Otec na materskej
píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem
@evkagardian da sa aj plynule 🙂
Ahojte proaim vas o radu muz jw na md s dcerou ja som ako osoba starajuca sa o diet do 6 rokov so starsim ale ako to bude s rodocovskym ak sa prehlasim naspäť od januára prac. zmluva mi stale platipred md som pracovala budem mat narok na ten zvyseny rodicovsky? A druha otazka ak by zostal na rd muz a v juli by dal vypoved s coho by mu bola platena podpora tento rok bol zamestnany v maji nastupil na md do novembra a od novembra do júla by mal rd s ktorého obdobia by mu bola vyratana podpora ďakujem
Ahojte, neviem či to tu už náhodou nebolo, ale zaujíma ma... Ak som poberala materskú, po roku išiel na materskú manžel, ale teraz opäť poberam rodičovský príspevok ja, budem mať od nového roka nárok na zvýšený rodičovský o plnú sumu 150€? Osobne dúfam, že áno. Ďakujem
Dobrý deň ...chcela by som sa opýtať čo by bolo lepšie náš ocko by chcel ísť na materskú so staršou dcérkou budúci rok bude mať 3 roky takže by to akurát vyšlo a ja by som bola na MD s mladsou dcerkou, ktorá sa každú chvíľu narodí ...so subehom MD by nemal byť problém pokiaľ viem ...lenže manžel bude musieť isto pár krát navštíviť alebo urobiť niečo do práce ...čo by bolo lepšie aby mu dali v práci dohodu alebo čiastočný úväzok napr na 10 dní do mes?....alebo ako to urobiť aby dobre bolo? Aby bol zároveň aj zamestnávateľ kryty ak príde náhodou kontrola v čase keď by tam bol?vopred veľmi pekne ďakujem za info
Žienky,stretli ste sa už s takým prípadom?manžel zaziadal o rodičovskú dovolenku zamestnávateľa od 16.11.,čiže aktuálne už je doma. Má podanú aj žiadosť o materske,čakáme na schválenie. A dnes mu z roboty volali,že chcú potvrdenie zo sociálky že to má schválené (samozrejme že ešte nemá,keďže na to majú 60dni), lebo že ako majú oni v robote vedieť či je naozaj na rodičovskej...pokiaľ viem,jeho povinnosťou voči zamestnávateľovi bolo len oznámiť že kedy nastupuje na rodičovskú a to je tak všetko nie? On tam nemusí nič im dokladat
@elej14 nech posle do prace kopiu rodneho listu dietata do 3rokov veku a znenie zakona, kde je uvedene, ze ma narok na RD do troch rokov veku dietata. Nie, on nema co posielat schvalene materske zo socialky do prace, ich to nema co trapit ake davky a v akej vyske pobera. Maju ho zaevidovat ako zamestnanca na RD a hotovo.
@elej14 ja by som im to dala pisomne (do mailu napr), ze nech sa riadia § 166 ods.2 a 3 Zakonnika prace a dalej by som to neriesila. Ine by bolo keby pocas poberania materskeho pracoval, vtedy by to mohli pozadovat kvoli odvodom, ale ked je realne doma tak nevidim dovod to dokladovat do prace..
Baby este jedna rada muz je na materskej predtym robil a je stale zamestnany keby ide z materskej na PN a potom na podporu bude mu podpora ratana zo platu pred materskou alebo podpora bude ratana z PN? respektive bola by mu doba na PN ratana aj do naroku na podporu chybaju mu este asi 2 mesiace a dostarej prace sa uz nechce vratit chceme to vykryť dakujem
2 roky to je zamestnany v tejto firme potom isiel na md a teraz zvazujeme ci pn alebo rd aby to nemalo vplyv na podporu
Zenyyy..manzel je szco na materskej a operovali ho. Moze ho lekarka vypisat na pn? Dostane daco ci sa to vylucuje?

@amalka9 Ako pise
@martuska2