmi 😂 uz aj vypis z registra trestov tusim netreba na niektorych uradoch nosit ...ze si sami vyziadaju
Maminy chcela by som sa spytat ohladom materskej manzela.v praci mu tvrdia ze musi mat pracovnu zmluvu na dobu neurcitu.ja sa vraciam do prace a manzel by zostal na materskej nepracoval by. Ja si myslim ze to aku ma momentalne zmluvu ci urcito neurcito nema na to vplyv
Ahojte, prosím o radu. Od marca mi odňali RP, som na úp, manžel je na Materskej od 2.3., a pracuje ako živnostník. Vraj sa da dodatočne aj požiadať o rodičák za marec, ak ano môžem už teraz?
A ohľadom mna - mám inu možnosť po zmene zákona ako byt dobrovoľne nezamestnaná alebo evidovaná nám up? Keď teda chcem byt doma s dieťaťom.
Vďaka!

@evittam No ja som citala, len viem ze tu niektore dievcence pisali ze to museli riesit najskor zo zamestnavatelom,lebo ich nechceli prihlasit ako samoplatkine ked maju pp.a kedy treba ist do ZP ked muz je od 3.4na MDmam cakat este na papier o zruseni a potom alebo hned!Ked este za tento mesiac prinalezi RP.dakujem